Începând cu data de 18 mai 2020 îmi voi relua activitatea în cabinet. Pot oferi în continuare și sedințe în mediul online, via Skype, WhatsApp videocall. Dacă doriți o programare, vă rog să mă apelați la nr. 0726735724.
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timisoara

Logica sexualitatii masculine – intro

Autor: psih. Alina Anghel

“Barbatii profita de dragoste ca sa ajunga la sex, femeile profita de sex ca sa ajunga la dragoste”

“Femeile au nevoie de un motiv ca sa faca sex. Barbatii au nevoie numai de un loc”.

 

In adancul sufletului lor, barbatii nu le vad pe femei ca pe niste obiecte sau cuceriri; in realitate, sunt ingrijorati in ceea ce le priveste – sunt prea ingrijorati, de fapt.

Nu sunt prea egoisti, ci se simt prea vinovati!

Nu sunt pradatori, ci niste insingurati!

Motivul real pentru care barbatii le discrediteaza cateodata pe femei este ca sa nu se simta ei insisi discreditati!

 

Sexul incepe in minte si coboara in jos, si nu invers. Ganditi-va o clipa de ce atingerea cea mai usoara a loblui urechii de catre buzele iubitului sau iubitei poate fi extrem de excitanta, in timp ce contactul genital din timpul unui examen medical ne lasa complet reci. Diferenta consta in semnificatia celor doua gesturi, iar semnificatia se construieste in mintea noastra, nu in zonele erogene.

 

La nivelul cel mai profund al gandirii noastre, avem cu totii sentimente si convingeri care complica excitarea sexuala. De exemplu, multi dintre noi tind sa se simta in special vinovati si ingrijorati in privinta celuilalt => sentimente incompatibile cu sentimentul de abandon egoist necesar pentru ca mintea omeneasca sa accepte excitarea sexuala.

Nu putem fi excitati la maxim daca ne simtitm exagerat de raspunatori pentru altii, daca suntem ingrijorati pentru placerea lor, sensibili la sentimentele de rusine sau de respingere, sau suntem dezamagiti de noi insine.

Si totusi cine nu a cunoscut sentimentul de vinovatie sau de respingere?

 

Aceeasi minte care creeaza o problema pentru excitarea sexuala ofera – prin amabilitatea imaginatiei – si o solutie potentiala: fantezii sexuale si preferinte sexuale (instrumente cu ajutorul carora mintea noastra contracareaza efectul de dus rece al sentimentelor de vinovatie, de ingrijorare, rusine, respingere si neputinta si ne creeaza siguranta de sine necesara pentru a experimenta placerea)

Baietii cresc cu convingerea ca sensibilitatile pe care le vad la mamele lor se regasesc la toate femeile. De exemplu, unii dezvolta convingerea ca toate femeile au tendinta sa fie nemultumire de barbati si de toata viata si de aceea ele nu sunt binevoitoare fata de avansurile barbatilor => increderea in sexualitate are de suferit.

Oamenii se excita sexual numai daca imaginatia lor gaseste o modalitate de a nega temporar sau de a depasi blocajele psihologice din calea placerii.

Atat barbatii cat si femeile se excita atunci cand gasesc modalitati creatoare de a-si contracara inhibitiile si temerile.

Barbatii se confrunta cu inhibitii in legatura cu dorintele lor sexuale si recurg la tehnici psihologice pentru a le depasi. Pe masura ce se maturizeaza, barbatii dezvolta o forma speciala de vinovatie fata de femei, care efecteaza capacitatea lor de “a se degaja” sexual si ca “rezolva” aceasta problema obiectualizand femeia si delimitand sexul de intimitate.

 

Cat de prezenta in viata ta este experienta de a-ti satisface in mod egoist placerile fara niciun fel de asteptare a reciprocitatii? 

 

Cazul lui Joe: nevoia lui de dragoste si de grija este o povara pentru alti oameni (din copilarie). Creste cu sentimentul ca femeile intotdeauna iau mai multe decat dau. Simte o nevoie disperata de iubire, dar crede in mod inconstient ca poate avea parte de ea numai daca se sacrifica, nu daca isi exprima propriile nevoi si dorinte. Sentimentul coplesitor de raspundere are un efect de dus rece asupra libidoului sau. In relatiile pe termen lung, Joe reface relatia cu mama sa si incepe sa se simta mai mult ca o persoana care are grija de cineva, decat ca un amant. Joe crede ca o femeie “normala” nu ar putea niciodata sa puna nevoile lui in centrul atentiei si ar fi cerut in mod invariabil sa-si sacrifice propriile lui interese ca sa-i faca placere ei.

Bader ,M. (2016). Sexualitatea Masculina. Bucuresti: Editura Herlad

 
Programare