ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Timisoara

Varicela

Autor: Chicin Gratiana
Este o boală produsă de un virus.
Transmiterea este respiratorie, sau prin contactul direct cu leziunile. Bolnavul devine contagios 1-2 zile înainte de debut şi 5-6 zile de la ultimul val eruptiv. Boala este mai frecventă la copiii între 2-14 ani, iarna şi la începutul primăverii.
Perioada de la infectare la apariţia semnelor de boală variază între 10-21 de zile, în medie fiind de 14-15 zile. La copii, boala începe cu febră moderată, dureri de cap, dureri musculare. Apare erupţia care durează 7-10 zile. Erupţia apare mai întâi pe corp, apoi se extinde pe faţă şi membre. (inclusiv pe pielea păroasă a capului). La interval de 1-2 zile, apar alte elemente eruptive. La început petele sunt roşii, apoi se transformă în vezicule cu lichid. Ele sunt pruriginoase (copilul se scarpină, se pot infecta şi por rămâne semne).
Este posibilă suprainfecţia bacteriană a elementelor eruptive. Complicaţiile neurologice (menigo-encefalită), apar mai ales la copiii care probleme cu sistemul de apărare. Pneumonia este rară la copii.
Bolnavul cu varicelă este izolat la domiciliu. Cazurile severe sau complicate necesită spitalizare.
Boala poate fi prevenită prin vaccinare; administrare de imunoglobuline specifice, în primele 3-4 zile de la contactul infectant, poate preveni afectiunea
 
Programare