ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Ecografie Ecografie Timisoara

Febra tifoida

Autor: Chicin Gratiana
Febra tifoidă este o infecţie bacteriană cauzată de Salmonella Typhi.
Transmiterea este pe cale orală, ca urmarea a ingestiei de alimente sau băuturi contaminate. Unii pacienti în aparenţă vindecati pot elimina Salmonella prin materiile fecale, o perioada mai lunga de timp..
Incubaţia este între 7 şi 14 zile, şi, de obicei, trece neobservată. Perioada de debut durează 5-7 zile, se instalează lent în majoritatea cazurilor, cu febra pana la 39°C, dureri de cap persistente, astenie, ameţeli, dureri musculare, scăderea poftei de mîncare, mărirea treptată a splinei. Perioada de stare durează 2 săptămâni, în care, febra este constanta; bolnavii sunt apatici, adinamici, cu tulburări de senzoriu (stare tifică; tifos = ceaţă ), scaderea auzului, indiferenţă, delir, până la stare confuzională.Durerile de cap sunt intense, continue, determină insomnie. Erupţia tegumentară poate să apară la 7-8 zile de la debut şi este reprezentată de pete congestive, roz, de mărimea unui bob de linte, situate mai ales, pe flancurile abdominale şi la baza toracelui. Petele dispar în 3-4 zile. Diareea apare doar în 1/3 din cazuri, scaunele sunt verzui.
Formele severe se însoţesc de meteorism şi constipaţie prin pareze intestinale. Sunt posibile anumite complicaţii şi poate apărea sângerarea în tractul gastrointestinal inferior sau perforarea intestinală cu peritonită. Pot apare, de asemenea, complicaţii cardiace sau cerebrale.
Tratamentul standard implică administrarea antibioticelor corespunzătoare.
Calea de transmitere poate fi întreruptă prin adoptarea măsurilor standard de igienă: spălarea mâinilor, dezinfectarea toaletei, a lenjeriei de pat şi a dormitoarelor pacienţilor. Pentru prevenirea îmbolnăvirii se recomandă vaccinarea, mai ales în situaţia călătoriei în zone cu risc. Se recomandă de asemenea, evitarea consumului de apă necontrolată şi de alimente reci sau cu origine necunoscută.
 
Programare