ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Calciul și rolul său în pierderea în greutate

Calciul și rolul său în pierderea în greutate
Autor: SuperDiet

Rolul principal al calciului în organism este unul structural, acesta intrând în compoziția oaselor și a dinților. Pe lângă acest rol, calciul are și o serie de funcții metabolice, influențând transportul ionilor prin membranele celulare, intervine în eliberarea substanțelor cu rol de transmitere nervoasă la nivelul conexiunilor între celulele nervoase, modulează funcțiile hormonale, influențează activitatea enzimelor extra și intracelulare.

 

De asemenea, ionii de calciu sunt necesari pentru controlul activității inimii, inițiază formarea cheagului de sânge pentru a opri o sângerare după apariția unei leziuni, favorizează absorbția vitaminei B 12 în ileon și participa la menținea echilibrului apei și celorlalți ioni în organism, cât și a ph-ului.

 

Studiile medicale au demonstrat rolul calciului în metabolism, astfel că o doză adecvată de calciu din produse lactate favorizează scăderea în greutate. Scăderea aportului de calciu crește nivelul calcitriolului în organism, hormon care stimulează depozitatea energiei furnizate de alimente sub formă de țesut adipos.

 

Un aport optim de calciu scade nivelul calcitriolului, promovându-se astfel degradarea grăsimilor din depozite.

 

Astfel, în cadrul unui program de scădere în greutate, procesul de slăbire poate fi augmentat cu până la 70% de un aport optim de calciu.

 

Doza optimă de calciu pentru adulți este de 1000 mg zilnic.

 

Cea mai importantă sursă de calciu o reprezintă lactatele și brânzeturile, consumate însă sub formă lor light, degresate.

 

100 ml lapte furnizează 290 mg calciu, deci 29 % din doză zilnică recomandată.

 

100 brânză de vaci degresată conține aproximativ 350 mg calciu.

 

Alte surse de calciu sunt – somonul, conservele de pește, gălbenușul de ou, fasolea boabe, soia, oleaginoasele – alunele, migdalele, semințele de susan.

 
Programare