ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Medicină sportivă Medicină sportivă Cluj-Napoca

Medicină sportivă în Cluj-Napoca

Cui se adresează această specialitate?

 

Medicina sportivă se adresează în egală măsură atât sportivilor de performanţă cât şi amatorilor, persoanelor care doresc să înceapă sau practică deja o formă de activitate fizică susţinută. Adică, celor care doresc să afle dacă starea lor de sănătate le permite să facă un anumit tip de activitate fizică. În cazul sportivilor de performanță, medicul specialist de medicină sportivă eliberează avizul medico-sportiv, obligatoriu pentru antrenamente și competiții, care are valabilitate 6 luni.

 
Ce afecțiuni pot trata specialiștii în medicină sportivă?

 

Medicul specialist de Medicină sportivă se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor traumatice sau medicale specifice sportului, în strânsă colaborare cu specialiștii în fiziokinetoterapie. Totodată, puteți beneficia de consiliere în ceea ce privește nutriția și medicația pentru activități fizice specifice dar și recuperarea post efort fizic.

 
Ce este avizul medico-sportiv?

 

Avizul medico-sportiv este un document medico-legal, eliberat în urma examinării medico-sportive standardizate, de către medicul specialist de Medicină sportivă, care atestă dreptul de a practică o activitate sportivă și de a participa la competiții. Reprezintă o evaluare complexă a stării de sănătate și performanță a sportivilor și totodată urmărește procesul de creștere și dezvoltare al acestora cât și apariția eventualelor patologii specifice sportului. Este obligatoriu pentru sportivii profesioniști (legitimați în cadrul unui club sportiv) și are valabilitate de 6 luni.

 

Avizul medico-sportiv include:

 

 • Anamneza generală și medico-sportivă
 • Examen clinic general (cardiac, pulmonar, neurologic)
 • Electrocardiogramă (EKG) 12 derivații
 • Tensiune arterială, alură ventriculară, pulsoximetrie – determinarea saturaţiei de oxigen
 • Test de efort – proba Ruffier – timp de revenire după efort
 • Testare forţei flexorilor braţelor cu dinamometru
 • Testare acuitate vizuală şi discromatii
 • Analiza compoziţiei corporale prin metoda bioimpedanţei – valori ale procentului de ţesut adipos, apă, ţesut slab, oase, IMC – interpretare rezultate şi analiză

 

Avizul medico-sportiv se încheie cu concluzia APT/INAPT pentru practicarea sportului de performanță.

Pentru eliberarea avizului medico-sportiv este de asemenea necesar un set de analize uzuale (sânge și urină): hemoleucogramă, AST (TGO), ALT (TGP), bilirubină totală, uree, creatinină, colesterol total, trigliceride, glicemie, sideremie, calcemie, magnezemie, sumar de urină, aceste analize nu se pot face la Clinica Physiomedica.

 
Ce investigatii medico-sportive se fac la clinica Physiomedica?
 • Consultație medicină sportivă
 • Eliberare aviz medico-sportiv
 • Eliberare aviz apt efort fizic (pentru înscriere la examene și concursuri care includ probe fizice)
 • Analiza compoziției corporale cu ajutorul impedanței bioelectrice (BIA)Medici / terapeuți:

 
Programare