ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Craiova

Ecografia cu substanta de contrast CEUS

Ecografia cu substanta de contrast

Ce este ecografia cu substanta de contrast?

Ecografia cu substanta de contrast (CEUS) reprezintă o tehnică nouă care folosește agenți de contrast pe bază de microbule pentru a îmbunătăți echogenicitatea sângelui și pentru a îmbunătăți astfel vizualizarea și evaluarea formatiunilor tumorale, a cavităților cardiace, vaselor mari.

Care este avantajul ecografiei cu substanta de contrast?

CEUS oferă mai multe avantaje față de modalitățile alternative de imagistică. Poate fi efectuată imediat după ecografia de bază, modalitatea de imagistică de primă linie în multe situatii clinice și poate fi efectuată într-o varietate de scenarii (laboratoare ecologice, pat, cameră de operație, suită CT etc.). Nu implică expunerea la radiații ionizante și permite examinări prelungite în timp real, unde pot fi înregistrate și modificări rapide sau studiul repetat dacă este necesar. Combinația de agenți de contrast si cele mai recente echipamente de ecografie are potențialul de a transforma întregul rol clinic al ultrasunetelor pentru a furniza o capacitate flexibilă de diagnosticare a imaginilor cu costuri reduse echivalente sau superioare multor modalități existente, cum ar fi CT si RMN.

Care este principiul ecografiei  cu subtanta de contrast?

Substantele de contrast folosite (SonoVue – Bracco) sunt realizate din hexafluorid, o substanta inerta, invelita intr-o membrana fosfoclipidica ce expusa la ultrasunetele emise de sonda ecografica se sparge eliberand gazul. Acest fenomen este inregistrat de echipamentul ecografic ce realizeaza o imagine specifica pe monitorul echipamentului.  Substanta de contrast este injectata in bolus, pe o vena periferica, fiind urmata de injectarea pe aceeasi linie venoasa a 5-10 ml. ser fiziologic. Odata introdusa in circulatie ea ajunge la locul examinat, de exemplu o formatiune tumorala.

Care sunt indicatiile ecografiei cu substanta de contrast?

Exista in prezent indicatii precise de investigare, formulate de Societatea Europeana de Ultrasonografie. Acestea includ:

  •       Caracterizarea unor formatiuni tumorale hepatice;
  •       Screeningul ficatului in vederea identificarii metastazelor;
  •       Investigarea patentei venei porte, precum si caracterizarea trombozei acesteia;
  •       Evaluarea leziunilor tiroidiene, mamare, pancreatice si renale;
  •       Evaluarea statusului vaselor cervicale.

Care sunt limitarile ecografiei cu substanta de contrast?

Principalele limitari ale utilizarii substantei de contrast sunt comune cu cele ale examenului ecografic standard si anume:

  •       Prezenta obezitatii morbide;
  •       Prezenta ficatului gras.

In plus, investigatia este bine sa nu fie efectuata pecientilor coronarieni in primele 2 saptamani dupa un episod coronarian acut, la cei cu hipertensiune pulmonara.

Unde pot beneficia de ecografie cu substanta de contrast (CEUS)?

Investigatia poate fi efectuata la sediul PRIMACLINIC in strada Carol 1, nr.11, corp B, parter, dupa o programare prealabila la numarul de telefon 0351-915 sau 0351-184.825 si dupa o consulatatie cu unul din medicii nostri specializati.

 
Programare