ROmedic Cabinete medicale Bucuresti sector 6 Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti sector 6

Psihoterapie în Bucuresti sector 6

Ce este psihoterapia de familie?

Psihoterapia de familie are menirea de ajuta oamenii în a restabili relaţiile apropiate. Poate ajuta pe fiecare persoana in parte sau membrii familiei, cuplurile şi pe cei care au dificultăţi în: exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor, depasirea unui obstacol cum ar: atacuri de panica, depresei, dificultati in cuplu, relationarea cu unul sau mai multi membrii ai familiei.
Psihoerapia de familie este o ramură a Psihoterapiei ce poate implica membrii familiei în descoperirea resurselor pe care aceştia le deţin pentru a putea rezolva conflictele (după caz şi membrii din familia extinsă). Scopul psihoterapiei de familie este acela de a identifica şi trata problema familiei care a cauzat o disfuncţie.

Familia înseamnă mult mai mult decât un grup de persoane, ea este baza fiecărei societăţi. Mai mult decât atât, familia este un sistem care funcţionează indiferent de personalitatea fiecarei persoane în parte. Într-o familie jucăm roluri de copii, părinţi sau partenerul cuiva şi nu încetăm să avem propriile idei, gânduri, dorinţe, aşteptări şi nevoi specifice, iar fără o comunicare eficientă a acestora vor exista inevitabil conflicte care, în timp, ne pot secătui de energia şi puterea necesară de a obţine ceea ce ne dorim pentru familia noastră. Fiecare persoană are resurse proprii pentru a putea depăşi aceste diferenţe însă, există şi situaţii când apar anumite blocaje în soluţionarea unor momente delicate. De-a lungul timpului parcurgem o serie de etape fireşti cum ar fi plecarea de acasă, construirea unui cuplu, apariţia primului copil, trecerea prin perioada pubertăţii şi a adolescenţei, căsătorirea copiilor, apariţia nepoţilor, cuplul în perioada târzie cu specificul înaintării în vârstă. Desigur pot interveni în demersul acestor etape fireşti şi alti factori perturbatori precum decesul unui membru apropiat familiei, divorţul şi efectele acestuia asupra copiilor, depresia, situaţii traumatizante, probleme ale cuplului marital etc. Toate aceste evenimente aduc cu sine o serie de factori stresanţi care de multe ori ne pun în impas, făcându-ne să ne simţim blocaţi. Dificultăţile apar atunci când o persoană, familia sau chiar şi când unul dintre copii nu reuşeşte să se adapteze la noile situaţii de viaţă.

Echipa Cente este formată din psihoterapeuţi care au experienţă de lucru atât în terapia individuală cât şi în cea de grup adresată copiilor, părinţilor, adolescenţilor şi tinerilor, adulţilor 

„Familia este sistemul cu toate legăturile şi relaţiile atât plăcute, cât şi mai puţin plăcute. A munci împreună este cheia spre o familie sănătoasă şi fericită.” Virginia Satir

De ce să merg la psihoterapia de familie?

În cadrul psihoterapiei de familie, persoanele implicate au şansa de a se auzi reciproc, de a-şi da seama de nevoile fiecăruia, de a face schimbări benefice atât în relaţiile lor cât şi în viaţa de zi cu zi. Psihoterapia de familie poate fi benefică pentru faptul că oferă oportunitatea de a reflecta asupra relaţiilor importante şi de a găsi noi modele de relaţionare şi gestionare a conflictelor. Psihoerapia de familie poate fi sub forma şedinţelor individuale, dar şi sub forma şedinţelor cu toţi membri unei familii.

Cât timp trebuie să merg la psihoterapie?

Fiecare individ are un ritmul său propriu aşa că nu se poate vorbi despre un standard anume. Se recomandă minim 6 întâlniri însă terapia se încheie atunci când individul, cuplul sau familia consideră că motivul care i-a adus în cabinet şi-a găsit o rezolvare sau o formă de ameliorare.

Cum este mai eficientă psihoterapia faţa de o discuţie cu prietenii mei?

De regulă, în cadrul discuţiilor cu prietenii despre o problemă anume ne alegem cu sfaturi despre ce şi cum să facem. Aceste sfaturi sunt subiective şi pleacă de la viziunea lor proprie despre o problemă, viziune care ar putea fi diferită pentru fiecare. În cadrul şedintelor de terapie se va încerca să se afle care este rădăcina problemei, ajutând în primul rând individul să se cunoască şi să se accepte aşa cum este, dar mai ales să exploreze ce este dispus să facă pentru îmbunătăţirea stării sale. Am auzit de multe ori întrebări de genul „spune-mi ce să fac!?” Însă rolul terapeutului nu este acela de a da sfaturi, ci de a găsi soluţii împreună cu clientul.

Îmi garanteaza psihoterapia o rezolvare?

Terapeutul nu oferă sfaturi, soluţii sau reţete de urmat pentru rezolvarea unor dificultăţi, ci alături de client explorează şi îl sprijină pe acesta în identifcarea celor mai bune soluţii pentru el. Când ajungem la terapie este foarte important să nu ne aşteptăm să primim o listă cu ce avem de făcut ca să scapăm de lucrurile, sentimentele, emoţiile care ne apasă. Procesul terapeutic este unul bidirecţional, în care clientul are rolul cel mai important.

 
Cei mai mulţi dintre noi apelăm la un cabinet de psihoterapie atunci când:

Daca vrem să:

Dacă vi se pare cunoscută una dintre situaţiile enumerate mai sus şi dacă doriţi să aflaţi cum aţi putea să schimbaţi ceva în viaţa dumneavoastră vă invit sa ma contactaţi.

 

 

Jeni Dumbrăveanu
0736.159.434


Listă servicii:


Medici / terapeuți:

 
Programare