ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

Boala Lyme si Coinfectiile- aspecte clinice si de diagnostic diferential

Autor: Dr Claudia Artenie
Boala Lyme si Coinfectiile- aspecte clinice si de diagnostic diferential
Primavara Dermatologica Ieseana 7-9 mai 2016
Boala Lyme este o boala infectioasa provocata de o spirocheta ,Borrelia burgdorferi sau afzeli sau garini . Borelioza se transmite la oameni prin muscatura de capuse din clasa Ixodes, capuse care se gasesc pe animale sau plante. Animalele purtatoare pot fi: caini, pisici , caprioare, veverite etc.(1) Transmiterea se face atunci cand mergem in padure sau in gradina, in zone cu iarba mai inalta , de la animale care transporta capusele in blana lor sau de la pasari . Nu toate capusele sunt purtatoare de borrelia(2).
Capusele sunt vectori si pentru alte afectiuni: babesia,anaplasma( mai frecvent in SUA), bartonella, yersinia enterocolitica, chlamydia pneumoniae, chlamydia trachomatis, mycoplasma pneumoniae , infectii virale (EBV, CMV), parazitare ( Giardia, Lamblia). Coinfectiile sunt mai des intalnite la pacientii cronici.(3)
Boala Lyme poate fi exacerbata de alte afectiuni , asa numitele coinfectii care pot prezenta manifestari clinice asemanatoare bolii Lyme.
Coinfectiile sunt de doua tipuri – unele sunt transmise impreuna cu borelia in momentul intepaturii de capusa si altele sunt independente de intepatura de capusa.
Coinfectiile transmise in momentul intepaturii de capusa sunt : bartoneloza( provocata de Bartonella henselae), anaplasmoza numita si erlichioza( provocata de Anaplasma phagocytophilia, Ehrlichia chaffeensis), babesioza(provocata de Babesia microti, Babesia divergens), ricketioza(provocata de Rickettsia helvetica, Rickettsia conorii), tularemia(agentul patogen Francisella tularensis), febra q(agentul patogen- Coxiella burneti). (4)
Coinfectiile independente de intepatura de capusa sunt provocate de:bacterii ( Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Yersinia enterocolitica , Campylobacter jejuni), virusuri(parvovirusul b19, virusul Ebstein Barr, virusul citomegalic etc), paraziti( Giardia, Lamblia etc).

Borelioza cronica Lyme prezinta manifestari diverse: musculare, articulare (artrita Lyme afectează de obicei genunchii, dar și umerii, gleznele, șoldurile, fiind o artrita migratorie), neurologice(polineuropatie, encefalopatie, tulburari de comportament), cutanate (acrodermatita cronica atrofianta), oculare ,gastrointestinale , cardiace , urogenitale, generale(oboseala, febra, subfebrilitate). Boala Lyme este o afectiune multisistemica , fiind denumita si ’’boala cu o mie de fete ’’datorita faptului ca mimeaza simptomatologia altor afectiuni: de la boli neurologice grave precum scleroza multipla, pana la poliartrita reumatoida, boli cardiace si chiar boli psihiatrice (depresie, anxietate) etc.(5)
Boala Lyme poate fi insotita de una sau mai multe coinfectii . Coinfectiile pot exacerba boala Lyme, fiind considerate o cauza majora pentru rezistenta la tratament.

Manifestarile clinice ale coinfectiilor si bolii Lyme sunt de multe ori similare, de aceea diagnosticul diferential este unul foarte dificil. Diagnosticul trebuie sa coreleze simptomatologia clinica cu testele de laborator. Pentru majoritatea coinfectiilor , ca si pentru boala Lyme, testele serologice si testele de transformare limfocitara ( LTT ) sunt cel mai frecvent folosite(6).
Bartoneloza se poate manifesta clinic prin: inflamatie la locul zgarieturii sau muscaturii ( nu este obligatorie), limfadenopatie,manifestari generale( febra, astenie, obezitate,pierdere in greutate, insomnii, dureri de cap) , manifestari gastrointestinale(dureri abdominale, hepatopatie, splenomegalie, abcese hepatice si splenice), afectiuni oculare(conjunctivita, neuroretinita,uveita anterioara ), manifestari neurologice( encefalopatie, ataxie cerebrala, nevralgii, parestezii, sdr Guillain-Barre ), manifestari musculoscheletale ( artrita, artralgii, mialgii, tendinita, osteomielita), manifestari urogenitale( sangerari, afectiuni genitale, afectare renala), manifestari cardiopulmonare(miocardita, endocardita, pneumonie), manifestari cutanate(eritem nodos, angiomatoza bacilara, hiperpigmentari, hipopigmentari, morfee), purpura trombocitopenica, parotidita etc(4).
Erlichioza sau anaplasmoza este mai frecvent intalnita in America. Clinic putem avea : febra, dureri de cap, artralgii, mialgii, tuse, manifestari neurologice care pot merge pana la meningita. Diagnosticul de laborator ne poate evidentia leucopenie, trombocitopenie si transaminaze crescute. Uneori se pot insoti de anemie, cresterea creatininei.
Babesioza este o afectiune mai des intalnita in America . Tabloul clinic este dominat de manifestari gripale, febra, mialgii, artralgii, manifestari gastrointestinale.
Ricketsioza este dominata clinic de febra, dureri abdominale, exantem generalizat. Uneori se insoteste de manifestari neurologice.
In Tularemie avem urmatoarele manifestari clinice: febra, dureri de cap, limfadenopatie, faringita, escare, pneumonie.
Spre deosebire de ricketsioza si tularemie, Febra Q poate avea o evolutie cronica. Dpdv clinic se pot descrie: manifestari gripale, pneumonie, hepatita, pericardita, miocardita, meningita, encefalita.(4)
In infectia cu Chlamydia pneumoniae manifestarile clinice sunt dominate de manifestari pulmonare, dar si manifestari neurologice(meningoencefalita, sdr Guillain -Barre) , miocardita, si artrita reactiva (4).
In infectia cu Chlamydia trachomatis care este o infectie cu transmitere sexuala tabloul clinic fiind dominat de uretrita alaturi de uveita si artrita ( sdr Reiter ).
In Yersinioza simptomatologia este predominant digestiva . Uneori se pot intalni si alte manifestari clinice: artrita reactiva , eritem nodos, conjunctivita, nefrita, hepatita.
In infectia cu mycoplasma pneumoniae manifestarile sunt cel mai frecvent pulmonare. Manifestarile extrapulmonare sunt: cutanate(exantem maculopapular), neurologice , gastrointestinale( hepatita , pancreatita), cardiace ,articulare(artralgii, artrita, mialgii), glomerulonefrita , uveita.
In infectia cu campylobacter jejuni manifestraile clinice sunt predominent gastrointestinale, dar se pot insoti si de artrita reactiva, si de sdr Guillain-Barre.(4)
Diagnosticarea coinfectiilor alaturi de boala Lyme este un proces dificil, dar foarte important. Diagnosticarea corecta si completa asigura succesul terapeutic.