ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

EFECTELE TERAPIEI CU LASER ÎN COSMETICĂ

Autor: Associate Professor MD PhD. Constantin Ailioaie
TRATAMENTE DE ÎNFRUMUSEŢARE

I. INDEPĂRTAREA PĂRULUI CU LASER

LASER
DATE GENERALE
În anul 1960, pe 16 mai în Laboratoarele Hughes din SUA, Prof. Dr. Theodore Maiman, a pus în funcţiune primul laser cu rubin, obţinând cel dintâi, lumină coerentă prin care a reuşit să perforeze un pachet cu lame de bărbierit tip Gilette; astfel LASER-ul se născuse deja!
Din acel moment aplicaţiile LASER-lui s-au extins aproape în toate domeniile de activitate umană: de la medicină, ştiinţă şi tehnologie, până în lumea afacerilor, distracţiilor şi tehnicii militare.
Terapia cu laser a demonstrat în cei peste 50 de ani de cercetare independentă de-a lungul întregului glob că furnizează beneficii extraordinare şi pentru sănătatea ţesuturile vii.
Lumina laser este o sursă de radiaţie electromagnetică, în cea mai mare parte coerentă, cu o frecvenţă ce acoperă întreg intervalul din spectrul solar, de la ultraviolet (UV) la roşu (domeniul vizibil) şi până la infraroşu (IR) îndepărtat.
Emisia de radiaţii laser are anumite particularităţi prin care se deosebeşte de lumina naturală.
Tratamentele cu laser folosite în scopul înfrumuseţării sunt catalogate drept tehnici de ameliorare a inestetismelor şi nu metode de vindecare a unor boli dermatologice.

CE ÎNSEAMNĂ EPILARE PRELUNGITĂ CU LASER ?
Emisia laser pentru epilarea părului ne dorit atât la femei, cât şi la bărbaţi, distruge firul de păr din rădăcină cu ajutorul unei raze speciale de lumină care străbate pielea şi se concentrează pe celulele rădăcinii firului de păr.
Distrugerea firului de păr se realizează pe principiul absorbiţiei selective a razei de lumină laser la nivelul foliculul pilos (rădăcinii părului) acolo unde se află o substanţă naturală numită melanină sau în zona în care cosmeticianul introduce un colorant special pentru ca energia luminoasă să devină o sursă de căldură puternică pentru degradarea celulelor care compun rădăcina firului de păr.
Tratamentele de înfrumuseţare cu laser care îndepărtează părul ne dorit au avantajul extraordinar de a realiza o îmbunătăţire cosmetică imediată.
Un pacient acoperit complet cu păr (poreclit păros) poate să intre într-un cabinet de înfrumuseţare şi să iasă complet fără păr (epilat cu laser), câteva ore mai târziu.
Această metodă prin care lumina laser elimină firele de păr se numeşte fototermoliză şi reprezintă un fenomen de acţiune selectiv asupra firelor de păr şi uneori numai accidental asupra tegumentelor (pielii) din vecinătate.
Înainte de a beneficia de avantajele acestei metode (începerii acestui proces) persoanele care apelează la tratamentul cu laser trebuie să fie informate asupra tipurilor de piele, zonele care pot fi tratate, reacţiile secundare care pot să apară după un tratament efectuat chiar corect, de câte şedinţe are nevoie, dacă se poate expune imediat la soare sau în solarii cu raze ultraviolete.

CARE SUNT ETAPELE DE CREŞTERE A PĂRULUI (CICLUL DE CREŞTERE A PĂRULUI)I
Părul creşte în cicluri repetitive cu faze distincte. Într-un ciclu normal pot fi observate 3 faze:
1) Anagen - sau faza de creştere. Aproximativ 85% - 90% din toate firele de păr se află în mod obişnuit în aceasta fază, în orice moment al evoluţiei. Această fază denumită "Anagen" poate dura între 2 şi 6 ani. Părul creşte cu aproximativ 10 cm pe an şi fiecare fir de păr poate sa atingă o lungime mai mare de un metru (în funcţie de rasă şi sex).
2) Catagen - Faza de tranziţie. La finele fazei Anagen, firele de păr intră într-o nouă fază denumită Catagen, care dureaza 1-2 saptamâni; în această perioadă, foliculul se reduce la aproximativ 1/ 6 din lungimea normală. Partea inferioară este distrusă şi papila dermică erupe, apoi ramâne latenta sub acesta.
3) Telogen - Faza de latenţă. Faza latenţă urmează după faza catagen şi durează de obicei în jur de 5-6 saptamâni. În acest interval de timp, firul de păr nu mai creşte, ci el rămâne ataşat foliculului, în timp ce papila dermică ramâne în stare latentă. Aproximativ 10-15% din toate firele de păr sunt în această fază în acelasi timp. După sfârşitul fazei de Telogen, foliculul reintră în faza de Anagen. Papila dermala şi baza foliculului se reunesc şi un nou fir de par începe să se formeze. Dacă firul vechi nu a căzut încă, atunci cel nou îl împinge pe cel vechi afară, şi ciclul de creştere începe din nou.
Fiecare fir de păr va trece prin aceste trei faze independent de fazele prin care trec firele vecine.

CLASIFICAREA TIPURILOR DE PIELE
Înainte de a începe procedura de epilare atunci cănd efectuează consultanţa şi întocmeşte fişa cosmetică, cosmeticianul trebuie să aprecieze tipul de păr.
Trebuie să cunoaşteţi că cel mai bun candidat pentru îndepărtarea părului cu ajutorul laserului are pielea albă, dacă terminaţiile părului sunt închise la culoare.
În funcţie de modificările care apar după expunerea la razele ultraviolete tipurile de piele pot fi împărţite conform clasificării fitzpatrick (introdusă de Dr. Thomas Fitzpatrick de la Şcoala Medicală Harvard -USA) în următoarele tipuri:
Tipul I de piele: care nu se bronzează niciodată, se arde întotdeauna (piele foarte albă, păr blond, la persoane cu ochii albaştri sau verzi);
Tipul II de piele: se bronzează câteodată, de obicei se arde (pielea albă, părul de culoarea nisipului spre castaniu, la persoane cu ochii verzi sau căprui);
Tipul III de piele: se bronzează deseori, uneori după o expunere prelungită se arde (piele de culoare medie, păr castaniu, ochii căprui);
Tipul IV de piele: se bronzează întotdeauna, nu se arde niciodată (piele măslinie, păr castaniu, ochii căprui închis sau negri)
Tipul V de piele: (piele neagră, păr negru, ochi negri).
Tipul VI de piele: nu ar trebui să fie epilat cu laser, pentru că pielea nu suportă lumina puternică a laserului şi se arde.
Menţionăm în mod expres că Tipul VI nu ar trebui să fie epilat cu laser, decât în situaţia când reuşim să albim pielea, deoarece există un risc ridicat de ardere şi probleme ulterioare cu apariţia unor cicatrici sau tulburări de hipo- sau hiper-pigmentare.

MĂSURI PREVENTIVE INAINTEA DERULĂRII TERAPIEI
1. Reflectaţi foarte mult înainte de începerea tratamentului şi luaţi în considerare faptul că persoanele încadrate în tipurile de piele de la I la IV întrunesc condiţii excelente pentru epilare.
2. Tipul V de piele va avea rezultate bune, însă trebuie să vă asiguraţi mai întâi asupra faptului că radiaţia laser nu vă va arde pielea. Vă puteţi asuma toată răspunderea ?
3. Tipul VI nu ar trebui să solicite să fie epilat cu laser, decât în situaţia de albire a pielii, deoarece există un risc ridicat de ardere şi pot să apară probleme de hipo- sau hiper-pigmentare.
4. Să nu solicitaţi epilarea părului din nas, din jurul areolei mameloanelor, orificiului anal sau genital; în aceste zone există riscuri mari pentru arsuri, deci acolo nu puteţi fi tratat cu laser.
5. Pacientul care prezintă o infecţie cutanată (dermatită, foliculită, herpes, celulită etc.) va avea nevoie de un tratament adecvat şi numai după o vindecarea completă se poate epila.
6. Dacă veniţi bronzat de la mare, munte sau solar cu ultraviolete, vă propunem să aveţi răbdare până când tegumentele capătă culoarea anterioară normală, pentru că altfel lumina laser poate cauza arsuri.
7. Persoanele care folosesc tratamente cu medicamente care conţin în structura lor acid retinoic (Ex. Accutane, Roaccutane etc.) au interdicţie temporară pentru epilare în această perioadă, dar pot reveni după oprirea medicaţiei.

ZONELE CARE POT FI EPILATE
Se poate spune că aproape oricare parte a corpului poate fi tratată, dar cele mai frecvente regiuni sunt de la nivelul bărbii, mustăţii, axilei (sub braţ), torace, spate şi picioare.
Epilarea din jurul ochilor presupune satisfacerea dorinţei pacientului dar cu recomandarea unei atenţii deosebite. Emisia de laser este destul de puternică pentru a penetra pleoapa şi a cauza leziuni permanente ochiului.
Nu este suficient să rugăm pacientul să ţină ochii închişi, el trebuie să poarte în mod obligatoriu ochelari speciali, la care se mai pot adăuga şi alte mijloace de protecţie.
Epilarea în jurul sau pe lângă mucoasa nazală sau din conductul auditiv extern va dăuna sever ţesuturilor. Din acest motiv se recomandă evitarea terapiei în aceste zone.
Epilarea de lângă sau în jurul aparatului genital: îndepărtarea părului cu ajutorul laser-ului nu dăunează zonei pubiene, nici organelor reproducătoare pentru ambele sexe.
Totuşi, se recomandă atenţie în ceea ce priveşte tratamentul acestor zone, deoarece ele sunt mai sensibile. Pacientul ar putea găsi acest tratament un pic incomod dacă nu se aplică în prealabil un spray analgezic.
Epilarea lângă sau în jurul aureolei sânului pentru îndepărtarea părului este sigur şi eficient în cazul ambelor sexe.

EFICIENŢA TRATAMENTULUI DE EPILARE CU LASER
Îndepărtarea permanentă a părului prin care se distruge complet ţesutul foliculilor este un proces treptat, care durează 90 de zile sau mai mult.
Fiecare fir de păr trebuie să parcurgă ciclul întreg de creştere pentru a putea fi tratat eficient. În general, părul este vulnerabil în stadiul anagen.
În funcţie de metoda folosită avem nevoie de o serie de tratamente pentru un rezultat bun, pentru că acesta este şi în funcţie de tipul, zona în care se face epilarea, culoarea firului de păr etc.
Studiile ştiinţifice multicentrice au publicate date care menţionează un răspuns mai bun pentru persoanele cu părul de culoare închisă la culoare şi pielea albă.
Tabelul nr.1 vă va oferi un exemplu precis cu privire la reducerea creşterii părului, aşa cum ar trebui să se prezinte după 30, 60 şi apoi 90 de zile de tratament.

Tabelul nr.1 Analiza comparativă a rezultatelor cu cele trei metode de epilare
Pacient Analiza firelor de păr Rezultate la 12 săptămâni
1 femeie, 2 bărbaţi Înainte
de tratament După tratament Numărul total de tratamente Procentaj %
1. Procedura bărbierire cu laser 274 9 12 97 %
2. Aplicarea laserului după raderea părului 327 19 8 94 %
3. Aplicarea laserului după epilarea părului 187 2 6 99 %

CARE SUNT REACŢIILE NEDORITE ?
Fiecare puls al laserului trimite grupuri de fotoni profund în piele, unde aceştia afectează ţesuturile foliculilor de păr.
In consecinţă nu sunt cunoscute urmări deosebite ale tratamentului, dar pacientul trebuie instruit să se abţină de la aplicarea unor produse cosmetice sau expunerea la soare (la plajă) pentru cel puţin 24 de ore după tratament.
Colorantul care se foloseşte pătrunde acolo unde a fost foliculul firului de păr, absoarbe toate lungimile de undă, răspunde foarte bine la toate tipurile de tratamente cu laser şi dispare în 24-48 ore.
Pielea care înconjoară zona de tratament se poate irita, deci ar putea deveni roşie asemănătoare cu o arsură solară (eritematoasă), aspect care practic va dispărea după maxim 3 - 4 zile.
Dacă zona care a fost tratată arată semne de uscare excesivă, atunci se poate reduce timpul de tratament sau intensitatea acestuia.
Aplicarea ulterioară unui tratament de răcire şi vindecare este încurajat pentru a grăbi vindecarea şi a reduce sensibilitatea pielii.
Radiaţia laser ar putea avea un efect uşor asupra capilarelor din structura pielii şi astfel să apară echimoze (mici pete negre sau albastre ) care vor trece în câteva zile.
Din acest motiv, doctorul, cosmeticianul, practicianul sau asistentul trebuie să testeze şi să se documenteze în privinţa frecvenţei şi intensităţii care pot fi suportate de pacient înainte de apariţia echimozelor (vânătăilor).
Este de preferat şi mult mai sigur ca pacientul să se întoarcă pentru tratamente adiţionale, decât să solicite prea multă radiaţie într-o singură sesiune, care ar putea să cauzeze leziuni profunde şi apariţia unor vezicule.

Constantin Ailioaie
Associate Professor MD PhD.
Beautician and massage practitioner
Laser specialist
 
Programare