Ofer servicii de psihoterapie și consiliere în cazuri de: Depresie, Anxietate, Atacuri de panică, Dependențe, Obsesii, Tulburare obsesiv-compulsivă, Tulburări de alimentație-bulimie, anorexie, Probleme relaționale în cuplu, Dezvoltare personală.
ROmedic Cabinete medicale Baia Mare Cabinete Psihologie Psihologie Baia Mare

FOBIA SOCIALĂ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fobia socială reprezintă una dintre cele mai cunoscute tulburări anxioase, care se manifestă prin teama de a fi umilit sau de a se simți prost în situații în care este observat de ceilalți.
Cea mai des întâlnită fobie socială este teama de a vorbi în public, aceasta afectând mai ales profesorii, managerii, studenții, elevii etc.
Alte tipuri de fobie socială:
• Teama de a nu se înroși în public
• Teama de a redacta sau semna documente în prezența altora
• Teama de a utiliza un W.C. public
• Teama de a se afla în mulțime
• Teama de a susține examene.
Atacurile de panică pot acompania fobia socială, prin teama de a suferi o umilință sau de fi pus în dificultate în fața celorlalți.
Pentru tratarea fobiei sociale, cel mai des este utilizată terapia cognitiv-comportamentală, proces ce implică trei etape care ajută pacientul să se simtă confortabil în situațiile care inspiră teama: expunerea gradată la situațiile care provoacă anxietatea în plan real, terapie asertivă și ameliorarea autostimei.

În timpul acestui tratament, pacienții învață anumite tehnici de relaxare pentru a-și controla anxietatea. Fobia socială poate răspunde și la tratamentul medicamentos, însă este o afecțiune cronică ce necesită gestionare pe termen lung. Fobia socială poate fi asociată și cu alte tulburări, precum depresia, scăderea respectului de sine etc.

 
Programare