Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308 nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Bucuresti

Vitaminele, mineralele si suplimentele

Autor: D. Buzatu Casandra

Alimentatia sanatoasa cuprinde vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare.

In cazul in care te incadrezi in aceasta categorie, felicitari, esti un om constiincios.

vitamine din alimente

vitamine din alimente

 

Insa sunt cazuri cand este necesar sa apelam la suplimente, aici, INTOTDEAUNA este indicat sa ceri sfatul unui medic pentru a oferi dozajul optim pentru ca ele sa poata fi asimilate corect si cat mai eficient de catre organism. Acest lucru se intampla dupa un set de analize de laborator complet pentru a descoperi unde si ce deficit exista.

 

De cele mai multe ori avem tendinta de a face un stoc semnificativ de vitamine si minerale pentru a ne proteja, insa ignoram faptul ca ne putem face mai mult rau. De exemplu, Calciu in exces poate crea un drum lin si sigur catre litiaza biliara, el fiind eliminiat prin urina. De asemenea, poate conduce catre probleme de tip cardiologic, cum ar fi ischemia cardiaca prin depunerea la nivelul arterelor coronare (vaselor de sange care hrănesc muschiul cardiac, furnizandu-i oxigen si nutrienti).

 

S-au efectat in ultimii ani mai multe studii in Europa si Romania, ce au aratat ca populatia noastra incepe sa aiba un deficit de vitamina D. De ce? Traim intr-o tara in care avem o expunere destul de lunga la soare in timpul anului ! Da, intradevar, dar din cauza statului de ozon, poluarii, cremelor de protectie solara, capacitatea razelor UV de a activa Vitamina D este din ce in ce mai scazuta, si atunci apare si deficitul.

Odata cu inaintarea in varsta capacitatea pieleii de a sintetiza vitamina D scade, la fel si capacitatea rinichilor de a o activa, astfel incat, in special, femeile ce au intrat la menopauza necesitata suplimentare .Care este doza? Aceasta va fi hotarata de catre medicul curant , tinand cont de simptomatologie, nivelul vitaminei D si alte analize de laborator.

 

Ma dor articulatiile, am luat suplimente pentru articulatii, de ce nu imi trec durerile?

Suplimentele articulare/ condroprotectoarele nu vor face intotdeauna durerea sa dispara. Scopul lor este sa mentina, in masura in care se poate, integritatea cartilajului articular, intarziind cat mai mult degradera acestuia . Atunci cand, cartilajul articular nu mai exista sau este foarte degradat, beneficiile ce pot fi obtinute sunt minime sau chiar inexistente. Condroprotectorele ar trebuii luate cand remarcam primele dureri articulare mai constante, in speranta ca in acest fel vom reusi sa intarziem cat mai mult degradarea articulara.

 

Ce pot sa fac pentru a proteja articulatiile ?

In primul rand trebuie sa facem miscare. Miscarea poate sa fie reprezetata de cel puti 20 de minute de mers pe jos in fiecare zi, gimnastica medicala, alergat sau exercitii mai complexe si cu durata mai mare in functie de capcitatea fiecaruia. Cartilajul articular nu este vascularizat, el se hraneste prin difuziune in cadrul procesului de miscare, de aceea acesta este cel mai important lucru pe care putem sa il facem.

In al doilea rand, trebuie sa pastram o greutate corporala adecvata. Nu trebuie sa respectam standardele 90-60-90, nici sa ne expunem coloana vertebrala si corpul in fiecare zi la o greutate de exemplu a unui ghiozdan cu 10-20 kg in plus, sau a gentilor exesiv de mari si grele pe un umar plus o geanta de laptop, etc.  deoarece in timp acest lucru va duce la degradarea articulatiilor si nu numai.

suplimente

suplimente

 

In concluzie, exista un loc si un moment in timpul si viata noastra pentru vitamine, minerale si suplimente. Cel mai important este sa renuntam la automedicatie conform reclamelor tv, radio, google si sa ne adresam unui medic ce a avea rolul si responsabilitatea de a ne indruma corect pentru obtinerea unui beneficiu maxim pentru organismul si sanatatea noastra.

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/02/03/vitaminad/

 
Programare