TRATAM VERTIJUL FARA MEDICAMENTE! https://www.youtube.com/c/CLINICANOVAExplorariORLVERTIJ/featured https://www.facebook.com/Nova.ORL
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti si Cluj-Napoca Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Bucuresti si Cluj-Napoca

Reductia-amigdaliana-Criptoliza-amigdaliana

Reductia-amigdaliana-Criptoliza-amigdaliana

Din dorinta de a face lumina intr-o problema destul de frecventa si deranjanta- dar deloc periculoasa ne-am hotarat sa vorbim despre amigdalita cazeoasa.

Multi avem amigdale criptice- cu santuri- cripte in care mancarea poate intra si fermenta, rezultand mici bilute alb-galbui, dure, ce se evidentiaza pe amigdale. Aceste depozite de cazeum pot da halena- un miros al gurii neplacut, jena, pot deranja, pot fi stoarse si indepartate ca pe vremea bunicilor - dar in nici un caz nu se trateaza cu antibiotic. Amigdale cu cripte cazeoase pot fi mari- hipertrofice, cu cripte foarte adanci, sau mici, sclerotice- mecanismul fiind acelasi- indiferent de marimea amigdalelor, fiind constitutive- mostenite. Pentru cei ce sunt deranjati de miros, de aspect, pt cei ce fac amigdalite repetitive prin suprainfectarea cazeumului, se indica tratament chirurgical- clasic sau minim invaziv.Dupa o consultatie ORL, se stabileste tipul de interventie-reductie/ criptoliza sau amigdalectomie clasica. La adulti se indica frecvent reductia amigdaliana cand amigdalele sunt mari, hipertrofice, obstructive- nelasand loc de respirat in pozitie decliva- culcat. Astfel pacientii sforaie puternic si fac apnee in somn. Amigdalectomia totala, clasica, extracapsulara (eliminarea amigdalelor cu tot cu capsula lor), se face cu anestezie totala- intubatie oro- traheala , in mediu spitalicesc, langa o sectie de terapie intensiva. Indicatia se face in cazul in care amigdalele sunt focar infectios- ASLO , VSH, PCR crescute, la o luna dupa un flegmon amigdalian, in cazul amigalitelor repetitive( mai mult de 3 amigdalite pe an ce necesita antibiotic).

In clinicile noastre din Bucuresti, si Cluj Napoca, se practica cu succes, de multi ani, reductii si criptolize amigdaliene cu anestezie locala, intr- o atmosfera relaxanta, ascultand muzica, dar sub monitorizarea atenta tensiunii si pulsului. Pacientii se prezinta cu analize clasice, timpi de coagulare, sangerare, nemacati cu 3 ore inainte.

Interventia de criptoliza amigdaliana dureaza aproximativ 7-10 min./ amigdala, fara sangerare, realizandu- se vaporizarea apei din tesut, cu stafidirea si netezirea bontului restant, utilizand tehnica si aparatura de radio frecventa.

Practic, dupa anestezia locala cu spray de lidocaina, in 20 minute se realizeaza interventia minim invaziva, dupa care se ramane in clinica inca 30 minute, timp in care se indica tratament antiinflamator pentru urmatoarele 5 zile si gargara. Poate persista senzatia de jena, disfagie- normala pentru interventie- senzatii incomparabil mai mici comparativ cu durerea post interventie clasica. Control este gratuit la 7 si 14 zile, regim semilichidian 3 zile la temperatura camerei, mancarea trebuie bine mestecata, evitarea eforturilor fizice mari in prima saptamana, insa activitate normala- (se merge la serviciu) de a doua zi postoperator. La locul interventiei vor aparea false membrane albe/ gri de tesut necrozat, care vor cadea gradat dupa ziua a 5-a, urmata de sclerozarea restului amigdalian.

 
Programare