Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

5 lucruri pe care nu le știai despre urechi

Autor: Echipa Audio Alfa

„A auzi” este poate una dintre cele mai importante acțiuni pe care le facem în fiecare zi, adesea fără să ne dăm seama. În fiecare secundă avem de-a face cu zeci de sunete pe care urechile noastre trebuie să le filtreze și să le proceseze, oferindu-ne o imagine mult mai clară a lumii din jurul nostru. Dar, pe lângă acțiunea de a „auzi”, urechile noastre sunt capabile de multe alte lucruri uimitoare pe care o să le discutăm în această scurtă călătorie pe Tărâmul Sunetelor.

 

Desigur, să recunoaștem, rareori ne trece prin cap să vedem ce face o anumită parte a corpului nostru până când aceasta ne obligă, prin apariția unor afecțiuni sau semnale concrete că ar trebui să investigăm ce și cum despre ce-i vorba. Așadar, este important să-ți dai seama din timp ce pot și ce fac cu brio urechile tale, astfel încât să fii conștient de pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a le prelungi sănătatea sau să știi exact cum să intervii atunci când ceva nu funcționează cum trebuie. 

În rândurile de mai jos, îți prezentăm rapid 5 lucruri pe care nu le știai despre urechi pentru a-ți liniști curiozitatea care tocmai s-a trezit.

 

Urechile sunt esențiale pentru menținerea echilibrului

Să începem cu informația de încălzire pe care poate ai mai auzit-o pe ici, pe colo: da, urechile tale sunt ca doi prieteni foarte buni care nu te dezamăgesc și chiar te susțin fizic atunci când este nevoie. Dacă ai simțit vreodată o senzație de vertij sau ți-ai pierdut brusc echilibrul, este posibil să fi avut o infecție a urechii interne. 

Urechile tale interne conțin un lichid care se mișcă dintr-o parle în alta ca un boloboc, să zicem. Pe scurt: atunci când acest fluid se mișcă, îi spune creierului tău exact ce ai de gând să faci și cum să compensezi în ceea ce privește menținerea echilibrului tău. Tocmai de aceea, persoanele cu deficiențe de auz sunt mai predispuse să se accidenteze și de aceea purtarea unui aparat auditiv poate preveni unele probleme mai grave, după cum arată un studiu realizat de Școala de Medicină Washington din St. Louis, SUA.

 

Mai multe despre acest studiu și despre necesitatea de a purta aparatul auditiv zilnic am discutat mai demult pe blog. În maxim 3 minute poți vedea care sunt îndrumările noastre cu un click aici.

 

 

Sursa foto: unsplash@morgan-david

  • Urechile se curăță singure

Ceara din interiorul urechilor este de fapt alcătuită dintr-o combinație de ulei, transpirație și celule moarte ale pielii. Ceara de urechi (sau cerumen) formează o barieră în interiorul canalului auditiv și ajută la menținerea urechilor curate. Aceasta are o compoziție lipicioasă, așa că va reține resturile și particulele de praf și îți va proteja urechile. E mai simplu să te gândești la ceara din urechi ca la un filtru între urechile tale și lumea exterioară. 

Cu toate acestea, atunci când este produsă în cantități excesive, poate provoca acumulări și blocaje în urechi care ne afectează auzul. Și nu, chiar și într-o astfel de situație nu trebuie să dai fuga la raftul cu bețișoare de urechi, ci să programezi o vizită la audiologii noștri din locațiile Audio Alfa ca să nu-ți afectezi sănătatea urechii. 

Heh, asta dacă vrei. Dacă nu, oricum ne putem vedea după ce ți-ai creat niște leziuni de toată frumusețea cu bețișoarele de urechi, așa cum fac peste 12.000 de persoane din SUA în fiecare an.

 

 

Sursa foto: unsplash@kevin-laminto

 

Urechile găzduiesc cele mai mici trei oase din corpul tău

Urechile tale au cele mai mici oase din corpul uman. De fapt, există trei oase în ureche și toate se încadrează în această clasă, denumite medical „oscioare”. Ele au rolul de a transmite undele și vibrațiile captate de pavilionul urechii și timpan, mai departe spre urechea internă. 

Cele trei oscioare sunt: ciocan, scăriță și nicovală, acestea primind aceste denumiri în funcție de forma pe care o reprezintă.

 

Sincer, întregul proces de transmitere a sunetelor este uimitor, iar efectele pe care le au sunetele asupra percepției noastre sunt fascinante. Poți afla mai multe (chiar în detaliu) despre acest subiect dintr-un alt articol de pe blogul nostru cu un click aici.

 

 

Sursa foto: unsplash@mark-paton

 

Urechile funcționează încontinuu

Fie că vorbim despre caracteristicile lor fizice sau despre abilitățile lor, urechile tale nu-și iau niciodată vacanță. Până la vârsta de 9 ani, acestea ating aproximativ 90% din dimensiunea lor completă. Dar, la fel ca nasul lui Pinocchio (varianta când era un băiețel de lemn), nici ele nu se opresc niciodată cu adevărat din creștere – sau, mai exact, partea cartilaginoasă a urechii continuă să crească (oasele noastre ajung la dimensiunea lor completă după pubertate).

 

În plus, gravitația poate face ca lobul urechilor tale să se alungească în timp. Mai mult, urechile tale nu încetează niciodată să audă, nici măcar atunci când dormi. Când dormim, creierul nostru este capabil să ignore sunetele din jur și reacționează doar la zgomote puternice sau neașteptate, ca un mecanism de apărare care ne permite să reacționăm rapid. Astfel, acestea aud și procesează întotdeauna sunetele la un anumit nivel, indiferent de starea ta, fie că ești conștient sau inconștient, nu-și iau niciodată o zi liberă – practic, lucrează ca non-stop-urile: 24/7 și inclusiv de sărbători!

 

 

Sursa foto: pexel@karolina-grabowska

 

4. Urechile sunt afectate în timp de pierderea auzului 

Da, știm că tocmai am descris mai sus cum că urechile tale nu se odihnesc niciodată, dar asta nu înseamnă, din păcate, că durata lor de activitate este infinită. Stilul de viață, zgomotele la care ne expunem constant, și în cele din urmă înaintarea în vârstă își pot pune amprenta definitiv pe calitatea auzului tău.

 

Ce poți face totuși ca să prelungești cât mai mult durata de viață a urechilor tale și implicit calitatea auzului tău? Simplu, ai grijă de ele așa cum merită: mergi periodic la audiolog pentru a-ți testa auzul, notează orice schimbare pe care o sesizezi în modul în care percepi sunetele din jurul tău, cere ajutor atunci când simți că ceva nu e în regulă și ai încredere în caracteristicile uimitoare de care dau dovadă aparatele auditive performante, mai ales când vezi semne că urechile tale au obosit și ele. 

La Audio Alfa suntem gata să te ajutăm oricând ai nevoie de un sfat, o consultație gratuită și de recomandări personalizate – click aici pentru detalii.

 
Programare