ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Evaluarea clinică

Evaluarea clinică
Autor: Elena Iamandi
Evaluarea clinică este considerată adesea ca o formă de interacțiune între psihologul clinician și client, în care are loc un schimb de informații. Psihologia clinică fiind cea care studiează și intervine asupra factorilor psihologici cu relevanță pentru stările de sanătate și boală psihică.

Evaluarea clinică este procesul prin care psihologul clinician dobândeşte înţelegerea clientului pentru luarea deciziilor, în contextul de viață în care se află. Pe de altă parte suferinţa acestuia este încadrată în termenii uneia sau a altei entităţi nosologice conform DSM-IV, ceea ce ușurează comunicarea între specialiști (atunci când este cazul).


Evaluarea clinică are la baza:

1. Descrierea problemelor/obiectivelor/cerințelor/scopurilor clientului;

2. Modul în care problemele menționate influențează viața clientului. Identificarea dinamicii și consecințelor psihosociale;

3. Stabilirea de obiective/scopuri specifice clientului. Concluzii și recomandării.

În funcţie de client şi de obiective etapă de diagnostic şi evaluare clinică se poate întinde între o ședință și mai multe ședințe. În cursul acestor şedinţe se construieşte deja relaţia terapeutică care va facilita intervenţia psihoterapeutică ce va urma dacă clientul dorește.

În evaluarea clinică se utilizează metode precum: intreviul clinic și testele psihologice. Această evaluare realizându-se de un psiholog clinician, acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

Componentele psihologice evaluate clinic pot include:

• aspecte afective;
• aspecte cognitive;
• aspecte comportamentale;
• aspecte psihofiziologice;
• aspecte de personalitate;
• aspecte relaţionale.



Psiholog clinician Elena Iamandi