Clinica de oftalmologie Ama Optimex, infiintata in 1991, este un lider in oftalmologia privata din Romania si una dintre primele clinici private de oftalmologie din tara. Oferim pacientilor consultatii si investigatii complete de oftalmologie, operatii, interventii chirurgicale si servicii moderne de optica medicala.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Oftalmologie Oftalmologie Bucuresti

Glaucomul

Autor: Dr. Andrei Filip
Glaucomul sau “apa neagra” cum este cunoscuta in popor, este o boala a nervului optic, de cauza necunoscuta, ce poate fi insotita de tulburari de tensiune intaraoculara. Este o afectiune oculara, cronica, bilaterala, asociata cu deteriorarea nervului optic. Daca boala nu este depistata si tratata corespunzator, la timp se poate ajunge la orbire.
Glaucomul cu tensiune normala, este si mai dificil de diagnosticat si de tratat. Glaucomul poate aparea la orice varsta, chiar si la copil, dar este mai frecvent intalnit la persoanele de peste 40 de ani. Persoanele care au cazuri de glaucom in familie prezinta un risc crescut de aparitie al bolii.
Glaucomul este o boala progresiva care dureaza toata viata, pentru care nu se cunoaste inca nici un tratament care sa-l poata vindeca. Cu un tratament corect vederea poate fi pastrata pentru toata viata. Este o boala periculoasa si vicleana, de cele mai multe ori nu prezinta nici un semn bolnavului. Atunci cand persoana in cauza constata sau constientizeaza o inrautatire a vederii, de cele mai multe ori este prea tarziu si medicul nu mai poate remedia situatia. In glaucom tot ce se pierde nu se mai poate recupera.
Singurul mod de a descoperi aceasta afectiune, la timp, este de a efectua controale periodice la medicul oftalmolog.
In momentul de fata exista metode moderne de a diagnostica din vreme glaucomul. Recomandarea este ca dupa varsta de 40 de ani, fiecare sa mearga la doctorul oftalmolog o data pe an si sa efectueze investigatii ca: masurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examen al campului vizual, pahimetrie si tomografie de nerv optic. Cu ajutorul acestor investigatii se poate depista orice forma de glaucom in stadii foarte incipiente sau se poate determina gradul de risc pentru aceasta boala.
Este important de stiut ca majoritatea medicamentelor sunt eficiente in reducerea presiunii intraoculare. Cele mai multe medicamente de acest tip se prezinta sub forma de picaturi pentru ochi. Acestea sunt usor de administrat si compensate de catre casa de asigurari. Daca aceste picaturi nu pot controla suficient evolutia bolii, se recurge la tratamentul laser sau cel chirurgical.
Trebuie retinut faptul ca glaucomul se poate agrava fara ca pacientul sa-si dea seama. Este foarte importanta seriozitatea in respectarea tratamentului si a indicatiilor medicului. Controalele se vor efectua periodic, functie de caz, cand se va masura presiunea intraoculara, se va examina fundul de ochi si se vor face investigatii ca examenul de camp vizual sau tomografia de nerv optic, in mod normal la fiecare 6 luni.
Pacientul glaucomatos trebuie luat in evidenta si de catre medicul de familie. Acesta trebuie sa stie cand sa trimita un pacient de urgenta la oftalmolog, avand in vedere ca, de exemplu in atacul de glaucom, pe langa simptomele oculare (vedere incetosata ce poate scadea rapid, halouri colorate in jurul surselor de lumina, dureri oculare si perioculare) apar si simptome generale ce pot domina tabloul (greturi, varsaturi, adinamie, bradicardie, extremitati reci), facand astfel mai greu diagnosticul diferential.
In concluzie glaucomul este o boala “insidioasa”, de cele mai multe ori fara manifestari zgomotoase, cu o incidenta din ce in ce mai crescuta, care netratata corect duce la orbire permanenta si ireversibila. Vizitele periodice la medicul oftalmolog, investigatiile complete si corecte, tratamentul corect administrat in functie de caz, efectuat cu seriozitate de catre pacient pot preveni efectele nedorite ale acestei boli.

Dr. Andrei FILIP
Medic primar oftalmolog
Doctor in stiinte medicale
www.amaoptimex.ro
 
Programare