ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihologie Psihologie Iasi

Proiectul GAMMA februarie II

Proiectul GAMMA februarie II
Autor: Diana Ciubotaru apud Stanislav Grof, Peter Russell si Ervin Laszlo
Recomandarea acestei săptămâni este lectura cărții “Revoluția Conștiinței”, o carte scrisă de Erwin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell ce reprezintă transcrierea unei discuții ce s-a născut din pasiunea lor pentru această topică fascinantă Conștiință – Univers – Umanitate.
Ken Wilber ne invită la lectura cărții punctând cele mai frumoase aspecte ale discuției și prezentând intelocutorii într-o manieră ce te provoacă și mai mult la studiul muncii lor.
“Revoluția conștiinței” este o discuție extraordinară între trei dintre cele mai frumoase minți ale timpului nostru, spirituală în ceea ce privește schimbul de idei, tolerantă în modul de abordare, strălucitoare în intenția de a ne trezi conștiința.
Stanislav Grof este unul dintre psihologii de frunte ai timpului nostru și al tuturor timpurilor, care cu siguranță va fi recunoscut astfel de către istorie. Numeroasele sale cărți sunt deja legendare, de la “Tărâmurile subconștientului uman” la “Dincolo de creier” și la ”Jocul cosmic”. Toți prietenii și colegii își arată profundul respect pentru meritele sale și îl înconjoară cu o afecțiune autentică. Este un adevărat pioner în domeniul explorării moderne a tărâmurilor vaste și aparent nelimitate ale conștiinței, iar descrierile pe care le face acestui peisaj extraordinar îl luminează cu o acuratețe și o pasiune de neegalat.
Peter Russell este un teoretician strălucit care aduce o creativitate uimitoare fiecărui subiect pe care îl abordează. În cărți precum “Pământul care se trezește”, ”Creierul global” și ”Gaura albă în timp”, Peter se axează iar și iar pe ceea ce pare a fi problema crucială pentru mileniul următor: în ce mod vor afecta schimbările conștiinței schimbările din lume în general? Dacă vrem să intrăm într-un viitor mai potrivit, ce schimbări putem face acum pentru a determina schimbarea pozitivă? E oare prea târziu? Ce facem atunci? Peter abordează aceste probleme nu numai intelectual, ci și cu o sensibilitate care se relevă în fiecare pagină pe care o scrie.
Ervin Laszlo poate fi numit un geniu al sistemelor de gândire. În cărți mult prea numeroase pentru a putea fi enumerate – includ printre preferatele mele “Vederea sistemică asupra lumii”, ”Evoluția: marea sinteză”, ”Alegerea”, “Iazul care șoptește” și ”Mileniul trei” – Erwin Laszlo, probabil mai mult ca oricine, a afirmat un fapt foarte adevărat, dar deconcertant: trăim într-un univers în care suntem legați fără speranță unul de celălalt, conectați în mod miraculos la toate elementele realității. Opera sa, care se întinde pe patru decenii, a fost o chemare clară și consecventă la recunoasterea sistemului de interconexiuni care există în natură și în societate, sistem care conține lumea noastră, viața noastră, speranțele și visele noastre. Ridicându-se la o perspectivă globală, a ajutat nenumărați indivizi să scape de limitele și dezamăgirea care bântuie lumea modernă de cel puțin trei secole încoace. La sugestia lui Uwe Morawetz de la Universitatea de Pace Internațională de la Berlin, el este cel care a strâns toate aceste discuții într-o carte.
Cei trei s-au întâlnit timp de mai multe zile, spune Ervin, pentru a “reflecta asupra șanselor de pace din lume și am sfârșit prin a vorbi despre criză, transformare, scopuri și valori, perspective asupra lumii, înțelegerea propriei vieți și a altora, artă, știință, religie și spiritualitate. Mai presus de toate, am vorbit despre conștiință. Am descoperit că, de fapt, starea conștiinței noastre era problema principală care se afla la baza tuturor celorlalte”.
Așa am început conversația. În paginile care urmează puteți urmări discuția captivantă pe măsură ce se abordează cele mai importante subiecte: atât importanța transformării conștiinței, cât și importanța altor factori, de la educația copiilor la politicile economice si instituționale. Iar la sfârșit, care e concluzia? Poate că Peter Russell o spune mai bine ca mine:
“Toți punem cap la cap elementele necesare pentru a ne împlini viețile, pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși. E ca un joc în care fiecare piesă contează. Iar uneori, o piesă neînsemnată poate determina unirea multor altora, ducând la trezirea spirituală.
Greșim dacă ne gândim că noi trebuie să-i schimbăm pe ceilalți. Acest lucru ne face să credem că suntem speciali și ne pune într-o poziție de conducere, de control. Toți suntem în aceeași situație. Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ne-o punem este: cum pot face ca acțiunile mele să faciliteze schimbarea mai eficient?”
Stanislav Grof, Peter Russell și Ervin Laszlo au pus în această carte și în multe altele elemente care au valoarea câtorva vieți trăite pentru a duce schimbarea un pic mai departe.
Stanislav Grof, Peter Russell, Ervin Laszlo – Revoluția conștiinței.
De la Diana Ciubotaru – psihologul din Iași
 
Programare