ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Ecografie Ecografie Timisoara

Febra galbena

Autor: Chicin Gratiana
Febra galbenă este produsă de un virus, evoluand în zonele tropicale ale Africii şi Americii de Sud. Mai mult de 90% din cazuri afectează Africa. Febra galbenă constituie totodată un risc semnificativ pentru cele peste 3 milioane de persoane care călătoresc anual în zonele afectate.
Boala se transmite prin înţepătură de ţânţar.
Perioada de incubaţie este de aproximativ 3 - 6 zile. Debutul bolii este în general brutal, cu febră, frisoane, afectare generală cu dureri de cap, dureri în zona lombara, greţuri, ameţeli. În formele neicterice, durata medie a febrei este de 3 - 4 zile, şi vindecarea este completă. Însă, în aproximativ 15% dintre cazuri, boala evoluează cu sau fără o perioadă scurtă de remisiune (de la 24 la 48 de ore), către o formă mai gravă, cu febră, vărsături, dureri abdominale, icter (coloratia galbena a tegumentelor), afectare renală şi hemoragii.
Aproximativ 20-50% din pacienţii suferind de insuficienţă hepato-renală decedează, cel mai adesea în cele 7-10 zile după debutul bolii. Mortalitatea este mai ridicată la copii şi la persoanele vârstnice. Atunci când pacientul supravieţuieşte, convalescenţa poate fi însoţită de o astenie prelungită, însă vindecarea este în general completă.
Nu există tratament specific, se administreaza medicatie de suport.
Boala poate fi prevenita prin vaccinare. Există un vaccin viu atenuat foarte eficient. Valabilitatea vaccinării începe la 10 zile de la administrare, motiv pentru care se recomandă vizita la centrul de vaccinări cu cel puţin o lună înainte de plecarea într-o zonă cu risc.
 
Programare