ROmedic Cabinete medicale Calarasi Cabinete Psihologie Psihologie Calarasi

Curajul de a fi imperfect

Curajul de a fi imperfect
Autor: Psiholog Constantin Alina Gratiela

Material preluat dintr-un discurs al lui Rudolf Dreikurs, M. D., Universitatea din Oregon, 25 iulie 1957
Am ales astăzi un singur aspect de importanţă psihologică pentru a vă prezenta spre gândire şi consideraţie; subiectul, " curajul de a fi imperfect." În acest subiect se pare că o serie de probleme de bază cu care ne confruntăm, vin în faţă. În acest subiect, avem de-a face cu cultura noastră; avem de-a face cu necesitatea unei reorientari într-o cultură în schimbare; ne vom ocupa cu problemele de bază ale educaţiei, şi, în cele din urmă, avem aici o zonă în care am putea chiar să învăţăm în cele din urmă a ne descurca mai eficient cu noi înşine.


Putem vedea bine că perfecţionismul este agresiv astăzi. Mulţi oameni încearcă din greu să facă bine şi să aibă dreptate. Doar câţiva psihiatri s-au prins de implicaţiile unei asemenea dorinţe, care i-a depreciat pe semenii noştri, pe societatea noastră. S-ar putea să fie prea îndrăzneţ să ne întrebăm ce drept avem pentru a ne amesteca în dorinţa oamenilor de a avea dreptate şi de a face bine şi de a deveni perfecţi. Într-un anumit fel am putea chiar să luăm în considerare termenul şi noţiunea de Dumnezeu ca ideal al perfecţiunii. Problema Justiției este intrinsec legată de cererea de a avea dreptate - dreptatea distinsă de rău - pedepsind greșeala și, probabil, felicitând dreptatea. Standardele morale sunt imposibile fără o distincţie clară între bine şi rău, şi stimularea eforturilor spre dreptate.


Mai întâi, să subliniem un singur lucru; corect şi greşit sunt judecăţi. În multe cazuri, sunt judecăţi fără valoare. Ceea ce este corect si ceea ce este gresit, poate fi definit în mod clar doar atunci când avem absolute - doar într-un mod absolutistic putem spune " aşa este corect " şi " așa este greşit." Există mulţi oameni care din tradiţia culturii noastre sunt în continuare în căutarea acestui absolut. Adevărul este un absolut; ceva este ori greşit, ori corect, adevărat sau fals. Aşa credem noi. Și poate că este modul în care ar trebui să acționăm.


Ceea ce nu ne dăm seama atât de des este că toate aceste absolute au dispărut într-o civilizaţie care a devenit democratică. Absolutele sunt posibile doar dacă avem o autoritate care decide ce e bine şi ce e rău. În ceea ce ne priveşte, în viaţa noastră privată am devenit o astfel de autoritate pentru că fiecare dintre noi determină pentru sine însuși ceea ce este corect şi ceea ce este greşit; ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals. Dar când vine vorba de o declaraţie generalizată, atunci vom intra în necazuri. Ceea ce este corect pentru unul ar putea fi greșit pentru celălalt. Ceea ce este bun pentru unul, ceea ce este frumos pentru unul, poate să nu fie la fel pentru altul. Şi în timp ce pierdem ordinea autoritară din societatea noastră, pierdem din ce în ce mai mult autorităţile care stabilesc judecăţi absolute. Întreaga lume, chiar știința trebuie să facă această ajustare - știința mecanicisă în secolele 17 și 18 a fost încă sub impresia că cineva poate face cu ușurință distincția între adevăr și fals; adevărul trebuie să fie găsit, în ciuda avertizărilor filosofilor precum Kant că adevăratul lucru nu poate fi văzut, că totul este o aproximare.


Aşa că am aflat astăzi că bine şi rău sunt, de asemenea, aproximări. Putem să ne apropiem de ceea ce este corect şi să vedem mai clar ceva care nu este atât de corect. Dar dreptul absolut, ceea ce este corect absolut nu mai există. La fel cum nu mai putem visa niciodată să găsim adevărul absolut. Fiecare adevăr este aproximativ, pentru moment, până când se găseşte un adevăr mai bun.


Am găsit mulţi, mulţi care încearcă din greu să fie buni. Dar încă nu am reuşit să văd că au făcut-o pentru binele altora. Ceea ce găsesc în spatele acestor oameni care încearcă să fie atât de buni este o preocupare cu propriul lor prestigiu. Ei sunt buni în beneficiul propriului prestigiu. Oricine este cu adevărat preocupat de bunăstarea altora nu va avea timp sau interes să se preocupe de cât de bun este.


Pentru a explica un pic mai departe aş putea să vă prezint două moduri de mişcare pe scena socială; două moduri de a lucra, de a se raporta la sine. Le putem distinge ca planul orizontal şi planul vertical. Ce vreau să spun cu asta? Unii oameni în întregime şi alţii în anumite zone se mişcă pe planul orizontal. Asta înseamnă că orice ar face ei se îndreaptă spre alţii; vor să facă ceva pentru alţii, sunt interesaţi de alţii - ei pur şi simplu funcţionează. Acest lucru se diferenţiază în mod clar de o altă motivaţie prin care oamenii se mișcă pe planul vertical. Orice ar face, o fac pentru că vor să fie mai sus, vor să fie mai buni.


De fapt, îmbunătățirea și contribuțiile pot fi făcute în ambele moduri: există oameni care fac ceva bine pentru că le place să o facă; și alții care pot face ceva bine pentru că sunt bucuroşi să dovedească cât de buni sunt. Chiar şi progresul uman depinde la fel de bine de contribuţiile celor care se mişcă pe orizontală şi pe planul vertical. Mulţi au făcut un mare beneficiu pentru omenire, de fapt, motivaţi fiind doar problema de a dovedi cât de buni sunt – căutând propria superioritate. Şi alţii au făcut o mare parte din bine - cum îi spunem noi, într-un mod altruist - fără a lua în considerare ceea ce ar putea câștiga.


Şi totuşi există o diferenţă fundamentală în modul în care lucrurile sunt realizate, fie că te mişti pe orizontală sau pe planul vertical. Când te mişti pe planul vertical, te duci în sus; îţi îmbunătățești cunoştinţele, îţi creşte statutul, respectul, prestigiul, poate chiar şi banii tăi. Dar, în acelaşi timp, nimeni care se deplasează pe planul vertical nu se deplasează doar în sus. El se deplasează constant în sus și în jos, în sus și în jos. Într-o zi, când face ceva bun, se mută cu câteva trepte în sus, în următorul moment când face o greşeală, se mută înapoi din nou. În sus şi în jos, în sus şi în jos. Acesta este exact avionul pe care cei mai mulţi dintre contemporanii noştri se mişcă astăzi. Consecinţele sunt evidente. O persoană care se deplasează pe planul vertical nu poate fi niciodată sigur că el este suficient de sus, niciodată nu va fi sigur că în dimineața următoare că el nu va mai coborî din nou. Prin urmare, el trebuie să trăiască cu tensiune, temeri şi anxietăţi. El este constant vulnerabil. De îndată ce ceva nu merge bine, el merge în jos- dacă nu în opinia altora, atunci în a sa.


Destul de diferită este mişcarea de pe planul orizontal. Persoana care se deplasează pe planul orizontal se deplasează constant înainte în direcţia pe care vrea să se mişte. El nu se mișcă în sus, dar el merge înainte. Când ceva nu merge bine, el analizează ceea ce se întâmplă, încearcă să găsească o cale prin jur, încearcă să remedieze. El este pur şi simplu motivat de interes. Dacă motivaţia e foarte puternică, s-ar putea să aibă şi entuziasm. Dar el nu se gândeşte la propria lui ridicare; el este interesat de funcţionare în loc de a fi preocupat de propriul său statut sau prestigiu.


Şi astfel putem vedea cum pe de o parte, pe planul orizontal avem dorinţa de a fi util. În planul vertical avem dorinţa de auto-elevare cu teama constantă de a face greşeli. Şi totuşi, majoritatea oamenilor de astăzi, stimulaţi de valorile sociale generale ale concurenţei sociale, se dedică în întregime problemei propriei lor valori şi auto –elevari, nefiind niciodată siguri că sunt destul de buni, nefiind niciodată siguri că vor face față; chiar dacă în ochii colegilor lor, ei ar putea să aibă mare succes.


Acum, acest lucru indică, o întrebare crucială pentru cei care sunt atât de preocupați de auto-elevare. Întrebarea crucială este problema greşelilor – a face greşeli.


Poate că mai întâi trebuie să subliniem un pic mai clar de ce oamenii au devenit îngrijoraţi - foarte îngrijoraţi - cu pericolul de a face o greşeală. Putem să ne referim mai întâi la tradiţia noastră, la tradiţia noastră culturală. Într-o societate autocratică, a face o greșeală este de neiertat, intolerabil. Regele, stăpânul, nu face niciodată o greşeală pentru că are dreptul să facă ce-i place. Şi nu e nimeni care să-i spună că a făcut ceva greşit, în afară de pericolul de a-şi pierde capul. Greşelile pot fi făcute doar de subordonaţi. Singurul care decide dacă s-a făcut o greşeală este şeful.


A face o greşeală înseamnă, astfel, nonconformism cu cererile: "Atâta timp cât faci cum îţi spun eu nu e posibilă nici o greşeală, pentru că eu am dreptate. Eu zic așa. Să faci o greşeală înseamnă că nu faci ce-ţi spun eu. Şi n-o să suport asta. Dacă îndrăznești să faci ceva greșit - asta înseamnă diferit de ceea ce îți spun - poți conta pe cea mai rea pedeapsă posibilă. Şi în caz că ai vreo iluzie că s-ar putea să nu te pot pedepsi, va fi cineva mai mare decât mine care va avea grijă ca tu să fii pedepsit. O greşeală e un păcat mortal. A face o greşeală implică cea mai rea soartă posibilă." Acesta este un concept autoritar tipic şi necesar de cooperare: Cooperarea înseamnă să faci aşa cum îţi spun eu.


Mi se pare că teama noastră de a face o greşeală are un sens diferit. Este o expresie a modului nostru înalt competitiv de a trăi. A face o greșeală devine atât de periculos nu din cauza pedepsei - în care nu credem - ci din cauza scăderii statutului nostru, a ridicolului, a umilinței, pe care le-am putea suporta: " Dacă fac ceva greșit și vei afla că fac ceva greşit, atunci nu sunt bun de nimic. Şi dacă eu nu sunt bun, atunci nu am nici un respect, nu am nici un statut. Atunci s-ar putea să fii mai bun decât mine. Oribil gând.


" Vreau să fiu mai bun decât tine pentru că vreau să fiu superior." Dar în epoca noastră nu avem atât de multe alte semne de superioritate. Acum, omul alb nu mai poate fi atât de mândru de superioritatea lui pentru că el este alb; și bărbatul pentru că este un bărbat și se uită în jos la femei - noi nu-l lăsa să mai facă asta. Şi chiar şi superioritatea banilor este o altă întrebare pentru că o putem pierde. Marea Depresiune ne-a arătat-o.


Există o singură zonă în care încă putem să ne simţim superiori în siguranţă: când avem dreptate. Este un nou snobbishism de intelectuali: " Știu mai multe, prin urmare tu eşti prost şi eu sunt superior faţă de tine." Superioritatea moraliștilor: " Sunt mai bun decât tine așadar sunt superior faţă de tine." Și în această străduință competitivă pentru a atinge o superioritate morală și intelectuală, a face o greșeală devine atât de periculos din nou: " Dacă afli că am greșit, cum pot să mă uit în jos la tine? Şi dacă nu mă pot uita în jos la tine, cu siguranţă te poţi uita în jos la mine."


Aceasta este modul în care relațiile umane de astăzi sunt - în comunitatea noastră la fel de mult ca în familiile noastre, unde frații și surorile, soții și soțiile, părinții și copiii se uită în jos unul la altul pentru a face greșit și fiecare încearcă să dovedească atât de disperat că are dreptate şi celălalt greșește. Cei cărora nu le mai pasă îţi pot spune, " Crezi că ai dreptate, dar eu am puterea să te pedepsesc; voi face ce vreau, iar tu nu mă poţi opri." Dar, desigur, în timp ce ne simţim învinşi de un copil care e şeful nostru și face cum vrea, ne rămâne un singur lucru: cel puţin ştim că noi avem dreptate şi el se înşeală.
Când încerci să fii precaut, când îţi foloseşti judecata, nu te gândeşti la "n-ar trebui să fac această greşeală", tu doar încerci să faci ceea ce ar justifica situaţia. Dar oricine este fascinat de posibilitatea de a face o greșeală, este cel mai susceptibil de a face una. Preocuparea faţă de pericolul de a face o greşeală te face să te loveşti de ea. Cel mai bun mod de a evita o greşeală este să-ţi faci partea şi să nu te gândeşti la posibilităţile de a face greşeli.


De fapt, toţi aceşti oameni care încearcă cu disperare să evite greşelile se vor pune în pericol. Explicația este dată de două aspecte. Mai întâi, când te gândeşti la greşeala pe care ai putea s-o faci, îţi faci cel mai mare rău prin a te descuraja pe tine însuţi. Ştim că descurajarea este cea mai bună motivaţie pentru a face ceva greşit. Pentru a face ceva corect, cineva trebuie să aibă încredere --- încredere în sine. Când te gândeşti la greşeala pe care ai putea să o faci, exprimi lipsă de încredere în tine însuţi. Şi, prin urmare, din această descurajare, suntem mai predispuşi să facem o greşeală.

Dar există un alt mecanism psihologic care face ca îngrijorarea legată de greşeli să fie atât de periculoasă. Ştim astăzi că toată lumea se mişcă în conformitate cu aşteptările sale. Când te aştepţi să faci ceva, eşti convins că o vei face, eşti mai puternic ca s-o faci. S-ar putea să nu o faci întotdeauna pentru că ar putea fi şi alţi factori implicaţi. Dar, în ceea ce te priveşte, atunci când te aştepţi să te comporţi într-un anumit fel, eşti cel mai predispus să te porţi astfel.


Nu ştiu câţi dintre voi au avut experienţa de a învăţa să meargă pe bicicletă sau să schieze. Le-am învăţat pe amândouă, şi am avut experienţă în ambele. Prima dată fiind singur pe o bicicletă în mijlocul străzii, complet goală, cu excepţia unui singur lucru, în loc să mergi în stânga sau în dreapta, vei lovi acel lucru. Pentru că te aştepţi să-l loveşti. La fel ca atunci când eşti pe schiuri şi e un copac acolo. De ce ar trebui să loveşti copacul? Dar o faci, prima dată când eşti pe schiuri, pentru că asta e ceea ce aştepţi de la tine în ceea ce faci. Ne mişcăm în conformitate cu ceea ce anticipăm şi, prin urmare, anticiparea pericolului de greșelii ne face mai vulnerabili.


Greşeala te prezintă cu o situaţie dificilă. Dar dacă nu eşti descurajat, dacă eşti dispus şi capabil să-ţi iei şi să-ţi foloseşti resursele interioare, situaţia dificilă te stimulează doar să acționezi mai bine și cu eforturi mai de succes. N-are rost să plângi după laptele vărsat.


Dar cei mai mulţi oameni care fac greşeli se simt vinovaţi; se simt degradați, şi-au pierdut respectul pentru ei înşişi, şi-au pierdut credinţa în propria lor abilitate. Şi am văzut acest lucru din nou şi din nou: răul real nu a fost făcut prin greşelile pe care le-au făcut, ci prin sentimentul de vină, de descurajare, pe care l-au avut după aceea. Apoi, chiar au dat-o în bară pentru ei înşişi. Atâta timp cât suntem atât de preocupaţi de presupunerea greşită a importanţei greşelilor, nu putem să nu facem greșeli în drumul nostru.


Acum să vedem ce consecinţe au aceste fapte asupra educaţiei şi asupra conviețuirii cu tine insuți. Este afirmaţia mea că educaţia noastră de astăzi este în mare parte caracterizată de ceea ce numesc eu centrare pe greşeală. Dacă ai putea enumera diferitele acţiuni ale unui profesor într-o clasă şi ai putea enumera pentru fiecare oră şi zi ce face cu copiii, ai fi surprins de cât de multe dintre acţiunile sale se ocupă direct de greşelile pe care le-au făcut copiii. Ca şi cum am fi obligaţi să corectăm, în primul rând, sau să prevenim greşelile.


Mă tem că, în majoritatea testelor date elevilor, nota finală nu depinde de cât de multe lucruri geniale a spus şi a făcut, ci de câte greşeli a făcut. Și dacă a făcut o greșeală el nu poate obține o sută de puncte, indiferent de cât de mult a contribuit în alte părți ale examinării. Greşelile determină valoarea. În acest mod, noi, involuntar, contribuim la descurajarea deja teribilă a copiilor noştri.


Mi se pare că copiii noştri sunt expuşi la o succesiune de experienţe descurajatoare, atât acasă, cât şi la şcoală. Toată lumea subliniază ceea ce au făcut greșit și ceea ce ar putea face greșit. Îi impresionăm cu lipsurile lor, cu dimensiunea lor redusă, cu limitările lor; şi în acelaşi timp încearcăm să-i conducem pentru a fi mult mai mult decât pot fi. Dacă ceea ce dorim să instituim în copii este nevoia de a realiza ceva, o încredere în sine, şi o considerare a punctelor lor forte; atunci trebuie să minimalizăm greşelile pe care le fac şi să subliniem toate lucrurile bune, nu pe care le-ar putea face, ci pe cele pe care le fac.


Un profesor care este învins de un copil care este extrem de ingenios în a o înfrânge nu s-ar gândi să-i dea copilului credit pentru ingeniozitatea şi creierul pe care-l foloseşte în înfrângerea ei. Dar asta e exact singurul lucru care ar putea face copilul să se oprească din a o învinge: dacă ar putea obţine apreciere pentru ceea ce face, în loc să i se spună, " Nu poţi să mi-o faci," atunci când profesorul ştie la fel de bine precum copilul că poate. Dar pentru fiecare copil care studiază cu adevărat, şi creşte şi învaţă şi se aplică, condus de această teamă de "Nu eşti destul de bun, nu ești ceea ce ar trebui să fii. Trebuie să încerci din greu" - pentru fiecare dintre aceşti copii care reușesc, sunt efectiv mii care renunță " nu pot atât de bun precum mama şi profesorul vor să fiu. Ce rost are să încerc? Nu pot fi la fel de bun şi de important pe cât vreau să fiu. Trebuie să găsesc alte căi și să schimb pe partea inutilă."


Cei mai mulţi dintre delincvenţii noştri juvenili sunt produsul unei ambiţii perverse insuflate în ei de părinţi bine-intenționați şi profesori ce le-au spus cât de buni ar trebui să fie. Doar că ei au preferat să fie buni în moduri mai uşoare, decât prin a studia şi a aplica ei înşişi. În cazul în care fumează, conduc cu viteză, se răsfăţa în sex, intra în conflict cu poliția, sparg fereastra și orice ai, atunci sunt eroici, atunci sunt importanți. E mai uşor şi mult mai plăcut pentru ca ei chiar se simt importanţi - şi, la naiba, frica noastră le dă toate motivele să se simtă importanțipentru că ne înving pe noi, societatea în mod colectiv, în timp ce-şi înfrâng profesorii şi părinţii. Şi sunt foarte ambiţioşi, conduşi de idealul lor de cât de importanți ar trebui să fie şi să nu găsească altă ieşire decât pe partea inutilă, prin greşeli.


Şi astfel, această idee greşită despre importanţa greşelilor ne duce la un concept greşit despre noi înșine. Am devenit prea impresionaţi de tot ce e greşit în noi şi în jurul nostru. Pentru că, dacă sunt critic față de mine, voi fi critic față de oamenii din jurul meu. Dacă sunt sigur că nu sunt bun, trebuie am cel puţin să aflu că tu eşti şi mai rău. Asta e ceea ce facem. Oricine este critic cu sine este întotdeauna critic față de alții.


Aşa că trebuie să învăţăm să facem pace cu noi, aşa cum suntem. Nu, modul în care mulţi spun, " Ce suntem noi, după toate? Suntem un fir de nisip pe plajele vieţii; suntem limitaţi în timp şi spaţiu. Suntem atât de mici şi nesemnificativi. Cât de scurtă este viaţa noastră, cât de mică şi nesemnificativă este existenţa noastră. Cum putem să credem în tăria noastră, în puterea noastră?"


Când stau în faţa unei cascade uriaşe, sau văd un munte uriaş acoperit cu zăpadă, sau se află într-o furtună - majoritatea oamenilor sunt înclinaţi să se simtă slabi şi uimiţi, confruntaţi cu această măreţie şi putere a naturii. Și foarte puțini oameni trag singura concluzie care în mintea mea ar fi corect: realizarea faptului că toată această putere a cascadei, această maiestate a muntelui, acest imens ADN al furtunii face parte din aceeași viață care este în mine. Foarte puţini oameni care stau în veneraţie faţă de această expresie a naturii stau în veneraţie faţă de ei înşişi, admirând această enormă putere a creierului lor. Această auto-realizare a ceea ce suntem lipsește pentru că provenim dintr-o cultură tradițională autocratică în care masele nu contează și numai creierul și doar împăratul și autoritatea știu ce e bun pentru oameni. Nu ne-am eliberat încă din mentalitatea de sclav a unui trecut autocratic.


Câte lucruri ar fi diferite în împrejurimile tuturor dacă n-am fi trăit? Cum un cuvânt bun a încurajat pe cineva și l-a determinat să facă ceva bun și diferit decât ar fi făcut-o în caz contrar ? Şi prin el altcineva a fost salvat. Cât de mult contribuim unii la alţii, cât de puternici suntem fiecare - şi nu ştim asta. Şi acesta este motivul pentru care nu putem fi mulţumiţi de noi înşine şi să ne ridicăm singuri – temători de greşelile care ne-ar ruina - şi să încercăm cu disperare să câştigăm superioritatea asupra altora. Deci perfecţiunea, prin urmare, nu este o necesitate; este chiar imposibilă.


Sunt oameni cărora le este mereu frică să nu facă rău pentru că nu-şi văd valoarea; rămân studenţi eterni pentru că numai la şcoală cineva le poate spune ce este corect, şi ei ştiu cum să ia note bune. Dar în viaţă nu poţi face asta. Toţi oamenii cărora le e frică să facă greşeli, care vor să aibă dreptate, nu pot funcţiona adaptativ. Dar există o singură condiţie de care poţi fi sigur că este potrivită atunci când încerci să faci ceva; să faci ceea ce este necesar. Există o singură condiţie care ţi-ar permite să fii relativ sigur dacă ai făcut corect sau nu. Asta e după aceea. Când faci ceva ce nu poţi fi sigur, vezi doar dacă e corect după cum e rezultatul. Oricine trebuie să facă corect nu se poate mişca prea mult, nu poate lua nicio decizie, pentru că niciodată nu putem fi siguri că suntem corecți. A fi corect este o premisă falsă şi de obicei duce la utilizarea greşită a corectitudinii. Ai idee câţi oameni îşi torturează prietenii şi familiile pentru că trebuie să aibă dreptate - şi, din păcate, au? Nu e nimic mai rău decât persoana care are întotdeauna un argument corect. Nu e nimic mai rău decât o persoană care întotdeauna are dreptate din punct de vedere moral. Şi o arată.


Avem de-a face în America cu un pericol oribil pe care trebuie să-l aducem în atenţie. Ştiți că femeile noastre americane devin o ameninţare universală generală? Doar pentru că încearcă din greu să aibă dreptate? Mergeți în orice clasă medie şi priviți la toți aceşti elevi inteligenţi şi strălucitori - care sunt fete. Şi toţi durii care nu vor să vină la şcoală şi nu vor să înveţe. Priviți toate aceste mame care încearcă cu disperare să fie bune, iar soţii lor şi copiii lor nu au nici o şansă.


Ceea ce este drept din punct de vedere moral şi logic, este foarte adesea o ofensă pentru relaţiile umane. Cu scopul de a fi corect, sacrifici bunătate, răbdare, dacă vrei, toleranţă. Nu, din această dorinţă pentru corectitudine, nu avem pace, nu avem cooperare; pur şi simplu am sfârşit prin a încerca să le dăm celorlalţi ideea de cât de buni suntem, când nu ne putem păcăli nici măcar pe noi înşine. Nu, a fi om nu înseamnă să ai dreptate, nu înseamnă să fii perfect. Să fii om înseamnă să fii util, să faci contribuţii, nu pentru tine, ci pentru alţii. Să iei ceea ce este şi să faci ce-i mai bun din ea. Este nevoie de credinţă în sine, credinţă şi respect pentru alţii. Dar aceasta are o condiţie prealabilă; că nu putem fi prea îngrijoraţi de deficienţele lor, nu avem nici un respect, nici pentru noi, nici pentru alţii.


Trebuie să învăţăm arta, şi să ne dăm seama că suntem destul de buni așa cum suntem pentru că nu vom fi niciodată mai buni, indiferent de cât de mult am putea şti, de cât de multe abilități am putea dobândi, de cât de mult statut sau bani am avea. Dacă nu putem face pace cu noi înşine aşa cum suntem, niciodată nu vom putea să ne împăcăm cu noi înşine. Şi asta necesită curajul de a fi imperfect; cere realizarea că eu nu sunt un înger, că eu nu sunt un supraom, că fac greşeli, că am defecte; dar sunt destul de bun pentru că nu trebuie să fiu mai bun decât ceilalţi . Ceea ce este o convingere extraordinară. Dacă accepţi doar să fii tu însuţi, diavolul din vanitate, viţelul de aur al superioritatea mele dispare. Dacă vom învăţa să funcţionăm, să facem tot ce putem, indiferent de ceea ce este; din bucuria funcţionării putem creşte la fel de bine, chiar mai bine decât dacă ne-am conduce să fim perfecţi - ceea ce nu putem fi.


Trebuie să învăţăm să trăim cu noi înşine şi cu relaţia cu limitărilor naturale şi cu conştiinţa deplină a propriei noastre puteri.

 

Traducere Alina-Gratiela Constantin