ROmedic Cabinete medicale Tg Mures Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Tg Mures

Sarbatorile de iarna - bucurie sau distres?

Autor: Psiholog dr. Lucia Cosa
Accesați fișierul [format doc]
Sarbatorile de iarna - bucurie sau distres


In fiecare zi credem ca intalnim motive diverse pentru a fi stresati si a nu lasa bucuria si linistea sa patrunda in sufletele noastre. Desi Sarbatorile de iarna sunt ocazii de liniste si bucurie, din pacate multi dintre noi gasesc in ele motive serioase de disconfort psihic si stres intens. Care sunt acestea si cum pot fi ele evitate? Singuratea sau prea multi musafiri, multe cadouri de cumparat, frigul, prea mult timp liber pe care nu stim cum sa-l petrecem frumos impreuna etc.

In urma unei analize in detaliu a acestor agenti stresori, putem identifica rapid ca intre acestia si disconfortul psihic exista doar o aparenta legatura. ” daca nu fac fata asteptarilor musafirilor, daca vor fi nemultumiti, daca nu reusesc sa gasesc cadori potrivite, toata lumea este cu cineva drag doar eu,sunt singur .....” Toate acestea nu sunt decat interpretari ale asteptarilor pe care le au ceilalti de la noi, ale asteptarilor pe care le avem noi de la ceilalti sau de la noi, sunt de fapt gandurile noastre care se invart in jurul unui trebuie. Depinde de noi daca alegem sa facem astfel de interpretari si sa ne producem anxietate sau stari depresive, sa trasformam o ocazie de bucurie si liniste intr-un motiv de stres sau sa facem interpretari rationale situatilor cu care venim in contact si sa alegem astfel sa fim bine.
In loc de a alege ganduri precum Ce singur sa simt, toata lumea este cu cineva drag doar eu nu, pot alege sa gandesc Ma pot simti bine cu mine, ma pot bucura de liniste, ma pot odihni, am libertatea de a decide singur, pornind de la proprile nevoi cum imi organizez timpul, voi fi cel mai important musafir al meu si voi avea grija de el. Acesta alegere ne poate ajuta sa simtim bucuria si linistea, sa simtim sarbatoarea in sufletul nostru.

Analizand dintr-o alta perspectiva aceste lucruri stim ca uneori nu putem avea controlul asupra toturor situatilor din viata noastra, nu depinde de noi daca avem sau nu pe cineva drag alaturi, daca putem sau nu sa oferim cadouri potrivite pentru cei dragi, daca afara sunt mai putine grade sau mai multe, daca este sau nu zapada. De ce alegem totusi sa ne concentram atentia asupra a ceea ce credem noi ca ar trebui sa fie si nu vedem ce este frumoas in jur? De ce nu putem lasa bucuria unui colind sa ne patruda, de ce nu alegem sa ne producem singuri motive de bucurie cu ce avem la indemana, de ce uitam care este de fapt rolul acestor sarbatori?

Alegeti sa aveti sarbatori fericite.

Psiholog dr. Lucia Cosa
 
Programare