Pentru fiecare persoana exista in viata situatii provocante si/sau oameni provocatori. In astfel de perioade fiecare incearca sa se descurce cum poate. Totusi nu crezi ca daca ai apela la ajutor specializat, ti-ar fi mai usor sa depasesti o astfel de perioada?
ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Psihologie Psihologie Brasov

Evenimentele neprevazute – generare stres

Evenimentele neprevazute – generare stres

Cand vorbim despre conceptul de „eveniment neprevazut” marea majoritate a oamenilor se gandesc la situatiile in care sunt propulsati, fara voia lor, din exterior. De acord cu aceasta explicatie, dar ea reprezinta doar una dintre fatetele problemei. V-as invita sa luati in considerare si aspectul conceptului de „conflict interior” mocnit care este supus unui stimul emotional (poate fi: interior – sub forma unei emotii puternice sau exterior – sub forma unei situatii generatoare de emotii) care produce o stare reactiva.

 

In situatiile tensionate, corpul nostru este supus unui stres destul de puternic, generandu-se astfel un mecanism de aparare organica. Ce insemna acest lucru?... De cele mai multe ori sunt reactii generate involuntar de organism cu scopul protejarii acestuia. Am explicat intr-un alt articol (Emotii si dispozitii) care sunt subdiviziunile sistemului nervos central (somatic si autonom) ca si functiunile specifice ale fiecaruia in parte. Ca o concluzie, despre mecanismele de reglare si aparare este raspunzator sistemul nervos parasimpatic.

 

Cred ca toata lumea a auzit despre stres si teoria lui H.Selye (1978), dar poate nu toti aveti informatii despre modalitatile in care organismul poate reactiona. Vorbim despre raspunsul organic in situatii de stres: LUPTA sau FUGI. Acest raspuns apare in momentul in care persoana percepe situatia in care se afla ca fiind amenintatoare la adresa propriei persoane. De acest tip de raspuns se ocupa sistemul nervos simpatic. Diferenta intre cele doua subdiviziuni consta in:

 

1. S.N. SIMPATIC - intervine in situatii neobisnuite de viata prin reactii de genul: LUPTA sau FUGI;

2. S.N. PARASIMPATIC - intervine in situatii obisnuite de viata prin mecanisme de reglare si aparare.

 

Ambele subdiviziuni ale sistemului nervos autonom coordoneaza activitatea organelor interne prin reglaje asupra carora nu avem control. Este clar ca discutam despre reactii organice care sunt declansate independent de vointa noastra, sub forma unor reactii de tip fiziologic. In concluzie, corpul nostru reactioneaza declansand acele mecanisme de reglare si aparare mentionate anterior. Totusi, pe langa componenta fiziologica, H.Selye atrage atentia asupra componentei psihologice care o insoteste pe cea fiziologica, in definirea sindromului general de adaptare. El prezinta trei etape pe care orice organism uman le parcurge: 1. faza de alarma „in care corpul se mobilizeaza pentru a infrunta o amenintare prin declansarea activitatii sistemului nervos simpatic” (Atkinson & Hilgard, Introducere in psihologie ed.a-XIV-a, Ed.Tehnica, Bucuresti, 2005, pag.728) ; 2. faza de rezistenta, „in care organismul incerca sa se adapteze la amenintare prin evitarea acesteia sau prin lupta cu ea” (Atkinson & Hilgard, Introducere in psihologie ed.a-XIV-a, Ed.Tehnica, Bucuresti, 2005, pag.728); 3. faza de epiuzare care apare daca organismul este incapabil sa evite sau sa se lupte cu amenintarea; in aceasta situatie putem vorbi despre acel raspuns de tip FREEZE care arata ca toate resursele psihologice ale persoanei au fost epuizate, in incercarea de a „face fata situatiei”.

 

„Selye a afirmat ca o larga varietate de agenti stresanti fizici si psihici pot declansa un PATTERN de REACTIE. El a sustinut, de asemenea, ca epuizarea repetata sau prelungitaa resurselor fiziologice, datorita expunerii la agenti stresanti cu durata prelungita, care nu pot fi evitati sau infruntati, duce la o serie intreaga de tulburari fiziologice, pe care le-a denumit tulburari de adaptare.” (Atkinson & Hilgard, Introducere in psihologie ed.a-XIV-a, Ed.Tehnica, Bucuresti, 2005, pag.728)

 

Sa ne oprim acum cu cateva explicatii asupra conceptului de PATTERN de REACTIE, in traducere insemnand sablon (model) de reactie, luand in considereare cele doua componente: fiziologica si psihologica. Cea fiziologica este coordonata de SN simpatic, care intervine in situatii neobisnuite de viata si cea psihologica care este coordonata de SN parasimpatic care intervine in situatii obisnuite de viata prin acele mecanisme de reglare si adaptare. Cu alte cuvinte de-a lungul vietii, in confruntarea cu evenimente diverse, persoana invata sa se adapteze, analizandu-si perceptiile si senzatiile experi-mentate. Invatam care ne sunt reactiile si cum raspundem organic si psihologic, ca indivizi.

 

Ceea ce va pot spune este ca si cele mai obisnuite evenimente pot produce totusi reactii de stres, dar organismul uman reuseste sa gestioneze raspunsurile emotionale prin intermediul SN parasimpatic care produce involuntar, acele mecanisme de aparare. Mai multe informatii legate de acest subiect (mecanisme de aparare) voi furniza intr-un articol ulterior, in care va voi comunica si modalitati personale de identificare si lucru cu ele, cu scopul de a va putea ajuta sa lucrati individual.

 

Revenind la subiectul acestui articol: evenimente neprevazute generatoare de stres, asa cum am mentionat anterior, ele produc stres (presiune, solicitare,efort, incordare),deci putem afirma ca genereaza o tensiune interioara. Totusi organismul uman reuseste sa-si gestioneze raspunsul dat fiid faptul ca se poate actiona asupra caracteristicilor acestora, si anume: 1. CONTROLABILITATEA – avem posibilitatea de a aprecia gradul in care putem opri sau dirja evenimentul ; exista perceptia proprie ca putem actiona asupra lui; „cu cat un eveniment pare mai incontrolabil, ca atat este mai posibil sa fie perceput ca generator de stres” (Atkinson & Hilgard, Introducere in psihologie ed.a-XIV-a, Ed.Tehnica, Bucuresti, 2005, pag.715); 2. PREDICTIBILITATEA - avem posibilitatea de a aprecia gradul in care stim daca si cand va avea loc; simplul fapt de a putea prevedea aparitia unui eveniment generator de stres, reduce nivelul de stres personal chiar daca individul nu-l poate controla; 3. SCHIMBARILE MAJORE in circumstantele de trai – scala evenimentelor importante cu care se poate confrunta o persoana de-a lungul vietii a fost studiata de catre HOLMES si RAHE in 1967; 4. CONFLICTELE INTERNE – care se rezuma la probleme nerezolvate care pot fi constiente sau inconstiente; conflictul apare atunci cand o persoana trebuie sa aleaga intre OBIECTIVE incompatibile sau care se anuleaza reciproc, in cursul unei actiuni; cu alte cuvinte vorbim despre lucrurile pe care oamenii si le doresc, dar care se dovedesc a fi imcompatibile (ce-ti doresti si ce poti sa realizezi in realitate ; ex.vrei sa mergi cu prietenii la o petrecere, dar crezi ca nu vei reusi la examenul de a doua zi daca nu termini de invatat).

 

Despre ultima caracteristica, asupra careia putem actiona, cu scopul realizarii dezvoltarii personale emotionale, prefer sa sa aloc mai mult timp intr-un articol ulterior separat. Retineti ca aveti posibilitatea de a actiona personal, astfel incat acest proces (dezvoltare personala emotionala) sa se desfasoare armonios si astfel sa va imbunatatiti increderea in sine!

 

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti in articolul urmator: http://www.la-psiholog.ro/info/evenimente-neprevazute-conflict-interior

 
Programare