ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Psihiatrie pediatrică Psihiatrie pediatrică Vatra Dornei

Terapia cu plasmă pe înțelesul tuturor.

Terapiile regenerative sunt prezente în practica medicală din anii 1970, în țările dezvoltate care au avut posibilitatea să studieze în detaliu beneficiile acestora. 

Astfel de terapii sunt folosite în multe specialități medicale, printre care chirurgia ortopedică, chirurgia plastică, stomatologie, medicină sportivă și alte ramuri ale acestora.

Dan Zolog, medic specialist ortoped Dorna Medical a vorbit despre una dintre cele mai cunoscute terapii regenerative: terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite PRP (Platelet Rich Plasma).

Bazele acestui tratament nu sunt foarte noi, ele având o vechime de circa 40-50 de ani în țările occidentale, el având un suport științific și indicații foarte clare. Toate variantele de terapie regenerativă care există au la bază capacitatea de regenerare a organismului.

Iată care sunt cele mai des folosite tehnici în practica ortopedică:
  • PRP (Platelet Rich Plasma), plasmă proprie îmbogațită cu trombocite; 
  • Terapia cu celule STEM (celule somatice proprii, recoltate din măduva osoasă);
  • Terapia LIPOGEMS (celule mezenchimale, recoltate și preparate din țesut adipos).

Prima tehnică menționată, PRP, este o tehnică minim invazivă ce poate fi efectuată în ambulatorul de ortopedie, așadar și în cadrul Policlinicii Dorna Medical. Tratamentul cu plasma autologă îmbogaţită cu trombocite (Platelet Rich Plasma), cunoscut sub denumirea de „terapia vampir”, cel mai des întâlnit nume pe multe din paginile pe care îl promovează și în practica curentă, sau  „preparat autolog cu plasmă condiționată”, denumire pe care o folosesc specialiștii, reprezintă una dintre optiunile moderne de tratament pentru anumite probleme articulare.

Dan Zolog spune că „deși trombocitele – celulele mici din sânge care intervin în procesul de coagulare – sunt cunoscute mai ales pentru rolul pe care îl au în oprirea sângerării, prin conținutul lor bogat în factori de creștere, au totodată proprietăți regenerative și un rol important și în refacerea leziunilor, ceea ce a dus la utilizarea plasmei îmbogățite cu trombocite în aria afecțiunilor ortopedice.

Trombocitele activate eliberează din ce în ce mai mulţi factori de creştere, stimulând astfel proliferarea celulelor mezenchimale nediferenţiate. Aceste celule stem vor căpăta ulterior funcţii specifice, de asemenea leucocitele eliberează un factor de creştere (VEGF) care stimulează angiogeneza.

Administrarea de PRP acţionează prin: formarea unei reţele tridimensionale de fibrină (proteină din sânge produsă în timpul procesului de coagulare – n.r.), eliberarea de factori de creştere locali de către trombocite şi leucocite, stimularea chemotaxiei macrofagelor şi celulelor stem, proliferarea şi diferenţierea acestora. PRP-ul favorizează eliberarea de factori de creştere PDGF, TGF-beta, IGF, EGF, VEGF, FGF intradermal, având ca scop accelerarea, stimularea şi regenerearea tisulară prin formarea de neocolagen – tipul I, III, IV – , diviziunea şi diferenţierea celulelor stem mezenghimale şi neoangiogeneză.

Toată această cascadă menționată mai sus, termeni poate necunoscuți publicului larg, are rol în regenerarea tisulară și, de asemenea, antiinflamator.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu PRP?

Doctorul Dan Zolog, de  la Dorna Medical, spune că pe lângă rolul major promovat de către dermatologi, acest tratament are o vastă aplicabilitate în practica curentă ortopedică, fiind folosit de multe categorii de pacienți, în special de sportivi și persoane tinere și active.

Afecțiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat:

  • artroza sau condromalacia genunchiului;
  • artroza șoldului;
  • artroza gleznei;
  • artroza umărului.

În aceste cazuri se poate combina/ sau nu, preparatul de plasma cu acid hialuronic.

În boala artrozica degenerativă avansată (gonartroză sau coxartroză „os pe os”) infiltrația cu plasma nu funcționează, deoarece potențialul de regenerare în această situație este nul.

Afecțiuni degenerative ale tendoanelor:

  • tendinite sau tendinoze ale umărului (coafa rotatorie);
  • tendinita ahileana, epicondilite (epicondilită cotului, „tennis elbow”);
  • tendinitele genunchiului.
Ce presupune terapia PRP?

Terapia PRP presupune recoltarea și concentrarea factorilor de creștere din sânge și reintroducerea acestora în articulații sau zone afectate, stimulând astfel procesele proprii de reparare celulară și de sinteză de neocolagen pe termen lung.

Se recoltează o cantitate mică de sânge venos într-o eprubetă sterilă, la fel ca în cazul recoltării de sânge pentru analizele de rutină.  Apoi se procesează rapid, fiind supus unui proces de centrifugare care durează aproximativ 10 minute pentru a selecta plasma de celelalte elemente sanguine.

Acești factori prezenți în concentrație crescută în plasma se eliberează în mod natural în orice tentativă a organismului de a repara sau a regenera o leziune.

Plasma obținută și extrem de bogată în trombocite se reinjectează în articulația țintită sau în zona pe care dorim să o tratăm. Aceste etape de recoltare și preparare au loc rapid, în prezenta pacientului.

Procedura durează aproximativ 20-30 de minute. Efectele apar treptat în 10-14 zile. În general include trei sesiuni la distanta de 2-3 săptamâni între ele.

După efectuarea infiltrației cu PRP, pacientul rămâne în cabinet pentru 5-10 minute, timp în care efectuează exerciții de flexie-extensie, ce ajută la integrarea substanței în cavitatea articulară. Urmează 2 zile cu tratament antialgic postinfiltrație dacă este cazul suplimentat de crioterapie locală cu gheață, repaus fizic de la activități intense sau sportive pentru 2-3 zile.

Contraindicațiile procedurii  apar în următoarele cazuri:

  • Sindromul disfuncției plachetare
  • Instabilitate hemodinamică
  • Trombocitopenie critică
  • Septicemia
  • Infecție locală la locul procedurii
  • Pacientul care nu dorește să accepte riscurile Contraindicații relative:
  • Utilizarea constantă a antiinflamtoarelor nesteroidiene cu 48 de ore înainte de procedura procedură
  • Injecție de corticosteroizi la locul de tratament în termen de 1 lună
  • Utilizarea sistemică a coriticosteroizilor în decurs de 2 săptămâni
  • Febră sau boală recentă
  • Mielodisplazii/cancere – în special hematopoetic sau osos
  • HGB <10 g / dl
  • Număr de trombocite <105 / ul
 
Programare