ROmedic Firme medicale Produse medicale

Ce trebuie sa ceri consilierului post mastectomie

Ce trebuie sa ceri consilierului post mastectomie
Dupa circa 6-8 saptamani de la interventia chirurgicala a sosit timpul sa iei legatura cu un centru de consiliere in protezare externa de san. Pana atunci este suficient sa porti o proteza de san destinata ingrijirii imediate de dupa operatie.

In momentul in care rana postoperatorie s-a vindecat va trebui sa iti alegi o proteza de san din silicon totala sau partiala (in functie de tipul mastectomiei suferite) care sa aiba o greutate apropiata de sanul sanatos si care sa rezolve si problema estetica a lipsei sanului.

Cine te ajuta?

In centrele de consiliere pentru protezare externa de san vei gasi personal specializat in recomandarea celor mai bune solutii pentru cazul tau. Personalul care lucreaza aici devin consilieri in protezare externa de san dupa cursuri asigurate in special de catre producatorii de proteze de san si de sutiene speciale post mastectomie. In timpul cursurilor ei sunt invatati ce produse sa iti recomande in functie de tipul de interventie chirurgicala pe care l-ai avut si, de asemenea, cum sa gestioneze cazurile speciale. Multi dintre consilieri au istoric personal sau familial care implica cancerul de san.

Cum se aleg produsele care ti se potrivesc cel mai bine.

Alegerea produselor trebuie facuta de catre consilier astfel incat sa va asigure confortul si intimitatea in acest timp.

- In primul rand consilierul tau trebuie sa se asigure ca cicatricea ramasa in urma operatiei este vindecata. Locul operatiei nu trebuie sa aiba rani deschise sau tuburi de drenaj inca fixate. In cazul in care aceste conditii nu sunt indeplinite va trebui sa ceri acordul medicului pentru a continua.

- Consilierul va trebuie sa determine marimea corecta a sutienului care ti se potriveste. Acest lucru se face folosind metodele specifice pentru a determina marimea sutienului. Alegerea sutienului care ti se potriveste cel mai bine este extrem de importanta deoarece acest lucru va determina cat de bine este sustinuta proteza externa de san si cat de natural vei arata. Sutienele post mastectomie sunt feminine si nu difera ca infatisare de sutienele normale desi au caracteristici speciale privind asigurarea sustinerii protezei externe da san in pozitia corecta. Cu toate ca nu este obligatorie purtarea protezei de san intr-un sutien special post mastectomie, acest lucru este recomandat.

- Recomandare protezei. Consilierul va recomanda proteza de san in functie de tipul mastectomiei pe care ai avut-o (totala sau partiala), de cati ganglioni axilari au fost scosi in timpul operatiei (proteze de san asimetrice sau simetrice). In cazul femeilor care au suferit mastectomii totale la ambii sani, consilerul va recomanda proteze externe de san care sa se potriveasca dimensiunilor corpului.

- Consilierul iti va prezenta produsele recomandate iar in momentul in care le probezi va trebui sa iti puna la dispozitie o oglinda. Acesta este momentul in care va trebui sa ii spui consilierului daca esti multumita sau nu de recomandarile sale. Este foarte important sa ii comunici daca nu iti plac recomadarile sale sau daca nu te simti confortabil cu acestea.

- Este recomandat sa iei legatura cel putin anual cu centrul de consiliere deoarece corpul se transforma ca raspuns al schimbarilor hormonale si al diferentelor de greutate. Sanul care nu a fost operat se va modifica si el ca forma, iar vizita regulata la centrul de consiliere te va asigura ca porti proteza de san si sutienul potrivit astfel incat sa se mentina simetria corpului.

- Inainte de a va achizitiona produsele recomandate de catre consilier asigura-te ca ti se comunica instructiunile de folosire si politica de retur a vanzatorului.

- Protezele de san de calitate inalta, cum sunt cele de la ANITA, au o garantie de utilizare de doi ani. Acest lucru se refera la utilizarea normala a acestora si nu se aplica in cazul in care proteza a fost afectata de intepaturi, taieri sau alte accidente mecanice. Intretinerea zilnica in conformitate cu instructiunile specifice asigura pastrarea protezei de san in forma sa initiala pentru mult timp.