ROmedic Firme medicale Proteze si echipamente persoane cu dizabilitati

Informatii utile pentru cele operate de cancer de san

Informatii utile pentru cele operate de cancer de san
Dragi doamne,
Este important sa continuati sa va folositi ambele brate asa cum faceati inainte de operatia de mastectomie. De cele mai multe ori exista tentatia de a nu folosi bratul afectat de aceasta operatie. Pentru a va incuraja sa folositi bratul care doare, e recomandat sa purtati o manusa de bumbac pe mana cealalta pentru a-i scadea simtul tactil. Asadar, daca ati suferit operatia pe partea stanga, purtati aceasta manusa pe mana dreapta, daca operatia a fost pe partea dreapta, purtati manusa pe mana stanga.
- Atunci cand va stergeti cu prosopul dupa o imbaiere folositi ambele maini pentru a va imbunatati mobilitatea.
- Atunci cand va uscati si va aranjati parul este mult mai confortabil sa va sprijiniti bratul afectat de operatie pe o carte mai groasa sau pe un alt suport stabil. Puteti face acest lucru pana cand mobilitatea si puterea in bratul respectiv au fost restabilite la un nivel acceptabil.
- Atunci cand va inchideti sutienul, incepeti prin a face acest lucru in fata, iar apoi rasuciti-l. Stabiliti ca obiectiv sa ajungeti sa puteti sa il inchideti cu mainile la spate, mai intai cu bretelele in jos, iar apoi cu bretelele pe umeri.
- Atunci cand imbracati o bluza, o camasa sau un pulovar imbracati mai intai bratul afectat. Atunci cand va dezbracati scoateti bratul care doare ultimul. Atunci cand imbracati sau dezbracati ceva gen helanca sau altceva care necesita sa fie tras peste cap, faceti intai aceasta miscare de a va introduce sau scoate intai capul si abia apoi introduceti sau scoateti bratele pe sau din maneci.
- Agatarea umeraselor in dulap poate fi un exercitiu care va ajuta la recuperarea mobilitatii. Incepeti prin a agata haine mai usoare folosindu-va de bratul afectat de operatie si pe masura ce va recapatati puterea musculara si mobilitatea agatati haine mai groase
gen sacouri, pardesiu, palton.
- Atunci cand gatiti mestecati in mancare cu bratul care va doare.
La inceput probabil veti prefera sa impingeti sau sa tragati vasele de prin bucatarie, dar incercati cat mai repede sa le ridicati si sa ajungeti la ele folosind ambele maini.
- Va trebui sa evitati sa ridicati sau sa carati lucruri grele.
- Activitatile casnice obisnuite de genul maturat, facutul paturilor, spalatul podelei folosind un mop, stersul oglinzilor, inchisul usilor cu cheia, impaturitul rufelor, spalatul ferestrelor, aspiratul covoarelor si intinsul la rafturi mai inalte pot fi considerate exercitii pentru redobandirea mobilitatii.
- Atunci cand udati florile folositi ambele brate pentru a tine vasul cu apa din care turnati. Pe masura ce musculatura isi revine incercati sa folositi bratul afectat de operatie pentru a uda florile, mai ales cele care se afla intr-un loc mai inalt.
- Gradinaritul este de asemenea, un bun exercitiu pentru redobandirea mobilitatii, mai ales greblatul, prasitul, curatatul si plantatul florilor. Acest lucru este recomandat mai ales pentru cele care au o mica gradina cu flori. In acesta situatie este indicat sa purtati manusi pentru a evita ranile la nivelul bratului afectat, deoarece acesta este predispus la infectii dupa operatie.
- Sporturile care impun exercitii mult mai “viguroase”, cum ar fi inotul, tenisul, bowling-ul sau ping-pong-ul sunt de incercat atunci cand deja ti-ai recapatat o mare parte a mobilitatii.
Alaturi de noi traiesc multe doamne si domnisoare care au infruntat cancerul la san, iar acum invata sa renasca. Dati mai departe mesajele Anita Care pentru a putea ajuta cat mai multe persoane aflate in aceasta situatie. Va multumim.