ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Constanta

Iontoforeza, solutia cea mai eficienta in tratarea transpiratiei excesive

Hiperhidroza, cunoscuta popular drept transpiratie excesiva, este o problema foarte frecventa si jenanta, care poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de sex sau varsta.

In aceste conditii, iontoforeza este procedura care s-a detasat datorita rezultatelor de succes obtinute in peste 75% din cazuri. Tratamentul consta in aplicarea unui curent electric de intensitate scazuta in bai de apa, reusind sa reduca considerabil transpiratia printr-un mecanism cu privire la care exista astazi mai multe teorii, dar care s-a dovedit deosebit de eficient.

Rezultatele sunt deosebit de bune in cazul pacientilor care nu au raspuns la antiperspirante pe baza de Clorura de aluminiu, este mai usor de tolerat si mai putin costisitor comparativ cu injectarile cu toxina botulinica. La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei ci asigura imbunatatirea progresiva, initial dupa 7-10 sedinte. Rezultatele pot fi mentinute cu 1-2 sedinte lunare.

Cum se realizeaza si cum functioneaza iontoforeza?

Iontoforeza este o metoda deopotriva rapida si eficienta pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociata cu alte boli care determina transpiratie excesiva, precum boli neurologice, endocrine sau  tulburari psihologice. Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiratie palmelor si talpilor si putin mai slabe pentru tratamentul axilelor.

In general, sunt necesare 7-10 sesiuni de 10-15 minute pentru obtinerea rezultatelor si sedinte de intretinere o data la 1 saptamana sau o data la 2 saptamani.

Care sunt riscurile potentiale si efectele secundare?

Cel mai frecvent efect secundar este uscaciunea mainilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri in care pacientilor le este recomandat sa foloseasca o crema hidratanta. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roseata, ingrosarea pielii, furnicaturi de scurta durata sau iritatii.

Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu placi metalice sau suruburi dupa chirurgie osoasa precum si alte implante metalice.

 
Programare