Pentru fiecare persoana exista in viata situatii provocante si/sau oameni provocatori. In astfel de perioade fiecare incearca sa se descurce cum poate. Totusi nu crezi ca daca ai apela la ajutor specializat, ti-ar fi mai usor sa depasesti o astfel de perioada?
ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Brasov

AUTOCRITICA versus AUTOAPRECIERE

AUTOCRITICA  versus  AUTOAPRECIERE
Autor: psih.Silvia Souca

Ce credeti ca v-ar putea oferi mai multa autoapreciere?” ar fi o intrebare pe are multi speackeri din domeniul motivational o folosesc in discursurile lor... Din punctul lor de vedere la care ader cu convingere, primul lucru cu care ar trebui sa incepeti ar fi ca aveti posibilitatea de a interveni in viata voastra, incepand sa VA GANDITI la DUMNEAVOASTRA cu RESPECT. Chiar daca nu sunteti inca multumit de propriile realizari, chiar daca aveti asteptari mari in ceea ce va priveste, aveti posibilitatea de a va focusa pe realizari in detrimentul esecurilor. Cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l aveti in vedere, atunci cand incerca-ti sa va respectati, ar fi sa realizati cand si de cate ori v-ati tratat cu asprime?!

Respectul de sine implica identificarea cu ceea ce va doriti si va este necesar, cu ceea ce este mai bine pentru dumneavoastra ca individ. A fi bun cu voi insiva nu inseamna doar sa nu „tregeti de dumneavoastra pana la epuizare” ci se refera la modul in care vorbiti cu altii despre voi apreciindu-va. Nu uitati insa, ca a vorbi despre voi inseamna ca ceea ce spuneti trebuie sa fie sustinut de ceea ce ganditi (despre dumneavoastra)!

Primul pas pe care il aveti de facut cu scopul de A OBSERVA cand VA CRITICATI este sa fiti atent la glasul interior „pus pe critica”! Este vorba despre gandul care chinuie uneori si care s-ar putea materializa sub forma tabelara de mai jos.

Daca lasati gandul acesta sa va acapareze, nu veti face altceva decat sa va descurajati singuri (autodescurajare)! Cu alte cuvinte va sabotati modul de a gandi si va impuneti un altul descurajator! In momentele in care va surprindeti avand ganduri de genul mentionat mai sus cel mai bun lucru este sa spuneti STOP sau AJUNGE !

Nr.

Gand distructiv

Gand constructiv

Observatii - alternative

1.

Sunt incorijibil!

Sunt corijibil

Mai gresesc, dar ma pot corija!

2.

Eu sunt de vina!

Si altii sunt vinovati!

Imi dau dreptul sa fiu vinovat

3.

Nu pot sa fac asta!

Pot sa fac asta!

Este util sa incerc sa fac asta

4.

Sunt un prost/ proasta!

Prosti pot fi multi

Imi este util sa ma consider asa?

5.

De ce nu am facut?...

Este ok ce am facut

Pot incerca si altfel data viitoare

6.

Daca as fi facut asa?!...

Data viitoare fac asa

Am experimentat

 

Important de avut in vedere este faptul ca atunci cand reusiti sa va apreciati (autoapreciere) veti remarca ca nu mai depindeti atat de mult de aprecierile altora! ... Veti reusi sa va concentrati mai mult pe realizarile voastre si nu pe ceea ce NU ati realizat. Astfel nevoia inconstienta de A FI APRECIAT de ALTII va scade si veti remarca ca nu sunteti dependenti, sau nu mai aveti nevoie atat de mult, de incurajare si sustinere. Veti reusi sa va autoincura-jati si sa sa va reveniti mai usor dupa un eveniment stresant pentru dumneavoastra.

 

Desigur veti intampina greutati si la un moment dat veti fi tentati sa renuntati!... Porniti de la ideea ca cea mai importanta persoana care trebuie sa va accepte, sunteti chiar dumneavoas-tra. Concentrarea asupra aspectelor perconale care va plac, trebuie facuta in mod deliberat! Cu alte cuvinte „va impuneti” sa va concentrati pe ceea ce va place la voi, acceptandu-va si fiind multumit de propria persoana. Intelegerea propriei fiinte si atentia acordata ei, nu presupune ca veti deveni egocentric! Doar va focusati pe voi in loc sa va focusati pe altii... Atentie la lene si trandavie si nu renuntati!

 

Cel mai simplu lucru este sa fi nemultumit de sine! ... Acest sentiment de nemultumire personala este posibil sa provina din anii copilariei sau ai adolescentei, cand ne-am simtit nevrednici si judecati nefavorabil de altii. V-as pune o intrebare legata de validarea in timp a acestui comportament: „Merita sa va consumati energia si timpul acum framantandu-va din cauza dezaprobarii altora, chiar daca va sunt apropiati?” sau „Merita sa incercati sa le schimbati parerea despre dumneavoastra?Retineti: „Nu-i puteti schimba pe altii, dar puteti sa va schimbati pe voi insiva!” In momentul in care veti incepe sa va judecati favorabil, permanent si in orice situatii veti observa ca si ceilalti isi vor schimba atitudinea in legatura cu voi. Atentie: „Nu-i putem sili pe ceilalti sa ne judece favorabil!

 

Este important sa identificati ce anume v-ar place sa faceti si daca va este de folos, ca mai apoi scopul fiind stabilit, sa treceti la actiune chiar daca stiti ca va vor "napadi" grijile!

 

Este normal sa ve faceti griji, dar nu va este favorabila repetarea permanenta a acestui mod de actiune! De aceea atunci cand observati ca ve pierdeti timpul si va faceti „sange rau” lasand grijile sa va copleseseasca, este necesar sa va opriti si sa faceti o schimbare in modul de a gandi!... Stiu ca nu este usor sa faceti acest lucru: „Sa va opriti din a va face griji” ! Ar insemna sa aveti convingerea ca puteti opri fluxul mental distructiv... De aceea v-as propune sa va ganditi ca aveti dreptul „sa amanati grijile” si sa va propuneti o perioada din zi in care sa va permiteti sa „dati frau liber gandurilor”. Este un exercitiu pe care il puteti incepe de azi, avand convingerea ca astfel va acordati atentie si respect. Timpul pe care vi-l acordati reprezinta astfel perioada in care sunteti dumneavoastra insiva cu gandurile personale. Ca exercitul sa fie eficient, v-as sugera sa va notati intr-un carnetel tot ce a trece prin minte (metoda jurnalului). Pentru cei ce considera ca nu se pot exprima in scris, pot alege o varianta simpla si mai concisa, fara prea multe detalii.

 

In cazul in care constatatati ca va invinuiti permanent, va pot asigura ca in timp se va instala un sentiment de vinovatie pe care il amplificati cu fiecare moment sau perioada in care va acuzati si va desconsiderati. Se va instala binecunoscuta anxietate, pe care va fi dificil sa o gestionati. Retineti ca intotdeauna aveti optiuni! Aveti posibilitatea de a alege intre a va invinovati (vezi autocritica) pentru greselile din trecut sau a va asigura ca puteti actiona altfel, demonstrandu-va ca ati invatat ceva din experientele anterioare. Nimic din ceea ce ati facut deja, nu poate fi modificat prin repetari permanente, prin suferinte si autoinvinuiri.

 

Pentru respectul de sine, cel mai benefic lucru este sa va concentrati atentia asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Puteti gasi metode bazate pe rationament logic sau va puteti baza pe intuitie. As putea explica intuitia ca fiind acea „senzatie de importanta” pe care o dati unui lucru facut pentru dumneavoastra. Tehnica pasilor marunti este de ajutor atunci cand sesizati ca „puneti presiune pe dumneavoastra” sau percepeti presiune din partea altora. Aceasta tehnica presupune sa incepeti cu actiuni mai mici (fara prea mare importanta pentru voi) si dupa ce le bifati sa treceti la alt nivel avand multumirea ca ati reusit.

 

Aceasta stare de multumire nu numai ca va da satisfactie, dar aveti posibilitatea de a realiza ca nu traiti pentru a suferi, ci meritati sa fiti fericit! ... Nimeni nu-si poate asuma responsabilitatea pentru fericirea voastra in afara de voi insiva!... Facand tot ceea ce este bine pentru dumneavoastra va produce multumire, senzatie care atenueaza mult din dorintele nesatisfacute. Acest lucru nu inseamna ca veti fi mai putin grijuliu, mai insensibil sau mai putin amabil cu persoanele din jurul vostru, dimpotriva veti fi mult mai placut de cei din grup sau apropiati voua.

 

Atunci cand „sunteti sub presiune” (stresati) aveti tendinta de a fi nemilosi cu voi insiva! Sau de cele mai multe ori puteti proiecta „starea de presiune” (stresul) pe ceilalti, cu scopul inconstient de a-i face sa se simta la fel de nemultumiti cum sunteti si voi in momentele respective. Fenomenul psihologic poarta denumirea de PROIECTIE. Acest proces poate fi indreptat inspre interior sau exterior, determinand conflicte de natura interioara sau exterioara. Trebuie sa intelegeti ca in fiecare dintre voi exista astfel de conflicte pe care incercati sa le rezolvati cum puteti mai bine. Sunt convinsa ca v-ati analizat si ati identificat emotii care v-au afectat (in bine sau in rau) de-a lungul vietii. As indrazni sa va intreb: V-ati gandit vreodata ca starea dumneavoastra ii poate influenta pe cei din jurul vostru? Poate ati remarcat ca atunci cand va „simtiti pe val” perceptia transmisa celorlalti este una benefica, iar atunci cand va „simtit la pamant” perceptia devine una distructiva. Din punctul meu de vedere „sunteti ceea ce simtiti” si raspunsul celorlalti este in consonanta cu emotiile traite. Daca veti invata sa va purtati bine cu dumneavoastra, veti reusi nu numai sa va imbunatatiti respectul de sine, dar veti putea transmite acest lucru si celorlalti, ca atare veti observa o ameliorare a relatiilor pe care le-ati considerat dizarmonice.

 

In final as dori sa NU UITATI de cei trei indicatori ai respectului de sine:

  • AUTOAPRECIEREA
  • AUTOACCEPTAREA
  • AUTOAPROBAREA

Este important ca indiferent de varsta sa examinati ceea ce doriti sa obtineti si sa decideti ce este mai important pentru dumneavoastra. Nu va subestimati niciodata, indiferent care ar fi circumstantele nefavorabile din viata dumneavoastra! Un psihic bun si echilibrat este unul lipsit de stress!

 
Programare