Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

Ameliorarea durerii si vindecarea afectiunilor cu ajutorul hipnoterapie.

Ameliorarea durerii si vindecarea afectiunilor cu ajutorul hipnoterapie.
Autor: Marinela Croitoru

Din ce in ce mai mult hipnoterapia este solicitata de pacienti pentru a ameliora anxietatea, starile de tensiune, de oboseala, insomniile, fobiile, pentru a obtine stari de relaxare, la nastere, pentru ameliorarea durerilor, pentru tratarea anumitor afectiuni si chiar in tratarea unor boli grave.
Dar cum ajuta efectiv hipnoterapia in astfel de situatii medicale?
Prin tehnici de relaxare hipnotica, in primul rand se regularizeaza fluxul neuro-hormonal responsabil atat de emotiile noastre cat si de starea fizica: tensiune musculara, diferite senzatii dureroase, etc. In momentul unei accidentari, sa spunem, apare in scurt timp durerea, in urma inflamatiei tesutului zonei respective. Ceea ce gandim, fara a constientiza chiar, despre acest eveniment, despre faptul ca ne-am accidentat, va duce la aparitia unei emotii conform cu ceea ce gandim; daca gandim ca situatia este foarte nasoala , posibil sa apara panica, anxietate, iritare,etc. In acelasi timp, in organismul nostru, fluxul neuro-hormonal se schimba, producandu-se un dezechilibru mai mic sau mai mare, care este direct proportional cu intensitatea emotiilor pe care le traim.
In mod natural, organismul nostru, cu ajutorul creierului, in astfel de situatii, daca am fi calmi si pozitivi, incepe procesul de auto-reparare a afectiunii; fluxul neuro-hormonal se regleaza si se ajusteaza dupa nevoia organismului, producand hormoni de anestezie, ceea ce face ca durerea sa fie suportabila sau chiar sa dispara.
Gandirea catastrofica , anxietatea, nervozitatea, agitatia, furia, etc, toate acestea nu fac altceva decat sa ingreuneze procesul de auto-vindecare al organismului nostru prin dereglarea fluxului neuro-hormonal, incetinind sau impiedicand organismul sa isi indeplineasca functiile naturale.
Aici intervine hipnoterapia, care, cu ajutorul tehnicilor de relaxare hipnotica ajuta la reglarea fluxului neuro-hormonal ( complementar se poate folosi masajul terapeutic, meditatia, sau alte forme de terapie, naturaliste ), inducand o relaxare mentala, emotionala si fizica, care, de fapt, este primul pas in tratarea afectiunii, aliniind creierul in procesul de auto-vindecare.
Al doilea pas este cel de analgeziere a durerii, care se obtine aplicand tehnici hipnotice de management al durerii -tehnici de imagerie dirijata. De cele mai multe ori durerea dispare complet, inca din prima sedinta, anestezia persistand in timp, multe zile sau chiar nu mai reapare pana la finalul repararii afectiunii. In acest stadiu, cel mai des incep sa se vada rezultatele schimbarii in atitudinea pacientului, care devine increzator in propriul organism, surprins fiind de efectul acesta de anulare a durerii cu ajutorul mintii lui, a creierului lui si a organismului propriu, hipnoterapeutul fiind doar cel ce il indruma, ci nu doctor sau magician. Aceasta atitudine pozitiva,de incredere in forta propriului organism de auto-reparare, de regenerare, este foarte importanta pentru cea de a treilea faza, cea de vindecare. Pozitivismul, starea de calm, de relaxare mentala si emotionala, ajuta foarte mult organismul in procesul de vindecare, mentinand echilibrul neuro-hormonal, atat de necesar in procesul de auto-reparare.
In aceasta faza de autovindecare a afectiunii, de reparare , se aplica tehnici hipnotice de imagerie dirijata, care au rolul de a alinia creierul in procesul de autoreparare, ceea ce nu este altceva decat faptul de a-i permite organismului tau sa inceapa reparatia.
Este important sa se inteleaga ca hipnoterapia este un suport medicinei, lucrand complementar, si ajutand la grabirea procesului natural de vindecare. Ca si recomandare, in paralel cu hipnoterapia, se pot folosi masajul, meditatia, dietele alimentare sanatoase, mersul pe jos la soare sau statul de soare, terapiile alternative naturaliste,etc toate acestea avand acelasi rol de reglare neuro-hormonala si ajutand organismul sa isi indeplineasca functiile.

 
Programare