ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie estetică și cosmetică medicală Dermatologie estetică și cosmetică medicală Iasi

Tratamentul alunitelor(nevilor)

Autor: Dr Artenie Claudia

   Alunitele(nevii) sunt formatiuni benigne ale pielii aparute datorita proliferii unor celule (melanocite) . Alunitele pot aparea de la nastere( nevi congenitali) sau mai tarziu( nevi dobanditi ).

  Alunitele apar pe piele sub forma unor pete maro cel mai frecvent ( mai rar albastre , negre) sau de culoarea pielii,  de forma si dimensiuni diferite.

  Majoritatea alunitelor sunt benigne si trebuie doar de urmarit periodic( la minim 12 luni) cu dermatoscopul de medicul dermatolog.

  Daca alunitele prezinta modificari de culoare, forma, dimensiuni, senzatie de mancarime, sangerare, sau crestere rapida in dimensiuni este necesar un consult dermatologic cat mai rapid. Dermatoscopia simpla , dar mai ales dermatoscopia digitala( Fotofinder) ne permite  orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, diferentierea melanomului de nevii obisnuiti . Aceasta analiza este rapida, usor de efectuat si nedureroasa.

  Persoanele care au un numar mare de alunite ar trebui sa efectueze Harta dermatoscopica digitala( total body mapping)  care asigura inregistrarea fotografica a alunitelor, si permite compararea evolutiei alunitelor la controalele ulterioare .

  Majoritaea alunitelor sunt benigne , astfel ca ele nu necesita tratament, doar urmarire periodica cu ajutorul dermatoscopului. Alunitele care prezinta atipii trebuie indepartate prin excizie si examinate anatomopatologic. Examenul anatomopatologic este examenul de certitudine pentru diferentierea leziunilor cu potential malign.

 

  Exista vreun risc daca scoatem alunitele?

Nu, deoarece alunitele sunt excizate ; ele se indeparteaza cu tesut sanatos in jur si in profunzime, astfel ca nu ramane nici o celula din alunita . Dupa excizie se efectueaza examen anatomopatologic care confirma diagnosticul formatiunii la microscop.

 

  De ce apar alunitele?

Alunitele sunt determinate genetic si sunt influentate de expunerile la soare, solar si de imunitatea fiecarei persoane.

 

  Se poate opri aparitia alunitelor?

Protectia solara corecta reduce numarul alunitelor , dar nu se poate opri in totalitate aparitia lor.

 

   Cand o persoana are  risc de cancer de piele?

-          Daca exista melanom in antecedente

-          Melanom  in istoricul familial

-          Alunita recent aparuta cu crestere rapida , sau care si-a schimbat forma, dimensiunea, aspectul

-          Persoanele cu mai mult de 50 de alunite

-          Pielea deschisa la culoare, care se arde usor

-          Expuneri prelungite la soare, expunerile la solar

-          Imunodepresia