ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Psihologie Psihologie Cluj Napoca

Psihoterapie de cuplu

Desi iubirea este un imbold puternic pentru un cuplu si o relatie stabila, ea nu este suficienta. Este nevoie de mult mai mult. Contrar multor opinii, o relatie nu se intampla pur si simplu si nu este o chestiune de noroc, ea se contruieste. Increderea si angajamentul sunt stalpii unei relatii solide. Aceasta incepe sa se construiasca pornind de la cunoasterea reciproca, manifestarea afectiunii, acordarea sprijinului, influenta reciproca si cooperare, loialitate, depasirea problemelor prin negociere si capacitatea de compromis, acceptarea problemelor care nu pot fi rezolvate (atata timp cat nu contravin valorilor personale), astfel se ajunge la crearea sentimentului de noi.
Unele cupluri aplica aceste lucruri instinctiv, iar relatia se contruieste in mod natural cu anumite perioade de criza depasite fara mare efort. Alte cupluri simt perioadele de criza mult mai acut si au nevoie de sustinere in cunoasterea reciproca, rezolvarea de probleme, capacitatea de compromis si crearea sentimentului de noi.
Fiecare dintre noi intra intr-o relatie cu un set de credinte si expectante despre cum ar trebui sa fie un cuplu. Primele modele de relatii la care suntem expusi sunt parintii nostri, apoi experientele noastre sau povestile altora din carti sau media se cristalizeaza intr-un set de idei despre ce insemana o relatie fericita, despre ce inseamna a iubi si a fi iubit. Multe din aceste credinte sunt nerealiste, rigide, absolutiste, defetiste si pot face foarte mult rau relatiei. Astfel, in terapia de cuplu un rol major il are schimbarea atitudinilor disfunctionale referitoare la cuplu. Din pacate multe cupluri apeleaza la terapie cand lucrurile s-au inrautatit atat de tare incat ajung sa nu mai gaseasca nici o parte pozitiva a relatiei iar dispretul a contaminat inclusiv trecutul, transformand si amintirile frumoase in unele negative.
Daca va confruntati cu anumite probleme nu ezitati sa consultati din timp un psiholog! Iata cateva dintre problemele pentru care poti cere sprijin in relatia de cuplu: lipsa increderii, diminuarea drastica a gesturilor de afectiune, probleme de comunicare, conflicte frecvente, monotonie, infidelitate, probleme de dinamica sexuala, valori diferite, violenta domestica, lipsa intimitatii, sentimentul de singuratate in doi. Daca intr-o relatie nu simti ca esti implinit si nu te dezvolti personal atunci insemna ca ea trebuie reevaluata!