Sindromul de lob frontal

In cazul tumorilor localizate la nivelul lobului frontal se intalnesc urmatoarele simptome de focar:
- tulburarile psihice: se intalnesc la majoritatea pacientilor cu tumori in zona lobului frontal. Glioamele maligne si metastazele sunt cele mai raspunzatoare de aparitia tulburarilor psihice. Lobul frontal are rol in controlul personalitatii, astfel ca bolnavii cu un proces expansiv intracranian in lobul frontal vor prezenta tulburari de comportament accentuate. La inceput este interesata afectivitatea. Bolnavii devin euforici, au permanent o stare de excitatie psihomotorie, prezinta un optimism exagerat, fac glume cu caracter pornografic. Odata cu evolutia procesului tumoral, starea de euforie este treptat inlocuita cu o stare de indiferenta, se altereaza memoria, scade puterea de concentrare, scade randamentul profesional. In lobul frontal fiind si centrul motivational, bolnavul isi pierde treptat interesul pentru lumea din jur. Daca inainte pacientul era foarte atasat si interesat de locul de munca, va ajunge sa isi neglijeze serviciul si chiar propria persoana, va fi indiferent fata de familie si fata de persoanele din jur. De obicei tulburarile psihice descrise mai sus se insotesc si de semne ce dovedesc o crestere a presiunii intracraniene. Aceste tulburari comportamentale pot fi usor confundate cu o stare depresiva. De aceea, in astfel de cazuri trebuie cautate si eventualele semne care ar putea aduce in discutie existenta unui proces tumoral intracranian. In perioada de stare a bolii se intalneste sindromul pseudodemential, sindrom caracterizat prin apatie, lipsa vointei, dezinteres total fata de lumea inconjuratoare. Bolnavul nu se misca, sta in acelasi loc si nu se mobilizeaza decat pentru satisfacerea nevoilor fiziologice. In conversatie se remarca lipsa de initiativa, lipsa interesului pentru orice subiect. In fazele avansate ale bolii, cand tumora a crescut mult in dimensiuni, se intalneste diminuarea controlului sfincterian.

- epilepsia – acest simptom se intalneste la mai mult de jumatate din pacientii cu tumori in lobul frontal. La unii bolnavi epilepsia debuteaza cu crize adversive sau convulsii generalizate.
- crizele grand mall se intalnesc in cazul in care tumora invadeaza profund parenchimul lobului frontal.
- crizele focalizate jacksoniene: ele apar pe jumatatea de corp opusa emisferei cerebrale afectate. Aceste crize pot interesa strict un anumit membru, superior sau inferior, mai rar intereseaza tot hemicorpul respectiv. Uneori sfarsitul crizelor lasa in urma o pareza trecatoare la nivelul membrelor afectate.

- afazia si agrafia: apare dificultate in vorbirea si scrisul cursiv. O particularitate a afaziei si agrafiei din cadrul tumorilor cerebrale este aceea ca aceste tulburari apar si evolueaza progresiv, lent, pe masura ce tumora creste in volum si afecteaza tot mai multe arii nervoase.

- pareza nervului facial: pareza nervului VII (sau facial) este de tip central. Nu se insoteste de semne de afectare piramidala. Pareza de facial de tip central poate fi considerat un semn patognomonic pentru o tumora cu dezvoltare in zona lobului frontal.

Alte semne si simptome care insotesc tumorile cerebrale localizate in lobul frontal sunt: tulburarile motorii care devin cu atat mai accentuate cu cat tumora intereseaza mai mult aria motorie a lobului frontal.
Tulburarile motorii se manifesta de regula sub forma unei hemipareze sau hemiplegii care afecteaza jumatatea de corp opusa emisferei cerebrale afectate. In tumorile lobului frontal se intalneste de asemenea si reflexul de apucare fortata. Acest reflex se manifesta prin reactia de apucare a ultimilor doua degete de la mana controlaterala, atunci cand fata lor palmara este stimulata prin contactul cu un obiect. Reactia este involuntara si nici nu poate fi oprita de catre pacient.

Tulburarile cerebeloase se produc prin lezarea cailor dento-talamo-corticale. Manifestarile clinice ale acestor tulburari cerebeloase se materializeaza prin ataxia membrului superior controlateral, hipotonie cu reflexe pendulare de partea opusa, dismetria membrelor opuse si adiadocokinezie (inabilitatea de a face miscari alternative rapide) .
Tulburarile de echilibru apar relativ frecvent si se manifesta prin tulburari de mers si de statica. Tulburarile de echilibru aparute in contextul unei tumori de lob frontal parta numele de ataxie frontala Bruns. Apar de asemenea, la majoritatea bolnavilor, tulburari de orientare in spatiu, pacientii nu-si mai recunosc casa in care locuiesc, nu-si mai recunosc strada etc.

Data actualizare: 31-01-2010 | creare: 31-03-2009 | Vizite: 45144
Bibliografie
https://www.neurochirurgie4.ro/inftumori.html - Tumorile cerebrale
https://neurosurgery.info.hu/content/view/16/36/lang,ro/ - Tumori cerebrale
Aldea H., (1999), “Curs de neurochirurgie”, Ed. Dosoftei, Iasi. Pag. 119-133
Sofletea, Al., Campeanu, E., (1962), ,,Procesele expansive intracraniene”. In ,,Neurologia”, Ed. Medicala, pag 717-731
Harrison – „Tumorile sistemului nervos”, in „Diagnosticul afectiunilor neurologice”, editia 14, pag. 2639-2649
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!