ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Ecografie Ecografie Craiova

Ultrasunetele în terapia medicală

Ultrasunetele în terapia medicală
TERAPIA CU ULTRASUNETE

Efectul fiziologic asupra țesuturilor umane

Aplicarea ultrasunetelor asupra țesuturilor umane se traduce printr-o acțiune de masaj al structurilor celulare și intracelulare cu frecvență înaltă.
Țesuturile expuse ultrasunetelor intră la rândul lor în vibrație, cu consum de energie si, în consecință, producere de căldură.

La aceste evenimente sunt rezumate în fapt efectele biologice ale ultrasunetelor, respectiv impact mecanic și efect termic :

EFECTUL MECANIC
Acesta este realizat prin compresie și decompresie ritmică a tesutului . Particulele de un material supus undei vibratoarii sunt solicitate alternativ cu aceeași accelerație și de viteză .

• MECANISMUL DIATERMIC
Deoarece ultrasunetul se propagă prin țesut, energia este absorbită și transformată în căldură . Distribuția temperaturii produse de ultrasunete în țesut este unic printre toate formele de încălzire profundă : se determină , de fapt, o creștere relativ mică a temperaturii pe suprafața de țesutului cu o probabilitate mai mare de penetrare in muschii si tesuturile moi , comparativ cu efectul produs prin alte tehnici precum unde scurte sau microunde .

EFECTUL CHIMIC
Se pare a fi legat de un fenomen caracteristic indus de ultrasunete , procesul de " cavitație " , care este realizat asupra componentelor lichide ale țesuturilor la nivelul cărora care există bule de gaz mici ce tind să crească în mărime, având drept rezultat procese de oxidare , polimerizare , distrugere a macromoleculelor , etc .

EFECTUL NEURAL
Este legat de influența ultrasunetelor asupra sistemului nervos autonom . Diferitele țesuturi absorb ultrasunetele într- un mod diferit :țesutul moale cu o frecvență de 1 MHz atenuat cu 1 dB / cm , ceea ce înseamnă că între 15 și 30 mm de țesut va fi absorbită jumătate din energia undelor, iar intensitatea va reduce la aproximativ jumătate din valoarea inițială .

INDICAȚII
Osteoartrita genunchiului
Osteoartrita articulațiilor mici
Calcificări periarticulare
Cicatrici cheloide de evoluție
Entezopatii
Boala Dupuytrien
Periartrita umărului
Sindromul de tunel carpian în stadiu incipient
Spondilita (Boala Bechterew)
Sechele postoperatorii de hemilaminectomie a coloanei vertebrale
Sindromul de pinten calcaneu
Sindromul Sinding - Larsen Johanson
Sechele ale unor fracturi cu uniune întârziată
PEFS ( celulită )
Osteoartrita coloanei vertebrale
Bursita
Cervicobrahialgia
Hematoame musculare
Epicondilite
Periartrite
Sciatica și nevrita
Spondiloartite
Tendinite
Ulcere varicoase
Tendinoze
Sindromul Osgood - Schlatter

Pentru mai multe informatii despre terapia cu ultrasunete, va recomandam un consult de specialitate in Centrul Medical Prima Clinic.
 
Programare