Începând cu data de 18 mai 2020 îmi voi relua activitatea în cabinet. Pot oferi în continuare și sedințe în mediul online, via Skype, WhatsApp videocall. Dacă doriți o programare, vă rog să mă apelați la nr. 0726735724.
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihologie Psihologie Timisoara

De ce inselam?

Autor: psih. Alina Anghel
De ce inselam? Oamenii fericiti inseala? Ce inseamna infidelitate? – este o simpla intalnire, o poveste de dragoste, sex platit, spatiu de chat, masaj cu finalizare?

De ce credem ca barbatii inseala din plictiseala sau frica de intimitate si femeile datorita singuratatii si dorintei de intimitate?

E intotdeauna o aventura sfarsitul unei relatii?

Intr-un cuplu, un singur act de abatere poate distruge relatia, fericirea si identitatea cuplului, AVENTURA.

Adulterul a existat de cand s-a infiintat casatoria si la fel si tabuul impotriva lui. De fapt, infidelitatea are o tenacitate pe care casatoria o poate doar invidia.

Aventura se defineste ca fiind o relatie secreta, iar acest concept este chiar “esenta” unei aventuri. Este, de asemenea, o anume legatura emotionala mai slaba sau mai puternica si o alchimie sexuala – cuvantul cheie, pentru ca entuziasmul erotic e atat de mare incat sarutul pe care doar ti-l imaginezi poate fi la fel de puternic si fermecator ca atunci cand faci dragoste ore-ntregi.

Asa cum zicea Marcel Proust, imaginatia noastra e cea responsabila de iubire, si nu cealalta persoana.

Acum, in zilele noastre, casatoria este un aranjament romantic bazat pe iubire si nu pe un obiectiv economic, iar infidelitatea ne ameninta siguranta emotionala. Ironia e ca obisnuim sa apelam la adulter ca spatiu unde cautam iubirea pura. Acum cand, cautam iubirea in casatorie, adulterul o distruge.

Avem un ideal romantic in care ne concentram pe o persoane pentru a ne indelini o lista interminabila de nevoi: sa fie cel mai bun iubit, cel mai bun prieten, cel mai bun parinte, confidentul de incredere, tovarasul emotional, egalul intelectual, etc. Eu sunt aceea: sunt aleasa, sunt unica, sunt indispensabila, de neinlocuit. I AM THE ONE! Dar infidelitatea imi spune ca nu sunt. E tradarea suprema. Infidelitatea anuleaza marea ambitie a iubirii. Azi, infidelitatea este de-a dreptul traumatizanta deoarece ameninta modul in care ne raportam la sine. Infidelitatea este o violare a increderii, declanseaza o criza de identitate.

Daca inainte oamenii divortau pentru ca nu erau fericiti, azi divortam pentru ca putem fi mai fericiti. Daca inainte divortul era o rusine, azi a alege sa stai atunci cand poti pleca e noua rusine. Sa ramai e noua rusine.

Aventurile amoroase sunt un act de tradare si o expresie a tanjirii si a pierderii. In mijlocul unei aventuri, adesea vei gasi un dor si o dorinta de a avea o legatura emotionala, noutate, libertare, autonomie, intensitate sexuala, dorinta de a gasi un sine pierdut sau o incercare de a readuce vitalitatea in fata pierderii si a tragediei.

Peste tot in lume este un singur cuvant folosit de cei care au aventuri – se simt VII.

Contrar a ceea ce se crede, aventurile sunt prea putin legate de sex si mai mult legate de dorita: dorinta de atentie, de a te simti special, de a te simti important.

Structura unei aventuri – faptul ca nu poti mereu sa ai iubitul, tine dorinta vie. Acesta este un mecanism al dorintei, deoarece incompletitudinea, ambiguitatea te fac sa iti doresti ceea ce nu poti sa ai!

Daca oamenii ar putea aduce in relatiile lor 10% din indrazneala, imaginatia si verva pe care le pun in escapadele lor, atunci nu ar mai avea nevoie de psihoterapie de cuplu!

Unele aventuri sunt ca si clopotele de inmormantare pentru relatiile care sunt deja pe moarte. Dar altele deschid usa unor noi posibilitati. Unele cupluri abia vor supravietui, dar altele pot transforma criza in oportunitate. La multe cupluri, imediat dupa ce afla despre infidelitatea partenerului, apare o “dezordine” care duce la o noua ordine si vor avea discutii profunde, sincere, deschise, asa cum nu au mai avut demult.

Majoritatea oamenilor care au avut aventuri se simt voinovati pentru ca si-au ranit partenerul, dar nu se simt vinovati pentru aventura in sine. Pentru partenerii inselati este important sa nu puna intrebari sordide: Unde erai? Unde ai facut-o? Cat de des? E mai buna ca mine la pat? – intrebari care aduc multa durere si te tin noaptea treaz. Poti sa treci la intrebari investigative – care cauta sensul si motivele: Ce a insemnat aceasta escapada pentru tine? Ce ai putut exprima sau trai cu cealalta persoana si nu mai puteai cu mine?

Fiecare aventura va redefini o relatie!

Dilemele iubirii si dorintei nu se reduc la raspunsuri simple: alb-negru, bine-rau, victima-agresor.

Tradarea ia multe forme intr-o relatie; sunt multe forme in care ne tradam partenerul: DESCONSIDERAREA, NEGLIJAREA, INDIFERENTA, VIOLENTA, etc. Tradarea sexuala e doar un mod de a-ti rani partenerul.

Cred ca un demers spre autocunoastere si dezvoltare de sine raspunde multor intrebari si situatii in care ne regasim de-a lungul vietii noastre minunate!

 
Programare