English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Ploiesti

Laborator pentru parinti

Autor: Eugenia Popovici
Muschiul Parental
Un parinte trebuie sa fie model pentru copilul sau? Trebuie sa fie perfect?
Da, parintele este primul model pentru copilul sau, pentru ca mai tarziu copilul isi va cauta alte modele in functie de ceea ce doreste sa faca, sa fie in viata sa. Tocmai de aceea un parinte nu trebuie sa fie perfect ci suficient de bun pentru copilul sau!
Copii nu vor parinti perfecti. Si nici n-ar fi bine pentru ei sa aiba parinti perfecti. Copilul unui parinte perfect s-ar simti inferior si imperfect, defect ( cu o stima foarte scazuta), sau ar tinde sa devina perfect aidoma parintelui... ceea ce ar putea duce la coportamente obsesive si disfunctionale. S-ar abate astfel de pe calea sa incercand sa devina altcineva, de cele mai multe ori imposibil si cu efecte secundare dureroase pentru el dar chiar si pentru parintii sai.
Cum insa devin parintii modele pentru copii lor? Nu-i deloc usor.... Cand copii vin pe lume, desi suntem biologic pregatiti, ne pomenim in tot felul de situatii care mai de care mai provocatoare in care ne simtitm ba neputinciosi, ba furiosi, ba deznadajduiti si dezarmati... Copii cresc si cresterea lor este ea insasi o provocare pentru noi fiindca se petrece spontan de cele mai multe ori, fara preaviz si ne ia prin surprindere... Ne gaseste nepregatiti in reactie si perceptie... Si atunci facem ce putem, ce credem ca e mai bine ( pentru noi sau pentru ei?), ce ne sfatuiesc alti parinti, rude sau prieteni... ca si cum copii nostri ar fi copii la indigo cu alti copii... Inutil de multe ori fiindca noi nu suntem ei, copii nostri nu sunt copii lor... Suntem diferiti si desi stim asta, aplicam solutiile altora sperand in rezultate similare lor... Actionam pe principiul incercare-eroare ) dar uitam ca reperul parintitului nostru nu este in exterior ci in interior, adica in propriul nostru copil care nu stie cum sau nu poate sa ne comunice ce nevoie are, ce-l doare, ce-si doreste de la noi !
In concluzie, pentru a atinge performanta in copii nostri, avem nevoie de iubire neconditionata, acceptare si antrenament in rolul de parinte. Eu l-am numit antrenament al muschiului parental. Pentru ca acest muschi nu l-am folosit inainte de a deveni parinte dar il avem in constructia noastra tocmai datorita faptului ca si noi am fost crescuti de cineva...
Cum facem asta?
Va propun 4 ore pe saptamana de identificare si antrenare a muschiului parental.
Unde? In cabinetul meu, unde veti gasi un mediu confortabil si confidential, in care vom dezbate situatii si solutii si vom scoate la suprafata abilitatile parentale ale fiecaruia !
Cand? Sambata dimineata, iar in functie de cat de multi ne strangem fixam si ziua si intervalul orar, de comun acord.
Un abonament lunar va costa doar 100 lei iar in schimbul lui primiti pentru 4 ore un antrenor specializat si eficient in activarea muschiului parental )
Intentia voastra poate fi comunicata la tel 0723163737 urmand ca ulterior sa primiti toate informatiile necesare.
Va astept cu drag !
psihoterapeut Eugenia Popovici