ROmedic Cabinete medicale Calarasi Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Calarasi

Insomnia - boala oamenilor ingrijorati

Insomnia - boala oamenilor ingrijorati
Autor: Psiholog Constantin Alina Gratiela

Unor oameni le este greu sa adoarma, altii adorm si se trezesc in toiul noptii sau dimineata prea devreme. Sunt chinuiti si iritati si tot ce vor este doar un somn odihnitor. Sunt oamenii vesnic ingrijorati, chiar si cand nu constientizeaza, sunt oamenii care vor sa rezolve probleme, mereu altele.


Mai multi oameni mi-au marturisit ca se trezesc brusc la trei dimineata, noapte de noapte, si nu mai pot adormi. Cineva, care are propria afacere, imi spunea: „Culmea e ca atunci cand ma trezesc gasesc cele mai bune solutii pentru afacerea mea”. E o conditionare care nu poate prevesti nimic bun. El va continua, neconstient, sa se programeze sa se trezeasca pentru a gasi solutii. De altfel, multi dintre cei care nu au un somn odihnitor, pentru ca viseaza mult, sunt cei care vor sa rezolve probleme.

 

Unul dintre rolurile viselor este de a gasi si alte solutii decat cele gasite in timpul zilei.

 

Altcineva imi spunea ca se trezeste ca la un semn, apoi in zadar se chinuie sa mai adoarma. Nu aplica o solutie buna. Cu cat te straduiesti mai mult sa adormi, cu atat mai greu iti va fi si creste starea de iritabilitate si, in consecinta, imposibilitatea de relaxare.

 

In cele mai multe cazuri, insomnia este un simptom al stresului, o reactie la schimbare, la pierdere. Desigur, sunt si cazuri in care insomnia este simptomul unei tulburari grave.

 

Sunt predispusi la insomnie oamenii in varsta (peste 60 de ani), femeile si cei care au un istoric de depresie.

 

Totusi, multe cazuri de insomnie le intalnesc la oamenii tineri. Sunt oameni care, fara sa-si dea seama, s-au obisnuit sa fie ingrijorati. Ingrijorati de familie, de statutul social, de statutul financiar. Sunt oameni care se supraresponsabilizeaza. Cei care sunt prim nascuti sau copii unici, ori si-au asumat psihologic aceste roluri, sunt responsabili, dornici sa obtina succesul, recunoasterea. Tot ei sunt cei mai vulnerabili la stres. Pot fi cei care-si deschid propria afacere si devin subjugati de ea. Sunt cei a caror lista de probleme de rezolvat nu se termina niciodata. Sunt cei care nu-si iau vacante.

Am intrebat odata pe cineva care e sentimentul care-i descrie starea si a spus: ingrijorare. „Ma ingrijorez prea mult pentru altii, chiar si atunci cand ei nu sunt ingrijorati”. Si, am continuat, cand ai simtit pentru prima data acest sentiment? Persoana a fost bulversata cand a realizat ca purta ingrijorarea cu ea dintotdeauna.

 

Pentru altii, aceasta ingrijorare apare brusc si devastator atunci cand pierd pe cineva, pierd o relatie, pierd un job sau un statut.

 

Cauze

Cele mai des mentionate cauze ale insomniei sunt schimbarea programului de lucru, tulburari ale programului de somn si veghe, suferinta, stres, anxietate, depresie, stare de excitare nervoasa, consum de nicotina, alcool, cofeina seara inainte de culcare, stimulare fizica sau intelectuala excesiva inainte de culcare, alcoolism, oprirea brusca a unor tratamente, sindromul picioarelor agitate.

 

O insomnie intermitenta sau tranzitorie apare la cei care trec prin perioade de stres, se afla intr-un mediu zgomotos, nou, resimt efecte secundare ale medicamentelor sau ale diferentei de fus orar, cand calatoresc.

 

Unii oameni se linistesc cu gandul ca e doar o perioada si va trece. Apeleaza la recomandarile unor prieteni, iau niste pastile „inofensive” si asteapta. Trec saptamani, luni, uneori ani si insomnia nu dispare sau dispare pe perioade scurte. E si firesc, daca au o structura de oameni ingrijorati pastilele nu le pot schimba modul de a vedea lucrurile si de a actiona. Ar avea nevoie sa inteleaga ce fac si la ce ii ajuta ceea ce fac.

 

Adesea, insomnia este pusa pe seama unei stari trecatoare, dar cand persista mai mult de o luna e totusi semn de depresie.

 

Cu cat se intervine mai repede, cu atat persoana se recupereaza mai usor. Bineinteles, ideea de a folosi medicamente fara supraveghere medicala este riscanta. Cand persoana crede ca nu e dependenta, deja e. „Nu putem spune daca insomnia este cauza depresiei sau viceversa. Insomnia poate fi un simptom al unei probleme ascunse si, daca persista, oamenii ar trebui sa ceara ajutorul unui profesionist”, a spus farmacistul Tracy Skaer, College of Pharmacy, Washington State University.

 

Terapii

Fiecare are modul sau de a se relaxa, totul e sa-si dea voie, sa lase putin controlul sa-i scape din maini. In privinta insomniei, orice mod de relaxare poate fi de ajutor. Exista terapii speciale, exista centre, exista tehnici ce se pot aplica acasa.

 

Nu de putine ori am intrebat clientii foarte tensionati, workaholici, hiperactivi cum se relaxeaza si au fost surprinsi. Nu aveau acest obicei, nici nu se gandisera la asta.


Restrictia somnului e o alta solutie. In loc sa stea sa se chinuie in pat sa adoarma, ar putea sa aiba un program strict de doar cateva ore de somn, acest program fiind prelungit in timp.


Reconditionarea. Sunt oameni care petrec prea mult timp in pat. Uneori iau masa, alteori lucreaza la laptop. Ar trebui sa mearga in pat doar cand le este somn. Daca persoana nu poate adormi, trebuie sa se ridice si sa faca alte activitati pana simte ca o ia somnul. Bininteles, nu e bine sa atipeasca in timpul zilei pentru a recupera.

 

In timp, organismul se reconditioneaza.


Stabilirea unui program. Indiferent de zi sau de activitatile programate, trezirea si culcarea in cazul persoanelor ce sufera de insomnie ar trebui sa se faca la aceleasi ore. Chiar si in weekend.


Exercitii. 20 de minute de exercitii fizice pe zi ajuta mult. Este bine ca aceasta activitate sa fie facuta in aer liber si cu sase ore inainte de ora de culcare.


Evitarea cafeinei, nicotinei si alcoolului. Fiecare dintre acestea, consumate inaintea somnului, au un efect puternic asupra organismului. Nu-l lasa se se relxeze, il mentin intr-o stare de agitatie, de veghe.

 

Alimentatia

Uneori, problema o reprezinta si alimentatia defectuoasa, obiceiuri proaste sau probleme de digestie. De exemplu, laptele e considerat sedativ si, totusi, daca este consumat frecvent inainte de culcare mentine organismul in lucru. Cand apare insomnia e bine sa fie schimbat ceva in rutina persoanei, inclusiv in rutina alimentara.

 

Dr. Katherine Albert, de la New York Hospital Cornell Medical Center, face cateva recomandari in cartea sa „Get a Good Night Sleep” („Sa ai un somn bun noaptea“):

  •  consuma mai putin zahar. Chiar si zaharul dintr-un pahar de suc are suficienta energie incat sa-ti induca o stare de agitatie, ca o ingrijorare. Daca simti asta, consuma un iaurt sau branza;

  •  nu consuma multa apa seara. Incearca sa bei opt pahare pe zi pentru a elimina toxinele treptat;

  •  elimina cafeaua. Dupa doua saptamani de abstinenta multi oameni au trait un somn adanc;

  •  consuma alimente bogate in vitamina B: peste, cereale, alune, banane, semnite de floarea-soarelui.

 
Programare