ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

Vizita la ginecolog

Vizita la Ginecolog

Examenul ginecologic ofera informatii despre starea de sanatate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat in depistarea si tratarea afectiunilor tractului genital feminin.

 

Primul examen ginecologic ar trebui sa fie efectuat inaintea inceperii vietii sexuale, pentru ca tinerele fete sa fie informate despre modalitati de contraceptie, modalitatile de preventive a bolilor cu transmitere sexuala si pentru a primi  raspunsuri la toate intrebarile legate de primul contact. Ulteror, ritmul consultatiilor de rutina ginecologice va fi anual.

 
Programarea consultatiei

Perioada optima pentru controlul ginecologic este in prima jumatate a ciclului menstrual dupa terminarea menstruatiei. Ciclul menstrual reprezinta intervalul cuprins intre prima zi de menstruatie si prima zi a menstruatiei urmatoare. In a doua jumatate a ciclului menstrual, nodulii mamari sunt mai greu decelabili, iar rezultatele testului Papanicolaou (PAP-test) pot fi mai greu interpretabile.

Cu 48 de ore inainte de consultatie nu trebuie sa fie folosite spalaturi vaginale, tampoane interne, ovule si nici sa nu existe contact sexual.

Daca aveti mai multe intrebari pe care doriti sa le adresati medicului este indicat sa fie notate inainte. Daca urmati vreun tratament sau aveti un istoric de afectiuni ginecologice sau alte boli, pregatiti-va sa fiti intrebata in detaliu despre diagnostice anterioare, scheme de tratament, denumiri de medicamente si doze administrate.

 
Inaintea consultatiei

In cabinetul ginecologic veti fi intrebata despre motivele prezentarii la ginecolog, ce boli ginecologice sau de alta natura aveti/ati avut, ce tratamente urmati, daca ati avut interventii chirurgicale, daca aveti rude de sex feminin cu cancer genital.

Este important sa informati medicul daca sunteti la prima consultatie ginecologica sau daca sunteti virgina.

 
Examenul fizic general

Examinarea sanilor prin inspectie si palpare este obligatorie. Daca dv ati constatat ceva anormal, precum aparitia de noduli, dureri la nivelul sanilor, scurgere mamelonara, comunicati medicului examinator!

Dupa aceasta, veti fi rugata sa va urcati pe masa de consultatie si sa va asezati in pozitie ginecologica.

Examenul ginecologic

In primul rand, medicul va inspecta  organele genitale externe.

Ulterior, va introduce in vagin speculul vaginal sau doua valve care indeparteaza peretii vaginali, evidentiind colul uterin. Cu o periuta speciala se recolteaza celule de la nivelul colului pentru testul Papanicolaou, fara ca dumneavoastra sa simtiti vreun disconfort. De asemenea, medicul mai poate recolta secretie vaginala sau cervicala pentru testarea anumitor infectii, unele dintre ele cu transmitere sexuala.

Dupa retragerea speculului medicul va efectua examinarea pelvina bimanuala.

Medicul va introduce in vagin indexul si mediusul de la mana dreapta, pana la palparea colului uterin. Transabdominal, mana stanga se pozitioneaza deasupra fundului uterin si se apasa cu blandete. Medicul va aprecia in acest mod caracteristicile uterului (pozitie, forma, dimensiune). In mod normal, examinarea nu este dureroasa. Durerile care apar la palparea sau mobilizarea uterului semnifica in general boala inflamatorie pelvina. Ulterior, medicul va palpa ovarele, prin usoara apasare transabdominal de o parte si de alta a uterului, degetele din vagin fiind pozitionate lateral de col.

Dupa consultul vaginal, este posibil ca medicul sa va faca un tuseu rectal.Apoi, veti avea o noua discutie cu medicul, legata de diagnostic si eventualul tratament.

 
Programare