Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihologie Psihologie ONLINE

Cum putem trata bulimia cu ajutorul hipnoterapiei?

Cum putem trata bulimia cu ajutorul hipnoterapiei?
Autor: Marinela Croitoru

Ce este BULIMIA?
Bulimia este o tulburare de alimentatie, putand imbraca forme diferite, de la usoare si rare compulsii pana la forme mai severe, ceea ce face ca viata persoanei care sufera de bulimie sa fie afectata sau chiar grav afectata. Destul de multe persoane sufera de aceasta tulburare de alimentatie, iar statisticile medicale arata indirect acest procent ridicat, prin numarul persoanelor care sufera de supraponderabilitate si obezitate. Exista si cazul persoanelor care nici nu constientizeaza existenta acestei afectiuni, ci o trateaza ca pe ceva normal, pana cand ajung la doctor cu probleme medicale asociate bulimiei.
Care este componenta psihologica a bulimiei?
Trebuie sa fie stiut faptul ca bulimia este un EFECT, ci nu o CAUZA, iar tratarea corecta a bulimiei trebuie sa urmareasca identificarea si tratarea cauzei/lor , care sunt de natura psihologica.
Care sunt cauzele bulimiei?
Printre cauzele bulimiei se numara conflicte psihologice de separare de mama in perioada cat a fost sugar sau alte probleme de a fi fost hranit, infometare in perioada copilariei mici, de la nastere pana la 3 ani, nevoia neimplinita de atentie, afectiune, confirmare, implicare si prezenta din partea mamei in viata copilului, in special in prima parte a copilariei, nevoia neimplinita de protectie si siguranta fizica sau materiala a persoanei, teama de a nu fi destul de bun, teama de esec, stresul si presiunile vietii sau ale job.ului, abuzuri din partea anumitor persoane, sot,sotie, parinti,sefi sau colegi, etc.
Cum este afectata viata persoanelor care sufera de bulimie?
Persoanele care se alimenteaza compulsiv simt lucrul acesta si de cele mai multe ori se autoinvinovatesc dupa ce consuma cantitati mari de alimente, insa faptul ca se autoinvinovatesc nu le ajuta sa se opreasca ci repeta acest obicei la nesfarsit. Este un ciclu, practic, iar autoinvinovatirea nu face decat sa puna o presiune suplimentara, suprapunandu-se pe conflictul/le deja existent/e care ii cauzeaza persoanei acest mancat compulsiv. Obsesia mancarii o insoteste pe persoana bulimica de-a lungul intregii zile, in formele cele mai severe, creandu-i o mare presiune aceasteia, afectandu-i capacitatea de a se concentra pe celelalte activitati, pe job, pe viata personala, etc. Greutatea este o alta problema cu care se confrunta persoanele bulimice; acestea incearca sa isi controleze greutatea ceea ce pune o alta mare presiune si creeaza anxietate in viata persoanei. De cele mai multe ori acestea recurg la a-si provoca voma sau iau laxative in incercarea de a elimina cat mai repede surplusul de alimente, pentru a nu le asimila.
Cum poate ajuta hipnoterapia la tratarea bulimiei?
Hipnoterapia poate fi foarte utila in tratarea bulimiei putand facilita, cu ajutorul tehnicilor de regresie hipnotica, accesarea evenimentelor traumatizante din copilarie, daca este cazul, spre a fi regestionate, astfel incat persoana sa poata depasi trauma, sa poata integra evenimentul in experienta sa de viata intr-un mod nou, fara a mai fi afectata emotional si astfel putand sa faca schimbarea comportamentului alimentar indezirabil; deasemenea poate fi accesat subconstientul pentru a putea folosi resursele necesare schimbarii ancorelor negative cu alte ancore, pozitive, ceea ce poate ajuta la schimbarea comportamentului alimentar indezirabil cu unul sanatos, folosindu-le impreuna cu tehnici de imagerie dirijata sau cu tehnici hipnotice proiective. Hipnoterapia poate ajuta la scurtarea procesului psihoterapeutic, scurtarea travaliului si poate reduce disconfortul si efortul constient depus de persoana pentru a realiza schimbarea comportamentului alimentar.

 
Programare