Psiholog , certificat si autorizat de Colegiul Psihologilor din Romanaia. Psihoterapeut autonom De Cuplu si Familie – Psihoterapie Sistemica ,, Asociatia de Terapie Familiala si de Cuplu ” din Timisoara .
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihologie Psihologie Timisoara

Viata dupa 50 ani

Viata dupa 50 ani

Oricat ne-am dori, nu putem opri schimbarea, inaintarea in varsta, modificarea ritmului de viata cu care ne-am obisnuit. Nepregatiti ne putem confrunta cu sentimente de insingurare, de abandon, de inutilitate, care atrag dupa sine tristeti si nelinisti. Nu putem schimba cursul vietii, dar putem investii pe parcursul ei in propria persoana, suficient, incat mereu sa avem preocupari, activitati si interese care sa ne mentina activi.

 

Multi dintre noi traiesc chinuit inaintarea in varsta. Nu suntem pregatiti, parca timpul a trecut prea repede, ne simtim aceasi persoana care eram la douazeci de ani intr-un corp pe care nu il mai recunoastem prea mult.

 

Varsta de 50 ani fiind esentialmente este o perioada de tranzitie, persoana poate simti anxietate la apropierea pensionarii, stari depresive asociate cu senzatiile de declin energetic si cu pierderile prin care trece o persoana in aceasta perioada(moartea parintiilor, plecarea copiilor de acasa).

 

Barbatii si femeile simt diferit acest prag al varstei de 50 de ani. Schimbarile care se petrec sunt in primul rand de ordin fizic si hormonal. Comparativ cu femeile , ei sunt, in general, mai orientati catre interior si au tendinta sa-si gaseasca singuri resursele pentru rezolvarea problemelor. Timpul poate fi folosit in favoarea noastra, iar anumite placeri si preocupari se pot dezvolta.

 

,,Este esential pentru sanatatea mentala si fizica sa ne pastrammereu o viata activa. Relatiile sociale ne ajuta sa ne adaptam mai bine schimbarilor care survin pe parcursul dezvoltarii noastre si sunt un ingredient esential pentru calitatea vietii si actualizarea potentialului nostru. Socializarea, schimbul de idei, petrecerea timpului liber alaturi de persoane care ne sunt dragi, sunt activitati care ne asigura integrarea sociala si mai tarziu in viata.’’

 

Statutul mariatal are un impact important. Desigur tranzitia catre aceatsa varsta este si asa dificila si fara a mai fi insotita de un divort, dar acest lucru se poate intampla. In cazul in care singuratatea este asumata, poate fi controlata si in contionuare in acelasi mod.

 

Autor, Iulia Barca / Psychologies Magazine

 

Va multumesc, Psiholog Maria Borsi

 
Programare