ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Ce jocuri mai folosesc în cabinet?

Autor: Psih. Elena Gheoculescu

Când lucrez cu copiii individual, în grup sau împreună cu părinții acestora mă joc mult. Cabinetul meu este plin cu jucării și jocuri. Printre noutățile din cabinet se numără și jocul ”Sunt WOW!” despre care vreau să vorbesc (a se citi, scriu) astăzi.

 

”Sunt WOW!” este un nou material nou terapeutic realizat de Hermina Popa care are ca scop creșterea încrederii în sine la copii.

Materialul terapeutic conține 45 de cartonașe, dintre care 30 de afirmații care să-i ajute pe copii să-și dezvolte încrederea în sine, acceptarea propriei persoane și iubirea de sine.

În cutia jocului se găsește o broșură în care sunt prezentate și explicate  3 modalități de folosire a jocului ”Sunt WOW!”, dar și idei de întrebări care pot fi adresate copiilor pentru a începe o conversație despre încredere și acceptare.

 

Fiecare copil este unic și special și merită să creadă în el  și să spună cu încredere: ”Sunt WOW!” Jocul cu provocări, dar și afirmații despre propria persoană îl ajută pe copil să-și vadă reușitele, calitățile, abilitățile, și să-și exprime gândurile de mulțumire, îngrijorare, gândurile despre Sine și ceilalți, dar și să își dezvolte un nou mod de a se vedea pe Sine și pe ceilalți ( cu încredere și acceptare).

Am observat că uneori copiii care nu sunt apreciați frecvent, care nu primesc complimente sau cărora le este criticat adesea comportamentul, tind să nu audă când primesc un compliment sau o remarcă apreciativa, însă prin joc și repetare devin mai conștienți de calitățile lor. Am văzut copii care aud, dar nu ascultă când sunt apreciați sau care nu știu ce să spună când îi rog să prezinte o calitate de-a lor, însă când folosim jocul ”Sunt WOW!” este chiar distractiv  să spună de exemplu afirmația ”Îmi place de mine!” cu vocea de extraterestru sau de bebeluș. Când copilul spune: ”Îmi place de mine!”, zâmbesc și îl privesc cu mare drag.  Le amintesc frecvent copiilor că sunt unici și speciali și că merită să se iubească așa cum sunt.

 

”Sunt WOW!” este un joc ideal pentru conectarea emoțională, pentru menținea și stabilirea unor relații armonioase între copii și adulți, dar și un instrument terapeutic pentru specialiștii care lucrează cu copii.

Jocul ”Sunt WOW!” poate fi jucat împreună cu copiii mai mari de 4 ani, chiar și cu școlarii care știu să scrie ( fiind  cartonașe specialși ușor de diferențiat), dar și împreună cu copiii și părinții acestora, la grupul de dezvoltare personală sau în ședințele psihologice și bineînțeles chiar și acasă cu bunicii.

 

Variantele de joc propuse, care se găsesc în cutie fac aplicarea mult mai simplă, iar practica mult mai distractiva. De exemplu, jocul meu preferat este: ”gâdilici” pentru că implică atât mișcarea, râsul cât și afirmațiile despre sine, lume și viață. Toți participanții au câteva minute la dispoziție pentru a privi  cu atenție cartonașele ”Sunt WOW!”, apoi un jucător ales de comun acord are sarcina de a-i prinde pe ceilalți jucători. Cel prins are la dispoziție câteva secunde pentru a spune o afirmație pe care și-o amintește. Dacă nu își amintește nici măcar o afirmație, primește ”gâdilici”, adică este gâdilat.

 

Jocul a devenit pentru câțiva dintre copiii care pășesc pragul cabinetului un elemnt de tranziție la venire. La intrarea în cabinet copilul alege un cartonaș din cele 30 de afirmații ”Sunt WOW!”, iar la ieșire își alege un salut adaptat perioadei pe care o traversăm cu toții.

 

Hermina Popa a mai publicat și materialul terapeutic ”Popinii și gândărici” pe care îl găsiți tot pe site-ul jucării-vorbărețe.ro (https://bit.ly/2Yy8XZL )

Spor la joc și joacă!