ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

”Nu mai pot!” De unde luăm răbdarea de care avem nevoie cu copiii noștri?

Autor: Psih. Elena Gheoculesc

Răbdarea este un instrument pe care îl putem crește zilnic, nu este un zâmbet forțat. Antrenarea răbdării este o invitație la analiză personală a stărilor și nevoilor tale, la găsirea unor soluții practice – concrete.

 

Cât durează criza de furie?

Câteva minute, în comparație cu câte minute are o zi, o săptămână sau cu cât despici firul în patru despre ce s-a întâmplat.

Furia este o emoție care ne vorbește despre o neputință, o nedreptate sau o durere pe care o simte copilul. Copiii mici, preșcolari au o dificultate înnăscută de a-și spune emoțiile și sentimentele în cuvinte (de aceea dezvoltarea inteligenței emoționale ar ”trebuie” să ocupe un loc în programul nostru).

Copiii pot ajunge la adevărate crize de tantrum, din motive pe care noi le credem banale (în esență nu este așa), tocmai pentru că nu pot sau nu știu cum să spună în cuvinte ceea ce simt. Partea frontală a creierului, unde este situată logica și rațiunea este încă în proces de dezvoltare și nu poate face față foarte bine unei ”tornade” emoționale.

De aceea te întreb: ”cum este pentru tine când plânge copilul?” Încerci să-l liniștești imediat? Te înfurii pentru că ți se pare nedrept să se comporte așa (nu are nici un motiv întemeiat) sau îi permiți să se descarce și îl asiști, îl acompaniezi în criza lui?”

 

Ce fac când nu mai pot?

A asculta plânsul copilului este nevoie de mai mult decât răbdare. Ai nevoie de înțelegere, putere, iubire și blândețe. A asculta plânsul copilului este o experiență cu un puternic impact emoțional pentru părinte, fiincă se activează propria suferință. De aceea s-ar putea să ai nevoie de ajutor, celălalt părinte, bunicii, o prietenă sau chiar un profesionist  care să te ajute să eliberezi  furia și durerea din mintea ta. Un specialist te va ajuta acorzi atenție emoției și durerii din copil și nu asupra cuvintelor scoase de el.  

 

Ce poți să faci pe termen scurt și lung?

Ajută-l pe copil să-și dezvolte inteligența emoțională, să-și cunoască emoțiile, să învețe să trăiască cu ele și să spună în cuvinte ceea ce simte.

În funcție de vârsta copilului puteți să alegeți să vă uitați la filmul: Întors pe dos (Inside out) în care este prezentată lumea emoțională în mod animat, să citiți povești și poezii în care personajele simpatice găsesc căi  care să-i ajute să-ți exprime emoțiile și să se simtă mai bine cu ei și cu ceilalți.

 

Știai că dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău este un cadou pe care îl faci atât lui cât și ție?

 

Generația noastră a fost întrebată prea puțin cum se simte și ce gândește, despre educție emoțională nici nu s-a pus vorba. ”Cine are carte are parte” sau ”Noi muncim, noi nu gândim” sunt doar câteva din cuvintele cu care au fost crescuți părinții noștrii și ceea ce poate inconștient au și transmis mai departe.

 

Așadar despre tine !Cum te descurci cu răbdarea, dar cu furia? Ce faci concret pentru a avea răbdare?

 

Voi scrie și alte articole pe această temă și o să țin câteva întâlniri live despre răbdare în care o să ofer activități practice pe care poți să le faci, dacă ai nevoie de ajutor specializat personalizat mă poți contacta în privat.

 

Cu drag,

Elena Gheoculescu

Psiholog clinician și psihoterapeut integrativ

0726 944 677