Psiholog , certificat si autorizat de Colegiul Psihologilor din Romanaia. Psihoterapeut De Cuplu si Familie – Psihoterapie Sistemica ,, Asociatia de Terapie Familiala si de Cuplu ” din Timisoara .
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timisoara

Cum ne alegem prietenii?

Cum ne alegem prietenii?

Zicala ,,spune-mi cu cine te–nsotesti, ca sa-ti spun cine esti’’ este, in general, adevarata.

 

Parintii influenteaza aproape tot in viata copiilor, inclusiv alegerea prieteniilor. Daca parintii au avut o atitudine intelegatoare, proactiva in mediul social, copii invata sa se comporte asemanator in propriile relatii sociale. Daca parintii au avut un comportament precaut, rezervat in mediul social, probabil ca si copiii vor adopta aceasi atitudine in viitor.

 

In functie de dinamica propriei familii, vom alege oameni care sa aibe o atitudine protectoare ori, dimpotriva , o atitudine supusa, compensand incapacitatea noastra de a decide in mediul familial prin alegerea unor prietenii pe care sa-i putem domina.

 

Prietenii sunt foarte importanti indiferent de varsta pe care o avem, dar mai ales in adolescenta. Asa cum toate relatiile din viata noastra ne influenteaza, nu fac exceptie nici relatiile de prietenie. Ne referim la un anumit tip de limbaj, un anumit accent, doar pentru ca prietenii,ori colegii, oamenii langa care petrecem foarte mult timp il folosec, evident ne va impulsiona si grupul de prieteni cu aspiratii si ambitii, in modul de a aborda viata.

 

Alegerea prieteniilor se face si in functie de personalitatea fiecarei persoane. Un introvertit (timid) se conecteaza mai greu la persoanele din jurul sau, increderea este mai greu de castigat si de acea va avea un numar mai redus de prieteni, pe cand o persoana extroverta este mult mai sociabila, uneori mai,,credula’’decat un introvert precaut. Unii oameni vor sa se inteleaga bine cu toata lumea, vor sa placa tuturor si cauta sa se imprieteneasca cu toti cei care-i inconjoara, ne hranim ego-ul cu fiecare apreciere verbala sau non-verbala. La aceste persoane structura de personalitate este in cele mai multe cazuri, histrionica (nevoia de a fi in centrul atentiei).

 

Prieteniile se formeaza in diverse situatii; exista situatia cand doi oameni se imprietenesc imediat si atunci vorbim despre o chimie intre ei, o senzatie de relaxare. Pot vorbii cu usurinta despre orice si descopera in timp ca au multe lucruri in comun. Unele prietenii se formeaza intr-un anumit aspect situational (aventura, munte, petrecere). Altele au la baza un eveniment emotional important, cum ar fii; o nunta, un divort. Alta situatie este cand mamele se imprietenesc la locul de joaca al copiilor ori pe retele de socializare.

 

Totusi prieteniile solide , care trec prin proba timpului, sunt cele care se consolideaza pas cu pas, cand persoanele implicate au viziuni comune despre viata. De cele mai multe ori , ne apropiem de persoane asemanatoare noua. Subconstientul detecteaza acelasi tipar si cauta sa-l perpetueze pentru ca-i este cunoscut. Totodata exista si oameni pe care-i displacem la prima vedere si nu le vom da ,,o sansa’’ niciodata. Prietenia adevarata este acea relatie stabila cu o alta persoana sau cu un grup de persoane in care exista valori comune, ajutor reciproc, incredere si iubire. Cunostiintele sunt oamenii cu care petrecem timpul din motive situationale (colegi de serviciu, scoala, excursii, conferinte, etc), cand exista interese comune pentru o scurta perioada de timp.

 

 

Psiholog, Borsi Maria

Sursa: Psychologies Magazin

 
Programare