ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Galati

Ştii la ce să te aştepţi când eşti însărcinată?

Autor: Psiholog Staicu Nuţa

Cu siguranţă că majoritatea femeilor îşi doresc să ajungă mame! Dar ştiu ele la ce să se aştepte în momentul în care chiar se întâmplă lucrul acesta? Unele femei ştiu, altele nu! Şi încep să întrebe în stânga şi-n dreapta: mame, surori, prietene, cunoştinţe, intră pe diverse forumuri, astfel ele ascultând şi citind tot felul de poveşti despre naştere, care mai de care mai urâte, mai dureroase, mai traumatizante, care nu fac decât să le sperie!

Să presupunem că rezultatele testelor au sosit, iar veştile au venit brusc. Entuziasmul creşte, dar creşte şi lista de îngrijorări ca de exemplu:

  • Oare va avea vârsta mea sau cea a tatălui copilului vreun efect asupra copilului sau sarcinii?
  • Ce se întâmplă cu bolile mele cronice sau cu problemele genetice ale familiei?
  • Contează stilurile noastre de viaţă din trecut?
  • Se va repeta istoria mea obstetricală (dacă a existat vreuna)?
  • Ce pot face pentru a scădea riscurile mele din antecedente?

Acum că sunteţi gravidă veţi dori răspunsuri la toate aceste întrebări, şi chiar la mai multe.

Perioada gravidităţii şi procesul naşterii este o perioadă de schimbări intense, atât în sfera psihicului femeii, cât şi în cea fizică. Încă din momentul concepţiei apar schimbări hormonale, se instaurează o stare psihică specifică, modificări ce vor avea influenţă asupra evoluţiei sarcinii, a naşterii şi asupra perioadei post-natale.

Perioada gravidităţii este marcată de nenumărate zbuciumuri sufleteşti ce alternează cu perioade de mulţumire şi sentimente de împlinire. Fiecare părinte alcătuieşte un ”portret robot” al viitorului copil în funcţie de care îşi formează aşteptările. De multe ori acest “portret robot” dăunează echilibrului psihologic al viitoarei mame, echilibru mult pus la încercare de o serie de temeri.

Femeia trebuie să se pregătească pentru numeroasele transformări prin care va trece. Starea ta de sănătate poate afecta sarcina în numeroase moduri. Ca viitoare mamă vei avea un efect incredibil asupra sănătăţii copilaşului aflat în creştere.

Dragele mele, căutaţi să vă informaţi cât mai corect cu putinţă! Este in joc atât viaţa voastră, cât şi a copilului vostru!