ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Iasi

Meloterapia

Meloterapia
Autor: http://www.cabinet-terapii.ro
Terapia prin muzica (sau meloterapia) este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire). Cu ajutorul ei, pot fi tratate tulburarile mentale sau afective, anumite blocari mentale, agresivitatile ascunse, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.

Meloterapia poate lua doua forme: o modalitate activa (prin practicarea unui instrument muzical) si o modalitate pasiva (prin ascultarea muzicii).

Muzica si legatura ei cu medicina

Muzica il influenteaza pe om inca dinainte ca acesta sa se nasca, organismul invatand inca din perioada prenatala sa reactioneze la muzica si la elementele ei (ritm, dinamica, melodie). Daca ne amintim din copilarie care este cea mai pregnanta imagine care ne vine in minte, raspunsul este mama care ne tinea in brate si ne canta un cantec de leagan. Care era efectul? Daca plangeam, cel mai adesea, ne linisteam si adormeam. De asemenea, pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelelor sau al tipetelor, care sunt considerate o forma de muzica primara. De aceea, preocuparea muzicala inca din prima copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

Tensiunea, pulsul, respiratia sau sensibilitatea la durere sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand suntem relaxati, pulsul este linistit. insa daca ne este frica, ne doare ceva sau suntem stresati, ritmul cardiac se modifica. Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul poate fi coborate cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice. In plus, muzica trezeste spiritul de libertate, constiinta, alunga pesimismul si melancolia si calmeaza si inlatura insomnia. De aceea, este recomandat sa ne folosim de efectul calmant al muzicii in fiecare zi.

Meloterapia era cunoscuta inca din antichitate, ea fiind folosita in acele timpuri pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. In secolul I d.H., aceasta modalitate de vindecare a bolilor a devenit foarte folosita, vestitele scoli din Padova si Salermo introducand cursuri despre aceasta tehnica in programul de formare a medicilor

Marii compozitori ai lumii au creat opere care au un efect demonstrat si incontestabil in ameliorarea starilor de panica, oboseala interioara, nervozitate si stres. Tinand cont de faptul ca viata noastra de zi cu zi este caracterizata de tensiuni permanente si stres, meloterapia actioneaza ca un tratament care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea, macar in ceea ce priveste aspectul psihologic al problemei.

Cele mai semnificative rezultate obtinute cu ajutorul meloterapiei au fost inregistrate insa in psihiatria moderna, medicii folosind actiunea benefica a muzicii pentru ameliorarea acceselor nervoase si nu de putine ori pentru vindecarea completa a pacientilor.

Cum folosim meloterapia?

Folosirea cunostintelor de meloterapie va poate aduce realizari deosebite, aplicarea ei in mod inteligent permitandu-va sa va creati o permanenta armonie interioara si un echilibru sufletesc. Puteti sa fiti propriul dv. muzicoterapeut si sa folositi un program absolut personal. Pentru linistire sau in situatii stresante, ascultati cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cantece de inima albastra. Daca vreti sa scapati de emotiile unui examen sau ale unui interviu important, puteti alege si o muzica mai animata. Insa cel mai bine este sa ascultati pur si simplu discul preferat si stresul dispare imediat. Puteti alege si o combinatie de aromoterapie (cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala) si o muzica adecvata, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie.

Pentru rezultate maxime ale terapiei, va recomandam ca la inceput sa puneti o muzica potrivita perfect cu starea de moment a dv. De exemplu, daca sunteti cuprins de sentimente de tristete, ascultati mai intai melodii cu acelasi aer melancolic si trist. Treptat, ajungeti insa la o muzica vesela, plina de optimism. Orice trecere trebuie facuta gradat, pentru a va permite sa asimilati starile si trairile respective.

In India, functioneaza un centru special pentru tratamentul astmului bronsic, hipertensiunii arteriale si afectiunilor coloanei vertebrale. Inspiratia si eliminarea aerului din plamani in ritmul unei muzici specialduc la cresterea ventilatiei pulmonare, iar aceasta ajuta la vindecarea bolilor ca: bronsita, astm, efizem pulmonar si altele.

Evitati zgomotele puternice fiindca sunt daunatoare sanatatii.
Atunci cand sunt suparatoare, sunetele se transforma in zgomote, iar peste un anumit prag devin nocive, urechea fiind cel dintai organ afectat. Zgomotele foarte puternice si de lunga durata produc dilatarea pupilelor, cresterea adrenalinei si colesterolului, palpitatii, perturbarea somnului, declansarea crizelor de epilepsie sau ulcer duodenal. Daca zgomotul atinge 90 de decibeli, poate aparea surditatea.

De asemenea, atunci cand zgomotul atinge o asa amplitudine, pot aparea boli diverse, precum cele de stomac.

S-a constatat ca ascultatorii muzicii rock sufera de astfel de afectiuni datorita expunerii prelungite la sunete inalte pe perioade lungi in timpul concertelor.

In continuare, va recomandam o serie de arii muzicale care sunt specifice pentru anumite stari si care ajuta organismul in diferite ipostaze:

Pentru relaxare
- Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa.
- Nicolo Paganini - Concertul nr. 4 in Re Minor.
- Piotr Ilici Ceaikovsky - Uvertura operei "Frumoasa din padurea adormita".

Pentru liniste interioara
- Ludwig van Beethoven - Concertul imperial nr. 5 (Adagio din sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor).
- Franz Schubert - "Rosamunda" si "Ave Maria".
- Piotr Ilici Ceaikovsky - "Lacul lebedelor".
- Robert Schumann - "Reverie".
- Wolfgang Amadeus Mozart - Concert nr. 21 pentru pian si orchestra.

Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale
- Wolfgang Amadeus Mozart - "Don Juan".
- Franz Lizst - "Rapsodie maghiara".

Pentru surmenaj intelectual
- Johann Sebastian Bach - "Fugile".

Pentru ameliorarea durerilor fizice
- Ludwig van Beethoven - "Pastorala".
- Maurice Ravel - "Bolero".
- Frederick Chopin - Concert nr. 1 in Mi Minor.

Pentru stimularea si energizarea organismului
- Giuseppe Verdi - Marsul din opera "Aida".
- Johann Sebastian Bach - Brandenburgicele.

Meloterapia este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire) si care este indicata de terapeut in functie de problemele fiecarui pacient.

Astfel pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.


Muzica si medicina


Inca inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui, dar si cele din afara ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei - ritm, dinamica, melodie - iar dupa nastere cu atat mai mult. Pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelelor, al tipetelor - o muzica primara a carei experienta ne ghideaza o viata intreaga. De aceea, preocuparea muzicala inca din prima copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane "inghetat" pe o anumita frecventa.
Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 19% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina.

Asa, de exemplu, femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica, pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atat de incarcat si activitatea cerebrala se desfasoara mai linistit. Urmarea este ca se folosesc mai putine medicamente.


Ar fi bine daca te-ai folosi de efectul calmant al muzicii in fiecare zi. Poti sa fii propriul tau muzicoterapeut, cu un program absolut personal. Pentru linistire sau in situatii stresante asculta cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cantece de inima albastra. Daca vrei sa scapi de emotiile unui examen sau sa te pregatesti pentru un interviu important, poate sa fie si ceva mai animat. Cel mai bine este sa-ti pui pur si simplu discul preferat si efectul antistres apare imediat. Caci terapeutii subliniaza: ceea ce iti place tie personal actioneaza cel mai bine si cel mai intens.
Ultima gaselnita a profesionistilor: o combinatie de aromoterapie - cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala - si o muzica compusa special, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditatie muzicala are insa nevoie de cel putin o jumatate de ora de timp liber.
Tratarea afectiunilor prin meloterapie

Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:

pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner
pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis
pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg
pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak
pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner
pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart

pentru calmarea marilor suferinte care apa rîn urma unor întamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski

 
Programare