ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Ce poti face pentru a preveni infectia candidozica

Candida este o problema de sanatate foarte frecventa pentru multi pacienti, care din nefericire,chiar tratata corespunztor poate recidiva. In afara de tratamentul medicamentos, pe care medicul dumneavoastra il va prescrie, mai exista si cateva metode alternative adjuvante si

preventive.

 

Uleiul de cocos - Candida se gaseste atat pe piele, cat si in cavitatea bucala, intestin, vagin, etc. Deobicei este inofensiva, dar poate da si infectii, cand organismul este slabit sau cu capacitate scazuta de aparare. Plantele au capacitate proprie de a se apara impotriva ciupercilor producand compusi toxici impotriva fungilor. Un exemplu este acidul lauric, un acid gras saturat, studiat pentru efectul sau antimicrobian si antifungic.

 

Uleiul de cocos are aproximativ 50% acid lauric, ceea ce-l face sa fie cea mai bogata sursa alimentara de acest gen, iar testele in vitro au demonstrat ca este foarte eficient impotriva sporilor de Candida. De aceea badijonarile sau spalaturile bucale cu ulei de cocos ar putea fi benefice in candidozele bucale.

 

Probioticele, care sunt bacterii ce se gasesc in alimentele fermentate, ca iaurturile cu culturi active, ar putea ajuta la restaurarea coloniilor de bacterii benefice, luptand astfel impotriva infectiilor cu Candida.


Dieta hipoglucidica (fara zahar) - Nivelele crescute de glucoza din sange pot creste riscul infectiilor cu Candida, ciupercile inmultindu-se cand sunt in mediul hiperglucidic.

 

Usturoiul - are si el proprietati antifungice datorita Allicinei, substanta care se formeaza cand usturoiul este curatat si zdrobit.

 

Curcumina, este unul dintre componentele active ale turmenicului. Testele in vitro (de laborator) arata ca curcumina poate distruge hifele de Candida sau sa le opreasca cresterea. Alte studii arata ca curcumina poate reduce abilitatea Candidei de a se atasa de celulele mucoasei bucale ale pacientilor cu Hiv, fiind chiar mai potent decat Fluconazolul.

 

In ciuda acestor evidente, studiile nefiind facute pe oameni, se recomnada, daca aveti o infectie fungica sa va adresati medicului dumneavoastra, dar sa nu uitati ca preventiv puteti folosi si aceste metode.

 
Programare