ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Cluj-Napoca

Ce este ecografia?

Ecografia este o modalitate de diagnostic uzuală ce permite vizualizarea unor organe interne cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia este o metodă medicală puţin costisitoare, şi care nu necesită pregătirea specială a pacientului, nici spitalizarea sa.

Ecografia nu comportă riscul razelor X şi este folosită şi în imagistica intervenţională pentru a dirija puncţiile sau biopsiile, sau în explorarea chirurgicală. Datorită simplităţii şi a calităţii sale de a nu fi invazivă, ecografia este primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.

Ecografia permite vizualizarea unor organe interne cu ajutorul ultrasunetelor. Este cea mai utilizată examinare imagistică, fiind lipsită de nocivitate, neinvazivă, putand fi utilizată în sigurantă la femei gravide, copii. Ecografia este folosită şi în imagistica intervenţională permitând ghidarea unor manopere ca şi puncţiile, biopsiile sau în explorarea chirurgicală. Datorită simplităţii şi a calitatii sale , poate fi utilizată şi în ambulator fiind de regulă metoda de primă intenţie în dirijarea investigaţiilor imagistice ulterioare.
Investigaţia propriu-zisă utilizează o sondă care se aplica pe pielea pacientului, în zona investigată, sau este introdusă într-o cavitate naturală observând continuu organele studiate pe ecranul de control. Sonda este dotată cu un emiţător de ultrasunete, care traversează organele şi sunt reflectate atunci când întâlnesc o modificare a densităţii ţesuturilor.

Ecografie Doppler

Ecografie Doppler permite evidenţierea unui flux de sânge, identificarea şi cercetarea structurilor vasculare şi a fluxului sanguin, a vitezelor de curgere, a rezistenţelor la curgere. Exista posibiliatea vizualizarii unei structuri anatomice (inima, artere, vene), la fel ca la orice ecografie, în vederea identificării anomaliilor funcţionale. malformaţii, stenoze, tromboze, dilataţii/anevrisme.

- În neurologie, examenul Doppler permite studierea mişcărilor sângelui în creier.
- În oftalmologie, sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera principală a retinei, putând depista o tromboză de venă retiniană oftalmică.
- În afecţiunile membrelor, ecografia Doppler este utilă pentru diagnosticul arteritelor, al trombozelor venoase, afecţiunilor reumatice sau a celor tumorale.

Ecografia 3D/4D

Se realizează imagini tridimensionale şi în timp real.

Aceasta investigaţie este indicată în:

- Obstretică-ginecologie (anatomie fetală şi malformaţii)
- Examinarea sânului
- Tumori hepatice
- Litiază biliară
- Adenopatii
 
Programare