ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Anestezie și terapie intensivă Anestezie și terapie intensivă Cluj Napoca

Operatie de micsorare a stomacului. Beneficii, cat slabiti, dieta dupa gastric sleeve

Operatie de micsorare a stomacului. Beneficii, cat slabiti, dieta dupa gastric sleeve
Autor: Dr. Bogdan Amza

Ce este Gastric Sleeve – operația de micșorarea stomacului

Atunci când regimul alimentar nu îți asigură rezultatele rapide pe care le dorești, atunci când sportul necesită un efort fizic mai mare decât capacitatea ta fizică, atunci când intervențiile de remodelare corporală au eșuat, iar tu nu mai găsești soluția și forța necesară pentru a elimina toate acele kilograme acumulate în ani de zile de stres, sedentarism și exces alimentar, înseamnă că trebuie să iei în considerare efectuarea unei intervenții chirurgicale: operație de micșorare stomac.

 

Ce rezultate asigură operația de micșorare a stomacului – Gastric Sleeve?

Gastric Sleeve tratează obezitatea. Prin operația de mișcorare a stomacului aproximativ 75% din stomac este eliminat. Astfel, pacientul nu doar că va mânca mai puțin, simțind senzația de sațietate de la o cantitate deosebit de redusă de mâncare, ci va pierde și în greutate extrem de rapid.

 

Cum se efectuează operația de mișcorare a stomacului – Gastric Sleeve?

La Clinica VenArt operația de mișcorare a stomacului se efectuează laparoscopic, adică printr-o metodă chirurgicală minim-invazivă. Astfel, este înlăturată acea porțiune laterală a stomacului care se întinde de lângă esofag și până la antrul gastric, de-a lungul micii curburi.

Medicina a evoluat atât de mult încât astăzi, gastrectomia longitudinală laparoscopică, descrisă mai sus, reprezintă cea mai nouă tehnică chirurgicală de reducere a stomacului, fiind o adevărată inovație în domeniu. Aceast tip de intervenție chirurgicală face parte din domeniul electrochirurgiei, suturile fiind efectuate mecanic.

 

Gastric sleeve sau bypass gastric?

De ce ar trebui să optez pentru Gastric Sleeve în locul by-pass-ului gastric?

Dacă vrei să slăbești rapid și constant, fără să te chinui, dacă vrei să mănânci cât mai puțin de acum încolo și, astfel, să îți schimbi stilul de viață reducând considerabil porțiile de mâncare, atunci Gastric Sleeve este alegerea potrivită, având cel mai bun raport beneficiu – risc.

După operație restricțiile sunt minime, fiind necesare doar pe o perioadă redusă de timp, până când pacientul se recuperează complet.

Cât slăbesc după Gastric Sleeve?

În primul an după operație pacientul va slăbi aproximativ 50%-70% din surplusul său de kilograme. Astfel, dacă ai, să spunem, 130 de kilograme, în primul an poți ajunge la 50-60 de kilograme, adică greutatea ideală pentru o persoană normală și sănătoasă. Pe lună poți pierde absolut natural și fără efort chiar și 4-5 kilograme dacă respecți recomandările medicului specialist.

Care sunt complicațiile după operația de mișcorare a stomacului?

Gastric Sleeve complicații? Orice intervenție chirurgicală presupune un grad de risc, însă în cazul operației de mișcorare a stomacului, gastrectomie longitudinală, riscurile sunt reduse, fiind o intervenție laparoscopică minim-invazivă.

Iată care sunt riscurile, dar care pot fi înlăturate dacă apelezi la un medic excelent în chirurgia bariatrică de la Clinica VenArt:

 

  • în timpul operației poți sângera;
  • după operație poți sângera;
  • poți dezvolta infecții;
  • poți fi afectat/ă de tromboza venoasă;
  • poți fi afectat/ă de stenoza gastrică;
  • poți fi afectat/ă de fistula gastrică;
  • poți vărsa dacă mănânci mai mult decât trebuie sau alimente nepotrivite în primele 2-3 săptămâni de la operație;
  • poți avea dureri de cap;
  • poți avea amețeli;

 

Toate aceste riscuri și complicații pot exista pe termen scurt, imediat după operație.
Pe termen lung operația de micșorare a stomacului nu prezintă riscuri sau complicații.

Se impune o dietă după Gastric Sleeve?

Răspunsul este DA! După Gastric Sleeve medicul specialist recomandă un anumit regim alimentar pe care orice pacient operat recent trebuie să îl respecte.
Dieta după Gastric Sleeve este personalizată, iar scopul acesteia este de a ajuta stomacul să se vindece și să se adapteze la noul stil de viață al pacientului. Regimul alimentar este important atât pentru vindecarea pacientului, dar și pentru accelerarea procesului de pierdere în greutate.

Astfel, sfaturile unui nutriționist după Gastric Sleeve pot fi de mare ajutor.
Începem programul alimentar cu alimentele lichide: supe strecurate, apă și ceai, apoi trecem la alimentele ușor dense cum sunt piureurile din legume, iaurturile sau comporturile fără zahăr, evoluând apoi la piureuri mai consistente și la alimentele solide. Hidratarea este deosebit de importantă după Gastric Sleeve.

Ce alimente sunt interzise în primele săptămâni după Gastric Sleeve?

În primele săptămâni după Gastric Sleeve sunt interzise următoarele produse: alcoolul, produsele care conțin cofeină, băuturile carbogazoase, sucurile din citrice, fructele și legumele crude, condimentele iuți, zahărul, îndulcitorii și/sau alți aditivi alimentari.

Dieta după gastric sleeve

În prima săptămână după operația de micșorare a stomacului dieta alimentară este lichidă.

Obiectivul acestei săptămâni este HIDRATAREA! Cantitatea de lichide consumată este foarte importantă, de aceea specialiștii recomandă consumul a 2 litri de lichide pe zi, însă lichidele trebuie băute conform unui program precis. Sorbim puțin și încet, fără grabă și fără să supunem stomacul la un șoc.

Astfel, începem cu 10 ml de lichid la fiecare 10 minute, apoi după aproximativ 2-3 zile de la operație putem consuma 100 de mililitri de lichid la interval de o oră distanță. Pentru a evita ingerarea de aer la înghițirea lichidului, specialiștii recomandă să bem lichidul cu paiul sau direct din sticlă.

Începând cu a doua săptămână după operația de micșorare a stomacului dieta alimentară este formată din piureuri subțiri și lichide dense!
Zilnic putem consuma între 400 și 600 calorii, aproximativ 60 de grame de proteine și vom continua să sorbim lichide pe tot parcursul zilei, până la 2 litri. Atenție, sunt recomandate proteinele vegetale și nu cele de origine animală. Lichidele nu sunt consumate cu 30 de minute înainte de masă, iar după masă se așteaptă încă 30 de minute până putem bea din nou.

Din totalul de 2 litri necesari spre a fi consumați, aproximativ 500 de mililitri vor fi reprezentați de lichidele dense și piureurile subțiri permise. Lichidele dense și piureurile subțiri trebuie să aibă consistența laptelui bătut, adică să curgă din lingură.

Sunt recomandate aproximativ 5 mese pe zi a câte 100 mililitri de lichid dens. Alimentele solide sunt interzise vehement. Chiar dacă masa conține doar 100 de mililitri de lichid dens, dacă simțim că ne-am săturat este indicat să ne oprim din mâncat!

Din a treia săptămână după operația de micșorare a stomacului putem consuma piureuri și alte alimente moi!
Începând cu a treia săptămână putem consuma alimente pasate și putem ingera zilnic 500 – 700 de calorii și aproximativ 70 de grame de proteine. Putem consuma orice piure de legume sau fructe, cu excepția celor care conțin celuloză dură sau sunt alimente fibrose. Specialiștii nu recomandă varza, fasolea, guliile sau castraveții.

Din a patra săptămână după operația de micșorare a stomacului putem consuma alimente tăiate fin și amestecate foarte bine.
Putem consuma aproximativ 900 calorii pe zi și 70-80 de grame de proteine.

Din a cincea săptămână după operația de mișcorare de stomac putem consuma alimente solide, în cantități moderate și atent stabilite.

A cincea săptămână este dedicată implementării unui stil de viață sănătos. Putem consuma carne și ouă, dar și produse lactate și brânzeturi cu un conținut redus de grăsime. Din categoria legumelor putem consuma dovlecei, vinete, brocoli, conopidă, spanac, salată, roșii și altele.

Putem consuma orice fel de fructe și este recomandată pâinea integrală.
Pentru un regim alimentar adecvat, care să confere rezultate pe termen lung, sfaturile unui nutriționist sunt importante.

Ce alimente sunt evitate după vindecarea în urma operației de mișcorare a stomacului?

De evitat sunt alimentele grase și foarte dulci, precum și băuturile carbogazoase. Nu sunt recomandate dulciurile sau mâncărurile de tip fast-food, fiind deosebit de nesănătoase, contribuind la creșterea în greutate sau la stagnarea procesului de pierdere în greutate.

Este important cum mâncăm după Gastric Sleeve?

Este deosebit de important felul în care mâncăm! Mâncarea trebuie savurată, mestecată foarte bine și înghițită încet. Când simțim că ne-am săturat, trebuie să ne oprim din mâncat chiar dacă nu am terminat din farfurie. De asemenea, dacă dezvoltăm intoleranțe la un anumit aliment, este bine să nu îl mai consumă o perioadă de timp, apoi putem încerca reintroducerea treptată în meniu.

Cât este bine să mâncăm după Gastric Sleeve?

Cantitatea de calorii este stabilită de medicul specialist în funcție de vârstă, greutate, starea de sănătate și obiectivele noastre pe termen lung, însă este indicat să continuăm să consumăm lichide și să savurăm 3 mese principale pe zi și 2 gustări sănătoase. Este ideal să mâncăm la fiecare 3 ore.

Mă pot îngrășa după Gastric Sleeve?

Răspunsul este DA! Dacă forțăm stomacul și mâncăm mai mult decât este necesar, atunci în timp acesta își va mări capacitatea și vom ajunge să mâncăm din nou din ce în ce mai mult. Totodată, alimentele bogate în grăsimi și zahăr, precum și cele asociate nesănătos ne influențează greutatea și ne fac să acumulăm kilograme.

Care sunt riscurile creșterii greutății corporale?

 

  • bolile cardiovasculare;
  • insuficiența cardiacă;
  • hipertensiunea arterială;
  • infarctul miocardic;
  • accidentul vascular cerebral;
  • afecțiunile articulațiilor;
  • unele tipuri de diabet unele tipuri de cancer;
  • tulburările ciclului menstrual la femei;
  • apnee în somn;
  • despresie.
 
Programare