ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Bucuresti

6 moduri nutriționale de sporire a energiei organismului

6 moduri nutriționale de sporire a energiei organismului
Autor: SuperDiet

O alimentație echilibrată nutrițional, ce cuprinde toate grupele alimentare, ne poate  furniza  sănătate și energie în același timp. Enegia și vitalitatea poate fi asigurată dacă organismul primește un aport caloric adecvat, cu proporții optime de macronutrienți (glucide 55 % din aportul caloric total, proteine 15 % și lipide  30) și micronutienți.

 

Pentru un nivel optim de energie, buna dispoziție și tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei (hidrațti de carbon sau glucide cu elibereare lentă) , cele care stimulează productța  de hormoni care dau senzația de bine (serotonina), care conțin anumite minerale, vitamine  și lipide sănătoase,  cât și chidratarea:

 

1. hidrații de carbon cu eliberare lentă – sunt esențiali pentru amplificarea energiei și a dispoziției. Sunt sursa de energie preferată a organismului și în plus cresc nivelul serotoninei. Secretul este de a evita dulciurile concentrate care cresc repede nivelul glucozei în sange, fiind repede consumată, ducând la oboseala și indispoziție. În schimb, cerealele integrale ca painea cu fibre, orezul brun, pastele integrale – oferă organismului glucoza care se eliberează lent, mentinand stabile  nivelul glicemiei și al energiei.

 

2. oleaginoasele precum caju-ul, migdalele și alunele de pădure sunt surse de lipide sănătoase, proteine și  magneziu, mineral cu rol deosebit de important în metabolizarea glucidelor în             energie. Studiile au aratat că deficiența de magneziu poate scădea nivelul de energie. Magneziul poate fi găsit și în cereale integrale,  tărâțe, legume și frunze verzi. Nucile de brazilia conțin seleniu, un element care crește buna dispoziție. Studiile au demonstrat o legatură directă între deficiența de seleniu și indispoziție. Acest mineral se găsește de asemenea și în carne, fructe de mare, leguminoase și cereale integrale.

  • carnea slabă precum mușchiul de vită, porc, pui și curcan sunt surse optime de proteine de calitate și de aminoacizi precum tirozina. Tirozina crește nivelul dopaminei și norepinefrinei, neurotransmițători cerebrali care cresc starea de alertă și concentrare. Carnea contine deasemenea și vitamina b12, vitamina cu rol în formarea celulelor sângelui, în sinteza proteinelor și a acizilor nucleici din organism, în funcționarea sistemului nervos. Peștele gras precum somonul și  macroul – conține, pe langă proteine și acizi grasi polinesaturați omega 3, lipide eficiente pentru combaterea  simptomelor depresiei.
  • un alt nutrient care poate crește tonusul psihic este acidul folic, găsit în frunzele verzi, citrice.
  • fibrele alimentare – sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea  încetinesc digestia, mențin senzația de sațietate, oferind o eliberare lentă de energie pe toată durata zilei. Creșteți aportul de fibre consumând legume și leguminoase (fasole, linte, naut), cereale și pâine integrală, fructe cu coajă.
  • hidratarea – apa în cantitate de 2 – 2,5 litri/zi. Consumul produselor proaspete este o altă cale de a vă menține hidratați și plini de energie este să consumați alimente care conțin procent mare de apă, minerale și vitamine – ca fructele si legumele proaspete, de sezon.

Deshidratarea și oboseala merg mână în mână. Chiar și deshidratarea moderată poate încetini metabolismul și favorizează instalarea oboselii, lipsei de energie. Energia este dependentă de procesele metabolice din organism și ingredientul numărul unu pentru funcționarea corespunzătoare a acestora este apa.

 
Programare