Hematomielia

Hematomielia reprezinta sangerarea aparuta la nivelul maduvei spunarii. Apare mai ales la tineri dupa un traumatism vertebromedular, dupa elongarea maduvei sau in urma unui efort fizic, dar poate fi si rezultatul unor malformatii vasculare intraparenchimatoase sau vasculitei produse de poliarterita nodoasa sau lupus eritematos, afectiunilor hemoragice sau infectiilor si neoplaziilor maduvei spinarii. Sediul hemoragiei se gaseste de obicei la nivelul umflaturii cervicale. Focarul hemoragic intramedular din substanta cenusie se intinde intre coarnele posterioare si cele anterioare si determina prin prezenta sangelui necroza celulara. In cazul leziunilor mari sangerarea poate sa se extinda in spatiul subarahnoidian, rezultand o hemoragie subarahnoidiana. Tumorile si discraziile sangvine sunt cauza hemoragiilor durale sau epidurale, mai rar survin in urma punctiei lombare sau rahianesteziei. Din punct de vedere anatomopatologic, in jurul focarului hemoragic se dezvolta un proces de hiperplazie gliala reparatorie, avand drept rezultat formarea unei cicatrici medulare sau formarea unei cavitati.

Clinica
Debutul clinic al hemoragiei medulare apare de obicei brusc. Se manifesta clinic printr-o durere de intensitate mare in membrele superioare, dupa care se instaleaza o paralizie a tuturor membrelor, deoarece hemoragia se produce adeseori la nivelul umflaturii cervicale. Examenul neurologic mai pune in evidenta, pe langa tetraplegie si abolirea reflexelor osteotendinoase. Se intalnesc si tulburari ale sensibilitatii termice si dureroase. Deoarece sangerarea se intinde si la nivelul coarnelor anterioare, apar semne de atrofie a musculaturii membrelor superioare si tulburari respiratorii (prin afectarea nucleului nervului frenic de la nivel C4). Se poate intalni, de asemenea, si un sindrom Horner, care se manifesta prin mioza, ptoza palpebrala diminuarea sudoratiei la nivelul hemifaciesului ochiului afectat. Dupa ce starea de soc este depasita, in urmatoarele zile cand maduva scapa de sub influenta inhibitorie a scoartei cerebrale, se obiectiveaza exagerarea reflexelor osteotendinoase. In cazul hemoragiei in spatiul dural sau epidural, sangele care se acumuleaza are ca efect comprimarea maduvei sau radacinilor radiculare. Simptomatologia initiala este dominata de dureri focale sau radiculare cu caracter acut, urmata de semne variabile de afectare a maduvei sau conului medular.

Diagnosticul hematomieliei
IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) este metoda cea mai indicata pentru stabilirea diagnosticului. In cazul in care se suspecteaza o malformatie vasculara ca fiind cauza hemoragiei, se efectueaza o angiografie selectiva spinala.
Diagnosticul diferential al hematomieliei se face cu:
- mielita – in acest caz se intalneste un sindrom paraplegic pe un fond de stare febrila.
- siringomielia sau tumorile intramedulare – aceste afectiuni au de obicei o evolutie lenta.
- hemoragia meningeeana
– pacientul se prezinta cu semne de afectare meningeeana, iar semnele de parenchim sunt absente.

Tratament
Terapia este in general suportiva. Daca hemoragia este rezultatul unei malformatii vasculare, atunci se intervine chirurgical in urgenta pentru evacuarea cheagului si pentru a rezolva leziunea vasculara cauzatoare. In cazul hemoragiei subaranoidiene care comprima maduva, se intervine chirurgical pentru decompresie.

Data actualizare: 10-08-2012 | creare: 22-03-2009 | Vizite: 6622
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum