ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Metode Contraceptive

Metode Contraceptive

Intelegerea si utilizarea metodei contraceptive potrivite este foarte importanta pentru viata sexuala a fiecarei femei ce nu planuieste sa conceapa un copil.

 

Contraceptive Orale


Exista doua categorii de contraceptive orale:

 

Contraceotivele orale combinate (COC)

 

Sunt cele mai utilizate contraceptive, contin un estrogen si un progestativ in diferite doze.

 

Exista COC monofazice, cu aceeasi doza de hormoni pentru fiecare pastila, bifazice, cu 2 combinatii de hormoni sau trifazice, cu 3 combinatii diferite de hormoni. Majoritatea COC se gasesc in varianta de 21 pastile active (exista si COC cu 28 de pastile intr-o cutie, dar numai 21 sunt active). Cele mai noi COC au un continut minim de hormoni si se gasesc sub forma de 24 pastile active si 4 inactive. Ca mecanism de actiune toate COC inhiba ovulatia, modifica endometrul si ingroasa mucusul cervical, impiedicand astfel transportul spermatozoizilor.

Inainte de inceperea tratamentului se impune un control de rutina la medicul ginecolog si efectuarea analizelor de sange.

 

Contraceptive orale numai cu progestativ (CNP)


Se indica in special la femeilor care alapteaza si nu utilizeaza metoda amenoreei de lactatie, la femeile cu contraindicatii la administrarea de estrogeni si in general la pacientele de orice varsta fertila care doresc protectie eficienta impotriva sarcinii. Acest tip de contraceptive contine un progestativ intr-o anumita doza, aceeasi pentru fiecare pilula din folie: norgestrel, levonorgestrel, noretisteron, linestrenol.

 

Ca mecanism de actiune, modifica endometrul, impiedicand implantarea oului si ingroasa mucusul cervical, reducand transportul spermatozoizilor.

 

Inelul transvaginal este flexibil, eliberand zilnic o anumita doza de etinil estradiolsi progestativ – etonogestrel care inhiba ovulatia foarte eficient .

 

Plasturii contraceptivi elibereaza zilnic o anumita doza de progestativ – norelgestromin si de etinilestradiol.

 
Programare