ROmedic Cabinete medicale Craiova, Bucuresti Cabinete Sexologie Sexologie Craiova, Bucuresti

Programarea Neuro-Lingvistica si Psihoterapia

Autor: Laura-Maria Cojocaru

“Psihoterapia nu este ceva ce are terapeutul, cum ar fi un medicament, pe care să îl dea pacientului. Psihoterapia este ceva ce face terapeutul: se implicâ într-un anumit tip de conversaţie cu cel interesat.”,Thomas Szasz în “Cuvinte pentru cel înţelept”
“Cred că, într-un anumit fel, să compui cântece înseamnă terapie. Orice lucru ai face este terapie. Atâta vreme cât nu stai pe loc şi te gândeşti prea mult, eşti bine.”, citat din Richard Butler
Apar in timpurile noastre intrebari de genul: ce este mai potrivit sa studiez, in ce sa ma specializez, ce ma ajuta sa ma dezvolt personal si sa-i pot ajuta si pe altii cu ceea ce am invatat? Psihoterapia sau NLP-ul? Pentru a limpezi acest aspect este binevenita urmatoarea precizare:
Programarea Neuro Lingvistica:
Domeniu terapeutic de sine statator, ale carui baze incep in jurul anului 1976, Neuro Programarea Lingvistica (NLP) este o combinatie de tehnici/metode ale psihoterapiei cognitiv-comportamentale, hipnoterapiei si gestalt-terapiei. Este recunoscuta in Europa si SUA ca un alt tip de abordare terapeutica, la fel ca si celelalte tipuri de psihoterapie, cu diferenta ca aplicabilitatea NLP-ului este mult mai ampla.
Cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie sunt:
Psihoterapia cognitiv-comportamentala
Psihoterapia integrativa
Psihoterapia rational-emotiva si comportamentala
Psihoterapia experientiala
Terapiile scurte, centrate pe solutie
Psihoterapia analitica
Psihoterapia psihanalitica
Hipnoza si hipnoterapia
Terapia gestalt
Psihoterapia transpersonala
Somatoterapia

 
Programare