Prima clinica online din Romania destinata managementului tulburarilor de memorie - proiect initiat de Dr Liana Rada Borza (cadru universitar - Centre for Psychiatry, Imperial College London) in colaborare cu platforma de telemedicina medicentrum.ro
ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Iasi

Cand si cum se ia hotararea institutionalizarii persoanei cu dementa?

Autor: Asistent social Herta Mirela Achim

Clinica Memoriei ofera in premiera servicii online de asistenta sociala prin doamna Herta Achim, asistentul social al clinicii - unul din rolurile doamnei Achim in cadrul Clinicii Memoriei consta in suportul acordat persoanei cu dementa si familiei acesteia in vederea alegerii unui centru rezidential in functie de nevoi. 

 

Mai jos gasiti un extras din articolul Momentul internarii publicat pe ROmedic - Noutati medicale de catre doamna Achim, prin care aceasta raspunde la intrebari esentiale legate de alegerea centrului rezidential:

 

„Când se ia hotărârea de a-l duce pe omul iubit, bunică/bunic/mamă/tată/frate …….. la un centru rezidenţial? Cum se comunică celui suferind şi celorlalţi membri ai familiei hotărârea luată?
Cine şi în ce fel îi sprijină pe cei implicaţi emoţional ca să depăşească momentele critice? Cine ii pregăteşte pentru despărţire? Chiar dacă periodic există posibilitatea revederii cu aparţinătorii (în aceste luni doar de la distanţă şi cu mască), părăsirea căminului propriu este de regulă traumatică pentru ambele părţi direct implicate, inclusiv pentru aparţinătorii aparţinătorilor.
Enumăr câteva elemente care pot contribui la minimizarea traumei:

  • Calitatea expunerii motivelor internării şi a avantajelor astfel obţinute
  • Calitatea serviciilor oferite in centrul rezidenţial
  • Recunoaşterea obstacolelor reale sau imaginare care perturbă procesul de transfer; identificarea soluţiilor optime
  • Pe tot parcursul procesului de pregătire şi transfer, menţinerea unei relaţii afectuoase între aparţinătorul/ii de referinţă şi persoana suferindă
  • Suportul psiho-emoţional continuu oferit ambelor părţi.

Toate aceste elemente sunt importante, alături de armonia din familie şi de preocuparea sinceră a tuturor aparţinătorilor pentru bunăstarea persoanei suferinde.
Eu personal consider că momentul ales pentru abordarea acestui subiect este un factor hotărâtor pentru seninătatea ambelor părţi pe tot parcursul procesului, ca şi în lunile şi anii care urmează transferului în structura rezidenţială.
Răbdarea cu care un fiu aşteaptă momentul potrivit pentru a lua hotărârea de internare sau pentru a aborda cu cel suferind acest subiect vor fi răsplătite din belsug cu recunoştinţă şi linişte sufletească.
Sfatul meu este de a apela la specialişti. Pe langă evaluarea corectă a situaţiei socio-psiho-emoţionale şi identificarea eventualelor resurse umane, financiare şi de timp, aceştia pot contribui la etapizarea corectă a paşilor de urmat, pentru minimizarea traumelor psiho-emoţionale.” 

 

Articolul integral poate fi accesat la linkul: https://www.romedic.ro/momentul-internarii-0F27646?fbclid=IwAR1NXHraATC68er97ln039dHvUIE-inO7hLkLkL0PMgH8hUxMiYAf7vGac4

 

 
Programare