ROmedic Cabinete medicale Tg Mures Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Tg Mures

Cum să petrecem timp în aer liber?

Autor: Psiholog Porkolab Annamaria
De cele mai multe ori copii din ziua de azi îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului şi televizorului. Nu ghidează nimeni copii după cum trebuie sau nu să petrecă timpul liber mai ales că în secolul nostru acest “timp liber” este din ce în ce mai puţin, astfel părinţii după o zi obositoare se bucură dacă copii sunt bine, dacă şi-au făcut temele şi nu mai au timp pentru a se juca sau pentru a petrece timpul împreună.
Deşi modul cel mai facil de relaxare a devenit calculatorulul, totuşi nu trebuie să lăsăm la o parte relaxarea într-un spaţiu verde, sportul, călătoriile în locuri cât mai plăcute.
În cadrul jocurilor din aer liber părinţii pot retrăi alături de copii, bucuria de-a fi din nou copilul de odinioară. În funcţie de anotimpuri se pot realiza diferite ieşiri cu copii. În natură nu ne putem plictisi niciodată!
Iarna, zăpada ne răpeşte pe tărâmul neuitat al săniuşului şi al bulgărilor de zăpadă. Să nu pierdem nici o ocazie de a construi un om de zăpadă împreună cu copilul nostru, să patinăm şi să ne dăm pe derdeluş.
Primăvara este anotimpul ideal pentru ieşirile în pădure şi parcuri, pentru a căuta primii muguri, primul ghiocel, a merge cu bicicleta şi cu rolele, a juca primul meci de fotbal sau pentru escaladare unui munte.
Vara este tărâmul tuturor posibilităţilor de a fi în aer liber. La locurile de joacă, unde sunt tobogane, leagăne, groapa cu nisip, băncuţe, mese şi unde sunt şi alţi copii cu părinţii lor, e multă distracţie, veselie iar copiii îşi fac mulţi prieteni cu care se pot lua la întrecere sărind la groapa cu nisip, urcându-se în tobogane şi dându-şi drumul până jos cu mai mult sau mai puţin curaj. Rolul părintelui este extrem de important la aceste încercări ale copiilor. Pot inocula curajul sau teama copilului. Părinţii trebuie să încurajeze copii să facă încercări independente şi să-i înveţe faptul că eşecurile sunt părţi importante ale vieţii care nu trebuie să ne descurajeze ci să ne motiveze pentru noi şi noi încercări.
Toamna, cu ocazia unei ieşiri în parc, copiii şi părinţii pot aduna fel de fel de materiale precum conuri de brad, pietricele, frunze, seminţe şi din ele, acasă, să realizeze lucrări interesante împreună.
Joaca în aer liber dezvoltă copilul atât fizic cât şi psihic. Are efecte precum: creşterea capacităţii de rezistenţă la efort, a capacităţii de coordonare şi concentrare. Totodată copilul care se joacă capătă experienţă , jocul cu ceilalţi copii creşte capacitatea de a comunica cu ceilalţi, autocontrolul, el învaţă să câştige, dar şi să piardă, să încerce mai mult şi mai bine data viitoare, să-şi depăşească limitele.
 
Programare